EKONOMİ - 25 Kasım 2021 Perşembe 13:04

Selpak 50 yaşında

A
A
A
Selpak 50 yaşında

Temizlik kağıdı markası olarak doğan ve toplumda hijyen bilincinin oluşturulması için çalışan Selpak, yenilikçi kimliği ile 50’nci yaşını kutluyor.

Temizlik kağıdı markası olarak doğan ve toplumda hijyen bilincinin oluşturulması için çalışan Selpak, yenilikçi kimliği ile 50’nci yaşını kutluyor.


Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri’nin kağıt kategorisindeki faaliyetleri bundan 50 yıl önce Selpak markası ile Yalova’da kurulan özel sektör kağıt üretim tesisinde başladı. 1971’de 6 bin ton olan üretim kapasitesi, 2009’da açılan Manisa fabrikasının da gücü ve yapılan diğer yatırımlar ile bugün 180 bin tona ulaştı. Verilen bilgiye göre, kendi markası yanı sıra Solo, Silen, Servis ve Viva markaları ile halihazırda her 2 evden 1’inde Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri’nin kağıt markaları kullanılıyor.


Markanın 50’nci yılı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu’nun 40’lı yıllarda başlayan hikayesinin ilk büyük adımının, 1952 yılında kurulmuş, ülkemizin ilk modern endüstriyel ilaç fabrikası olduğunu, ikinci büyük adımın 1958’de kurulan seramik sağlık gereçleri fabrikası ile atıldığını, üçüncü büyük sanayi yatırımının ise temizlik kağıtları alanında faaliyet gösteren İpek Kağıt olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ülkemizin ve ihtiyaçlarının gelişimine paralel bu girişimler sayesinde Topluluğumuz da büyüdü. Sağlık, temizlik ve hijyen alanında sunduğumuz ürünlerle, ülkemizin önce kendi kendine yetme, ardından da rekabet ile dışa açılma çabasına ortak olduk. Bugün Topluluğumuzun temel mottosunu, ‘çağdaş, kaliteli ve sağlıklı yaşamın öncüsü olmak’ olarak tanımlayabiliyorsak; bu, o yıllardan bu yana bu çizgide sürdürdüğümüz faaliyetlerimizin bir sonucudur. İpek Kağıt’ta Genel Müdürlük görevi üstlenmiş biri olarak, bu hikâyede markamızın yerinin oldukça özel olduğunu söylemeliyim. Alışkanlıkları değiştiren en önemli markalarımızdan biri olan Selpak’ın yarım yüz yıllık yolculuğu, aslında nesilden nesile bir yolculuk. Hem Eczacıbaşı Ailesi için hem de markamızı tercih edenler ve tüm paydaşlarımız için.”


“Markamız, yarım yüzyıllık başarı hikâyesi, bir markanın paydaşları ile arasında kurduğu olağanüstü bağın en iyi örneklerinden biri”


Selpak’ın üreticisi Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri’nin, Türkiye’deki en büyük Türk kişisel bakım şirketi olduğunu kaydeden Bülent Eczacıbaşı, “Kişisel bakım, rekabetin en çetin olduğu alanlardan biri. Zaman içinde ihtiyaçlar da beklentiler de değişiyor, artıyor. Araştırma, geliştirme ve inovasyon ile sürekli yenilenmek, paydaşlara en iyisini sunma yarışında ilk günkü heyecanı kaybetmemek gerekiyor. İlk kâğıt mendil, ilk yumuşak tuvalet kâğıdı, ilk peçete, küçük boy kâğıt havlu ve diğer pek çok yenilik Selpak sayesinde hayatlarımıza girdi. Öyle bir marka düşünün ki, rakip markalar bile sizin adınızla talep ediliyor. Markamızın yarım yüzyıllık başarı hikâyesinin, bir markanın paydaşları ile arasında kurduğu önemli bağa en iyi örneklerden biri olduğunu düşünüyorum. Bugün markamız 50’nci yaşında, yenilikçi ve inovatif anlayışı ile sadece yerel ve bölgesel değil, aynı zamanda küresel bir marka olma yolculuğunu da sürdürüyor. Paydaşlarının ihtiyaçlarını öngörerek, sadece yeni ürünler ve hizmetlerle değil; aynı zamanda toplumsal yatırımlarıyla da daha çok insanın hayatına dokunuyor” dedi.


“Her 2 evden 1’inde Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri’nin kağıt markaları kullanılıyor”


Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri CEO’su Alp Günvaran, Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri’nin ev bakım, kişisel bakım, bebek bakım ve ev dışı kategorilerinde sunduğu ürünlerle hayatlara dokunduğunu belirterek şunları kaydetti; “Türkiye’de 2020 yılında 3,4 milyar TL’lik ciro hacmine sahip olan temizlik kağıtları pazarı, kişisel bakım sektörünün en büyük kategorisi. Şirketimizin Tüketim Ürünleri; Selpak, Solo, Silen, Servis ve Viva markaları ile Türkiye’de her 2 evden 1’inde yer alıyor. Pandemi sürecinde hijyen amaçlı temizlik ve kişisel bakım ürünleri çokça tüketildi. 2021 yılsonu itibariyle temizlik kağıtları pazarının yüzde 27 büyüyeceğini öngörüyoruz. Türkiye’de 1970’li yılların başında 20 gram olan temizlik kağıdı kullanımı, 2010’da kişi başı toplam 4,2 kg’a yükseldi. Bugün ise rakamlar Türkiye’de 6,5 kg seviyesinde. Yıllık hane penetrasyonu kağıt havluda yüzde 87, tuvalet kağıdında yüzde 89. Hijyen alışkanlıkları değiştiren Selpak, bu değişimde önemli bir rol oynuyor” dedi.


“Bugüne kadar üretilen Selpak kağıt uzunluğu dünyanın çevresini 9 bin 669 kez dolaşabilir”


Günvaran, Yalova ve Manisa’da iki temizlik kağıdı fabrikasında 180 bin ton üretim kapasitesine sahip olduklarını ve inovasyonu önceliklendirdiklerini belirterek şunları kaydetti: “Markamız bugün de Türkiye’nin ilk akla gelen, tüketici beklentilerini en iyi karşılayan ve tüketicilerin kendilerini en yakın hissettiği temizlik kağıdı markası. Bunun arkasında Selpak’ın inovasyona yaptığı yatırımın payı büyük. Her zaman en iyi silme performansını hedefleyen markamız; tuvalet kağıdında ve cep mendilde Türkiye’nin en yumuşak, kağıt havluda Türkiye’nin suya en dayanıklı ve en emici ürünlerine sahip. Düzenli tüketici araştırmaları ile ihtiyaç ve beklentileri öngörüyor, Ar-Ge Merkezimizde katma değer üreten bir yaklaşımla inovasyonu sürdürülebilirlikle entegre eden çalışmalar yapıyoruz. Markamızın 50 yılda ürettiği yaklaşık 1.3 milyon ton kağıdın uzunluğu, 9 bin 699 kez dünyanın çevresini dolaşmaya yetiyor.”


“10 yıl içinde uluslararası satışların toplam satışlarımız içindeki payını daha yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz”


1980’li yıllardan bu yana dünyanın farklı ülkelerine ihracat yaptıklarının altını çizen Günvaran, “Markamız, bugün 60’ı aşan ülkede milyonlarca tüketiciyle buluşuyor. Şu anda Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak, Ukrayna ve Kazakistan’da yerleşik satış ekiplerimiz bulunuyor. Azerbaycan ve BAE’de Selpak markamız için lokal üretim yapıyoruz. Tüketici araştırmalarına göre farklı pazarlarda ‘premium - üst kalite’ segmentte ilk akla gelen markayız. Uluslararası pazarlarda gelecekteki büyümemiz için önemli bir adım daha atarak, Fas’ta yatırım yapmaya karar verdik. Fas’ta kuracağımız bu yeni tesis, Eczacıbaşı Topluluğu’nun Afrika kıtasındaki ilk yatırımı olacak ve uluslararası büyüme hedefimize ulaşma çabalarımızda önemli bir yere sahip olacak. Önümüzdeki on yıl içinde uluslararası satışların toplam satışlarımız içindeki payını daha da yukarı çıkaracağız” dedi.


“Sürdürülebilirliği önceliklendirmeye devam ediyoruz”


Selpak’ın sürdürülebilirlik çalışmalarına da değinen Günvaran, “Sürdürülebilir Orman Yönetimi’ni destekliyor, kağıt ürünlerinin hammaddesi olan selülozun yüzde 100’ünü, sürdürülebilir orman yönetiminde uzman, bağımsız kuruluşlar tarafından sertifikalandırılmış tedarikçilerden satın alıyoruz. Ülke çapında hijyen eğitimine verdiğimiz önemi ortaya koyan uzun soluklu projemiz ise 2002 yılında başlatılan ‘Selpak İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitimi’ projesidir. 19 yılda 65 ilde 8 bin 500 okulda 6 milyon 250 bin öğrenciye hijyen eğitimi verdik. 2011’de başlayan ‘Tuvalete Merhaba’ projesiyle 6 ilde 350 binden fazla ebeveyne eğitim verilmesini sağladık, dijitalleşme ile beraber milyonlarca ebeveyne ulaştık. Önümüzdeki dönemde daha fazla çocuğun tuvalete ve hijyene merhaba demesini sağlamak üzere çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Türk Devletleri Teşkilatı’nın düzenlediği yüzme yarışları Denizli’de yapıldı Türk Devletleri Teşkilatı Herkes İçin Yüzme Projesi’nin 1. Etap Yarışları, PAÜ yüzme havuzunda iki gün süren yarışların sonunda tamamlandı. Her yaştan 176 sporcunun katıldığı yarışlarda 30 dakika kulaç atan sporculardan dereceye girenler finallere adını yazdırdı. Hafta sonu Denizli’de yüzme heyecanı yaşandı. 10 ilden 176 sporcu Türk Devletleri Teşkilatı’nın girişimleriyle hayata geçen Herkes İçin Yüzme Projesi kapsamında kulaç attı. Türkiye’de 8 farklı grup merkezinde gerçekleşen yarışlardan biri olan Denizli grup yarışmaları PAÜ yüzme havuzunda gerçekleşti. Kategorilerine göre sırayla yarışmalara katılan sporcular, 30 dakika boyunca yüzdü. Bu zaman zarfında en iyi dereceyi elde eden sporcular, Konya’da düzenlenecek final yarışmalarına katılmaya hak kazandı. Konya’daki finallerde başarılı olacak sporcular ise Uluslararası Yüzme Finalleri için Azerbaycan’ın yolunu tutacak. Yarışmalar boyunca sporcuların heyecanına ortak olan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, Türk Devletleri Teşkilatı Herkes İçin Yüzme Projesi’nin, bir spor projesi olmasının yanında Türk Cumhuriyetleri arasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı geliştirmeyi amaçladığını kaydetti. Denizli’de yarışlara ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden İlman, performanslarından dolayı sporcuları tek tek kutladı. Ömer İlman, finallere katılma hakkı kazanan sporculara başarı belgelerini takdim etti.
Aydın Vali Canbolat’ın 23 Nisan mesajı Aydın Valisi Yakup Canbolat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Canbolat mesajında, “Bugün, şanlı tarihimizde yeni bir sayfanın açıldığı, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı 23 Nisan 1920 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 104. yıldönümü kutlamanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz. 23 Nisan 1920, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyerek bağımsızlığımızı ve milli iradenin hâkimiyetini tüm dünyaya ilan ettiğimiz tarihtir. Önce büyük zaferlere, ardından Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan yolda pek çok önemli adımı atan Türkiye Büyük Millet Meclisimiz, ilelebet milli iradenin, millet egemenliğinin, demokrasimizin ve bağımsızlığımızın teminatıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımıza ve tüm dünya çocuklarına bayram olarak armağan edilen ilk Meclis’in açılış tarihi olan “23 Nisan” günü, ecdadımızın gelecek nesillere ne kadar değer verdiğini ve onlara ne kadar güvendiğini ortaya koymaktadır. 23 Nisan dünya çocukları arasında sevgi, kardeşlik ve dostluk bağları güçlenerek tüm insanlığın huzur ve barış içerisinde yaşayabilecekleri bir dünyanın temelidir. Her yıl pek çok etkinlikle dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocuklarla birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. En büyük arzumuz, sizlerin güvenli ve sağlıklı ortamlarda, iyi eğitim alarak, topluma ve insanlığa yararlı özgür bireyler olarak yetişmenizi sağlamaktır. Kahraman bir milletin çocukları olarak sizler, ülkemizin ümitleri, istikbali ve yarınlarısınız. Bunun için bizler bütün hayallerimizi sizlerin üzerinden kuruyoruz. İnanıyoruz ki, yarınların Türkiye’si sizlerle aydınlık, sizlerle mutlu; sizlerle daha gelişmiş ve kalkınmış olacaktır. Ne mutlu sizlere ki, Cumhuriyetin geleceğini gençlere ve siz çocuklara emanet edecek kadar çocuklarımıza güvenen ve milli egemenliğin ilan edildiği günü sizlere bayram ilan eden bir milletin çocuklarısınız. Ne mutlu sizlere ki, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı dünya çocukları ile birlikte kutlayan bir ülkenin çocuklarısınız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ; “Küçük hanımlar, Küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” sözleriyle çocuklarımızın geleceğin umudu ve mimarı olduklarını belirtmiştir. Bu işi başarmanız için de çok çalışmak, çok gayret sarf etmek ve bu yüce milletin evlatları olarak birbirinizi çok sevmek durumundasınız. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Savaşımıza Millî Mücadele vasfı kazandıran, onu millî irade temeline dayandıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurucularını, istiklal mücadelemizi yürüten Gazi Meclis’in bütün mebuslarını ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla yâd ediyorum. Geleceğimizin teminatı olan tüm çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyor, bayramın tüm milletimiz ve insanlık için iyiliklere, esenliklere, güzelliklere vesile olması temennisiyle “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını” kutluyor, saygılar sunuyorum” dedi.
Kütahya Çeşitli okullardan bilgisayarların çalınması olaylarının faili Kütahya’da yakalandı Kütahya’nın ilçelerinde ve Türkiye’nin çeşitli okullarından bilgisayarların çalınması olaylarının şüphelisi Kütahya’da bilgisayarları satmak isterken polis tarafından yakalandı. Kütahya’nın Domaniç ilçesinde Domaniç Ortaokulunda meydana gelen 2 adet dizüstü bilgisayarın çalınması, Tavşanlı ilçesinde Haymeana Anaokulunda meydana gelen 2 adet dizüstü bilgisayarın çalınması, Altıntaş ilçesinde Altıntaş Ortaokulunda meydana gelen 1 adet dizüstü bilgisayarın çalınması, Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Halit Paşa İmam Hatip Lisesinde meydana gelen 1 adet diz üstü bilgisayarın çalınması, Bursa’nın Mudanya ilçesi İlkbal Betül Çilingiroğlu Ortaokulundan meydana gelen 2 adet dizüstü bilgisayarların çalınması, Yalova Gaziosmanpaşa İlkokulunda meydana gelen 2 adet marka dizüstü bilgisayarın çalınması olaylarının şüphelisi A. B (22) Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ve İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri ile yapılan koordineli çalışma neticesinde okullardan çalmış olduğu 3 adet diz üstü bilgisayarı, bilgisayarlara ait 3 adet şarj adaptörü ve suçta kullandığı 1 adet tornavida ve 1 adet pense ile birlikte Ali Paşa Mahallesinde çalmış olduğu bilgisayarları satmak için dolaştığı esnada yakalandı. Cumhuriyet Savcısının talimatıyla şüpheli şahıs ve suç eşyası malzemeler gerekli işlemler yapılmak üzere Tavşanlı İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerine teslim edildi.