GENEL - 08 Mart 2018 Perşembe 09:35

“Şiddet su gibi elden ele akıyor”

A
A
A
“Şiddet su gibi elden ele akıyor”

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadına şiddetin önlenmesi için toplumun her kesiminden herkesin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizen G4S Türkiye Pazarlama Müdürü Ebru Zolo, dünyada ve Türkiye’de kadına şiddetin her geçen gün arttığını, önlenmemesi durumunda ne yazık ki, anneden çocuğuna yansıdığını, bunun da gelecek için ciddi bir tehlike oluşturduğunu ve şiddetin elden ele su gibi aktığını söyledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadına şiddetin önlenmesi için toplumun her kesiminden herkesin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizen G4S Türkiye Pazarlama Müdürü Ebru Zolo, dünyada ve Türkiye’de kadına şiddetin her geçen gün arttığını, önlenmemesi durumunda ne yazık ki, anneden çocuğuna yansıdığını, bunun da gelecek için ciddi bir tehlike oluşturduğunu ve şiddetin elden ele su gibi aktığını söyledi.


“Rakamlar gün geçtikçe artıyor”


Gelişmekte olan ülkelerde kadınların yarısından fazlasının eşi ya da partneri tarafından fiziksel şiddete uğradığını ifade eden Ebru Zolo, “Türkiye rakamlarına baktığımızda; 2013’te 237, 2014’de 294, 2015’te 303, 2016’da 328 kadın cinayeti işlenmiş. 2017 yılında kadın cinayetleri sayısı bir önceki yıla göre yüzde 25 artarak 409’a ulaşmış. Bu sene sadece Şubat ayında öldürülen kadın sayısı 47. 2017 yılında hayatını kaybeden 409 kadının yüzde 39’u kocası, erkek arkadaşı, ayrıldığı erkek ya da eski kocası tarafından öldürülürken yüzde 33’ü tespit edilemeyen kişiler tarafından, yüzde 24’ü ise babası, oğlu, üvey oğlu ya da bir akrabasınca öldürülmüş. Bu rakamlar kadınların sadece eş ya da partnerden değil diğer erkek yakınlarından da tehdit aldığını gösteriyor” dedi.


“Kadın cinayetlerinde İstanbul ilk sırada”


Kadın cinayetleri açısında Türkiye haritasının dikkat çekici olduğunun da altını çizen Ebru Zolo, “Türkiye’de 2017 yılında aralarında Tunceli, Hakkari, Rize, Kırklareli ve Erzurum’un da olduğu 18 ilde hiç kadın cinayeti yaşanmazken İstanbul 57 cinayetle ilk sırada yer alıyor. İstanbul’u 25 cinayetle Antalya, 18 cinayetle Bursa, 17 cinayetle Adana, 15 cinayetle Gaziantep takip ediyor.” şeklinde konuştu.


“Şiddet su gibi elden ele akıyor”


“Kadına yönelik şiddetin en önemli unsuru özellikle kadınlar ve yakınları tarafından gizlenmesi, yok sayılması. Duyabildiklerimizin yanında bir de buz dağının görünmeyen yüzü, yani duyamadıklarımız var. Bu sorunu görmeye başladığımız zaman çözümü için önemli bir adım atmış olacağız” diyen Zolo “Ne yazık ki hala uğradığı şiddeti dile getiremeyen, kendisi dahi yok sayan, korkusundan bastırılan kadınlarımız oldukça fazla. En üzücü ihtimallerden biri de şiddetin şiddet doğurduğu gerçeğiyle, şiddet gören kadınların bunu maalesef çocuklarına da yansıtması. Her toplumun temeli, o toplumun kadınları tarafından atılır. Her bireyi yetiştiren bir kadın vardır. Bu nedenledir ki değişimi başlatmak isteyen bir kadın öncelikle bunu kendi içinde benimsemeli. Kendine hak ettiği değeri vermeli daha sonra kız ya da erkek çocuklarını sağlıklı toplumu oluşturacak zihin ve davranış seviyesinde yetiştirmeli; bunun içinde asla şiddete yer olmamalıdır” derken çocukların sağlığı ve geleceği için annelerin şiddetten korunması gerektiğinin altını çizdi.


“Uzun vadeli yatırımlarla birlikte kısa vadeli çözümlere de ihtiyaç var”


“Evinde, işine giderken yolda, trafikte, iş yerinde, işinden evine dönerken yine yolda, yahut sosyal yaşamı içinde, okuluna giden bir öğrenciyken, arkadaşlarıyla sinemadan çıkmışken... Sürekli olarak tehdit altında olan kadın için toplumun bilinçlendirilmesi, eğitimin verimliliğinin arttırılması, sorunların yok sayılması yerine kabul edilip cezai yaptırımların caydırıcı ölçüde arttırılması en öncelikli yapılması gerekenlerdir. Ancak bunlar uzun süren, belki kuşaklar boyu oturacak bir alt yapıdır. Bu nedenle kısa süre içinde bu tehlikeleri bertaraf edecek çözümler sunmak gerekir. Hayatın her alanında üreten, üretimin içinde emek ve hak sahibi kadınların başarılarının sürekliliği için onlara güvenli alanlar ve yaşamlar sunmak bizim de amaçlarımız arasında. Çoğunluğu erkeklerden oluşan güvenlik sektörü içinde gerek kadın ve çocuk odaklı iş geliştirme anlayışımız gerek her kademede kadınlara görev veren yönetim anlayışımızla G4S Türkiye olarak, güvenliğin bir his olduğunu, sağlıklı ve huzurlu toplumların güvendeyken gülümseyebildiğini biliyoruz. “Gülümseyin Güvendesiniz” dediklerini belirten Zolo, G4S Türkiye tarafından geliştirilen ve kolayca telefonlara yüklenebilecek, G4Seninle uygulamasından da bahsetti: “G4Seninle telefonlarınıza kolaylıkla yükleyebileceğiniz mobil bir uygulamadır. Uygulama başınıza gelebilecek saldırı, araç kazası, ani düşme gibi sizi tehlikede bırakabilecek durumlarda, olayın yeri ve zamanının video görüntülü olarak, 7/24 hizmet veren Alarm İzleme Merkezimize, otomatik olarak bildirimini sağlar. Uygulamayı bluetooth ile uzaktan da çalıştırabilirsiniz. Alarm İzleme Merkezimize ulaşan alarm durumları, operatörlerimiz vasıtası ile gerçek zamanlı olarak sizin isteğiniz doğrultusunda öncelik sırasına göre aranacak kişi ve yerlere derhal bildirilerek, gerekli önlemlerin alınması sağlar. Böylece kendinizi ve sevdiklerinizi her zaman güvende hissedersiniz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul KidZania İstanbul’dan ‘Züper bir 23 Nisan’ KidZania İstanbul’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlanacak. Çocuklar Ülkesi KidZania İstanbul 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, geçit törenleri, tiyatro gösterileri ve sokak danslarıyla çocuklar ve ailelerine coşkulu bir kutlama yapacak. 67 farklı aktivite alanında 120’den fazla rolü deneyimleyebilecekleri KidZania’da çocuklar hayallerindeki mesleklerle tanışma ve bayramın tadını doyasıya çıkarma fırsatı bulacak. KidZania sokaklarında bayram coşkusu yaşanacak Eğlence dolu bu özel günde, öğrenmenin ve özgürce yaşamanın tadını çıkarmak isteyen çocuklar için KidZania İstanbul’da program var. Pastavilla Çocuk Tiyatrosu gösterileriyle başlayacak olan 23 Nisan kutlamaları, çocukların yüzlerinde kocaman gülümsemeler oluşturacak. Ardından saat 14.00’teki görkemli geçit töreniyle başlayacak rengarenk parti, Çocuklar Ülkesi’nin sokaklarını 23 Nisan coşkusuyla dolduracak. Saat 16.00-17.00 arasındaki Erbulak Evi öğrencilerinin sahneleyeceği ‘Apartman Toplantısı’ tiyatro oyunu ise hem çocukları hem de aileleri sanatın güzel dünyasıyla buluşturacak. 5 saat boyunca farklı bir deneyim Bayramda da Çocuklar Ülkesi, çocuklara güvenli ve hijyenik bir ortamda, arkadaşlarıyla bir arada eğlenerek öğrenme fırsatı sunacak. Bu farklı deneyim, Çocuklar Ülkesi’nin kapıları açıldığı andan itibaren başlıyor. Çocuklar Ülkesi’ndeki çeşitli ve eğlenceli aktiviteler, çocuklara sosyal, duygusal, dil becerileri, fiziksel yetenekler ve bilişsel gelişim açısından pek çok kazanım sağlayacak. Empati kurma, yeni kelimeler öğrenme, duyu organlarını geliştirme, soyut kavramları anlamlandırma durumları analiz etme gibi beceriler, burada çocukların gelişimine destek olacak.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik aletlerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine çalışmalarını anlatan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik malzemelerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı. (MSA-Y)