GENEL - 10 Mayıs 2019 Cuma 16:14

Restorasyonu tamamlanan Davutpaşa Camisi ibadete açıldı

A
A
A
Restorasyonu tamamlanan Davutpaşa Camisi ibadete açıldı

1485 yılında Sultan 2.

1485 yılında Sultan 2. Beyazıt’ın sadrazamı Davut Paşa tarafından yaptırılan Davutpaşa Camisi’nin tarihinin en büyük restorasyonu tamamlandı. Yaklaşık 4 yıl süren restorasyonu tamamlanan cami, cuma namazı ile ibadete açıldı.


Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması yapılan Davutpaşa Camisi bahçesinde düzenlenen tören ile ibadete açıldı. Açılış törenine Fatih Belediye Başkan Mehmet Ergün Turan, Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Duaların okunması ile başlayan tören protokol konuşmaları ile devam etti. Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim Tilaveti okundu. Kurdele kesimi ile ibadete açılan cami onbir ayın sultanı Ramazan ayının ilk cuması kılındı. Restorasyonu tamamlanan cami havadan görüntülendi. Çekilen görüntülerde asırlık ağaçların arasından yükselen caminin eşsiz görüntüsü gözler önüne serildi.



“En kapsamlı restorasyonu 2015 yılının Haziran ayında başladı”


Davutpaşa Camisi’nin tarihinde en büyük restorasyonunun yapıldığını vurgulayan İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, “İstanbul’un fethinden 32 yıl sonra 1485 yılında 2. Beyazıt’ın sadrazamı Davut Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1950’li yıllardan sonra 3-4 kez restorasyon yapıldığını biliyoruz. Fakat en kapsamlı restorasyonu 2015 yılının Haziran ayında başladığımız 2019 yılında sonu ermiştir. Yaklaşık 3,5- 4 yıl süren bir restorasyon süreci olmuştur. Toplamda 5 milyon 334 bin Türk Lirası harcama ile restorasyonu tamamlandı. Restorasyon kapsamında ilk duvarlarda ve kubbede güçlendirme çalışmaları yapıldı. Üst örü açıldıktan sonra üzerinde bulunan çatlaklar giderildi. Eski fotoğraflardan ve sıva raspası sonrası bulunan bulgulara göre projelendirildi. Ardından anıtlar kurulu onayı alındıktan sonra işlemler yapıldı” şeklinde konuştu.



“Fatih bizim medeniyetimiz açısından bir açık hava müzesidir”


Fatih ilçesine yapılan bütün eserlerin bir anlamının olduğunu ifade eden Fatih Belediye Başkan Mehmet Ergün Turan, "Davutpaşa Camimizin restorasyonundan sonra tekrar hizmete açılış töreninde bulunmak onur verici. Restorasyon sürecinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Davutpaşa Camisi Fatih’te yüzlerce olan camilerimizden bir tanesidir. Ancak fetihten hemen sonra yaptırılan camii olma özelliğini taşıyor. Fatih ilçemizi ecdadımız nakış gibi işlemiş. Fatih ilçemizde yapılan bir tarihi eser tesadüfen yaptırılmış değildir. Buradaki eserlerin her birinin bir manası olduğunu düşünüyorum. Fatih bizim medeniyetimiz açısından bir açık hava müzesidir” ifadelerini kullandı.


İstanbul’un Fethinden sonra 32 yıl sonra yapılan ilk Külliyelerden biri olma özelliğini taşıyan Davutpaşa Camisi Sultan 2. Beyazıt’ın Sadrazamlarından Davut Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapılan külliyenin içerisinde camii, medrese, Davut Paşa’nın Türbesi, şadırvan bulunmaktadır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Medical Point araç tercihini ‘çevreden’ yana kullandı ‘Gezegenin sağlığı eşittir insan sağlığı mottosuyla’ yoluna devam eden İEÜ Medical Point Hastanesi’nde çevre dostu elektrikli araç TOGG, makam aracı olarak kullanılmaya başlandı. Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba, “Medical Point Hastaneleri olarak çevre dostu politikalar izlemeye devam ediyoruz. Bunun son örneklerinden biri de makam aracı olarak fosil yakıt üretmeyen TOGG’u tercih etmek oldu” dedi. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında sıcaklık artışını 1,5 C ile sınırlı tutmak için, sera gazı salımını 2030’a kadar yüzde 45 azaltmak, 2050 yılına kadar da net sıfır hedefine ulaşmak hedefleniyor. Medical Point Hastaneler Grubu da net sıfır hedefinde önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Uyguladığı enerji politikaları sonucunda geçtiğimiz yıl "ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası" almaya hak kazanan İEÜ Medical Point Hastanesi’nin bahçesine elektrikli araçlar için iki adet şarj istasyonu da kuruldu. “Elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz” İEÜ Medical Point Hastanesi, makam aracı tercihini de ‘çevreden’ yana yaptı. Yerli ve milli üretim, çevre dostu elektrikli araç TOGG, hastanede makam aracı olarak kullanılmaya başlandı. Tamamen elektrikli olan TOGG’un karbon salınımı, geleneksel yakıt tüketen araçlara oranla çok daha düşük. Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba ‘net sıfır karbon’ hedefiyle çevre dostu uygulamaları hayata geçirdiklerinin altını çizdi. Kubba, “Son yıllarda dünyada iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini yoğun bir şekilde yaşıyoruz. Bu da bize her geçen gün gelecek için sorumluluk almanın aciliyetini hatırlatıyor. Medical Point Hastaneler Grubu olarak çevre dostu politikalar izlemeye devam ediyoruz. Bunun son örneklerinden biri de makam aracı olarak TOGG’u tercih etmek oldu. TOGG, yerli ve milli olması dolayısıyla bizleri gururlandırmakla kalmıyor, fosil yakıt tüketmediği için de çevreyi de kirletmiyor” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir’den İskenderun’a altyapı ve üstyapı desteği Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, deprem sonucunda ciddi hasar gören İskenderun’un altyapı çalışmalarına destek amacıyla yaklaşık 10 gündür bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gören Hatay’ın İskenderun ilçesinde normalleşme sürecini hızlandırmak ve kentin daha yaşanabilir bir ortama kavuşmasını sağlamak için harekete geçti. Gaziantep Büyükşehir, İskenderun’un altyapı ve üstyapı sürecindeki mesaisine hem teknik açıdan destek veriyor hem de personel takviyesinde bulunup sürecin hızlı ve koordineli bir şekilde yürütülmesine katkı sağlıyor. Gaski ilçedeki atıksu sorununu çözdü “Asrın Felaketi” olarak tanımlanan 6 Şubat depremleri dolayısıyla altyapıda hayati öneme sahip olan atıksu çalışmalarına Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleriyle destek olup iyileştirme çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir, ayrıca Fen İşleri Daire Başkanlığı, Kent Estetiği ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ekipleriyle de ilçedeki teknik desteğini sürdürüyor. Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve teknik ekibi, ilçeye ziyarette bulunup İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez ve ekibiyle saha gezisi ve istişare toplantılarına katıldı. Bölgenin eksikleri ve yapılan çalışmalar konusunda bilgi alınarak yeni destekler konusunda talepler dinlendi.
Erzurum ETÜ’de TÜBİTAK’tan destek alan öğrenciler için ödül töreni düzenlendi Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ), 2023 yıllarında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) “2209-A Üniversite Öğrencileri Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazanan proje ekipleri için ödül töreni düzenlendi. Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, dekanlar, akademisyenler ve projeleri kabul edilen öğrenciler katıldı. Programın açılışında konuşan Rektör Çakmak, ETÜ’de geliştirilen ve kabul alan proje sayısının her geçen dönem arttığına dikkat çekerek: “Malumunuz olduğu üzere TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları üniversitemiz ev sahipliğinde düzenleniyor. Onları gördüğümde sizin küçüklüğünüz aklıma geliyor. Çünkü proje kültürü o yaşlardan itibaren kazanılmaya başlıyor. Proje denildiğinde genelde akademisyenler tarafından hazırlanan Ar-Ge faaliyetleri akla gelirdi. Ancak son dönemde TÜBİTAK’ın da desteğiyle bu anlayış değişti ve artık öğrenciler tarafından hazırlanan projeleri de konuşuyoruz. Bu noktada sizlerin elde ettiği başarılar üniversitemizin tanınırlığına ve bilinirliğine önemli katkılar sunarken kariyerleriniz açısından da çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Çünkü mezun öğrencilerimizden aldığımız geri bildirimlere baktığımızda iş verenlerin akademik başarının yanı sıra takım çalışmasına yatkınlık ve proje kültürüne sahip olmak gibi kriterlerine de öncelik verdiğini görüyoruz. İnanıyorum ki aynı kararlılık ve azim ile kabul alan proje sayımız önümüzdeki süreçte daha da artacak. Bu vesileyle başta siz değerli öğrencilerimiz olmak üzere bilgisi ve tecrübesiyle size yol gösteren danışman hocalarımıza teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum” diye konuştu. Program Rektör Çakmak’ın ve Rektör Yardımcılarının öğrencilere ve danışmanlarına teşekkür belgelerini takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
İstanbul Oscar ve Altın Palmiye ödüllü Anatomy of a Fall, TV+ta izleyiciyle buluşuyor Dijital içerik platformu TV+, Oscar ve Altın Palmiye ödüllü suç draması ‘Anatomy of a Fall’ filmini, 26 Nisan’da sinemaseverlerle buluşturuyor. En iyi film ve dizileri yıl boyu ekrana getiren TV+, 26 Nisan Cuma günü tüm dünyada büyük ses getiren ‘Anatomy of a Fall’ (Bir düşüşün anatomisi) filmini kullanıcıların beğenisine sunuyor. TV+’ta yayınlanacak film, Cannes’da kazandığı Altın Palmiye ödülünün ardından 5 dalda aday gösterildiği 96’ncı Oscar Ödülleri’nde ‘En İyi Özgün Senaryo’ ödülünün de sahibi oldu. Filmin senaryosu, daha önce Victoria ve Sibyl filmlerinde de birlikte çalışan yönetmen Justine Triet ile eşi Arthur Harari tarafından yazıldı. İntihar mı kaza mı cinayet mi? Film, Sandra Hüller’in başrolde olduğu sürükleyici bir suç draması. ‘Birinin özel hayatı başkasının cehennemidir’ fikrinden yola çıkan film, Fransız Alpleri’nde bir kulübede kocası Samuel ve görme engelli oğluyla izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra’yı izliyor. Samuel yüksekten düşerek ölür fakat soruşturma sonucunda ölüm nedeninin intihar mı kaza mı olduğu kesinleşmeyince Sandra cinayet suçlamasıyla tutuklanır. Samuel’in ölümünün sorgulandığı mahkeme süreci, çiftin çalkantılı ilişkilerinin de derinine inen rahatsız edici ve tatsız bir psikolojik yolculuğa dönüşür.