SAĞLIK - 13 Ağustos 2019 Salı 14:46

Şiş ve kırmızı diş etlerine dikkat

A
A
A
Şiş ve kırmızı diş etlerine dikkat

Diş Hekimi Erce Beleçoğlu, diş eti ve diş eti hastalıkları konusunda önemli bilgiler verdi.

Diş Hekimi Erce Beleçoğlu, diş eti ve diş eti hastalıkları konusunda önemli bilgiler verdi.


Beleçoğlu, diş eti hastalıklarının yüzeysel olarak başladığını ve tedavi edilmediğinde diş sert dokularına hatta kemiğe kadar ilerleyebileceğini belirterek, “Diş yüzeyinde biriken, renksiz ve yapışkan bir kıvamı olan plak ile başlayıp diş eti seviyesinin altında sert ve siyah renkte diş taşlarının birikmesine kadar süreçte diş dokuları zarar görür. İleri aşamalarda diş kayıpları kaçınılmazdır. En erken teşhis ile problem büyümeden tedavi edilmelidir” dedi.


Beleçoğlu, sağlıklı diş etlerinin nasıl olması gerektiğini ve diş hastalığı belirtilerini şöyle sıraladı:


"Renk olarak pembe veya gül kurusu rengi olarak ifade edilir. Sıkı bir yapıya sahiptir. Portakal kabuğu tarzı pütürlü bir yapısı vardır. Bıçak sırtı diyebileceğimiz keskin bir sonlanması vardır. Doğru fırçalama esnasında kanama oluşmaz. Diş dokularını sarar, dişlere sağlamlık verir.



Diş eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?


Her yaşta, herkeste görülebilir. Erken teşhis ve tedavi başarının anahtarıdır. Eğer bu belirtilerden kendinizde bulunduğunu düşünüyorsanız bir an önce bir diş hekimine muayene olmanızı tavsiye ederim. Fırçalama, diş ipi uygulaması, sert gıdalarda oluşan diş eti kanaması (Sigara içen kişilerde kanlanma baskılandığı için fark edilemeyebilir.)


-Şiş, kırmızı - mor renkli ve hassas diş etleri.


Dişlere sıkı olarak bağlanmamış hareketli diş etleri.


Diş eti çekilmeleri ve kök yüzeyindeki açılmalar


Apse ve iltihap akıntıları


Ağız kokusu


Bazen bu problemlerin çözümü içi profesyonel bir temizlik ve iyi bir ağız bakımı yeterli olabilmektedir. Problemin miktarı ve ciddiyeti ağız içi muayene ve röntgen analizleri sonucu daha da netleşecektir. Derin, temizlenemez cep varsa küretaj, kök yüzeyi düzeltme işlemi planlanabilir. Daha temizlenebilir bir alan oluşumu, diş etlerinin dişe sıkı yapışmasını sağlamak için uygulanır. Sadece ilaçlarla tedavi edilecek bir hastalık değildir ve mekanik temizlik şarttır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van YYÜ’de TÜBİTAK sergisi Van Yüzüncü Yıl Üniversite ev sahipliğinde TÜBİTAK 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması’nın sergi açılışı yapıldı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında gerçekleştirilen bölge sergisi açılış töreni; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinin katılımıyla yapıldı. 3 bin 915 başvuru sayısıyla Türkiye’deki 12 bölge arasında en çok başvuru sayısına sahip Van bölgesinde gerekli değerlendirmeler sonucunda bölge sergisine katılmaya hak kazanan 105 proje, jüri değerlendirmenin ardından birinci gelenler ülke finalinde gönderilecek. Program açılışında konuşan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, bölge sergisinin öğrencilerin projelerini daha ayrıntılı ortaya koyma, sunma ve jüri üyeleri önünde savunması için gerçekleştirilen bir organizasyon olduğunu belirtti. Çavuş, “Bölge sergisi esnasında projeler, jüri üyeleri tarafından bir kez daha sözlü ve uygulamalı olarak değerlendirilecek ve daha sonra yapılacak ülke finalinde bölgeyi temsil edecek projeler belirlenecek. Yarışmanın gerçekleştirilmesinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tebrik ve başarı temennilerine dair açılış mesajının da okunmasının ardından sergilenen projeleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, “Bu program, Van bölgesinde yer alan illerden ve okullardan öğrencilerin gelmeleri ve birbirleri ile tanışma, kaynaşma, arkadaşlıklar kurma, kültürel ve bilimsel pek çok paylaşımlarda ve kazanımlarda bulunma imkânı sağlıyor. Bölge sergisine davet edilen proje sahibi öğrencileri, öğretmenlerini ve ailelerini kutluyor, sağlamış oldukları her türlü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Van YYÜ Mühendislik Fakültesi sergi salonunda düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisinin 3 gün boyunca jüri üyelerinin yapacağı bilgilendirmenin ardından 25 Nisan Çarşamba günü ödül töreni ile son bulacağı belirtildi. Açılış törenine Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş ile Prof. Dr. Murat Kayri, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, akademisyenler, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.