SAĞLIK - 28 Mayıs 2016 Cumartesi 13:57

Suda Doğum Hakkında Merak Edilenler

A
A
A
Suda Doğum Hakkında Merak Edilenler

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, suda doğum hakkında merak edilenleri anlattı.
İlk olarak Fransa’da 1803 yılında uygulanmaya başlayan suda doğumda amacın annenin doğumunu kolaylaştırmak, hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak olduğunu söyleyen Op.Dr.Aslı Alay, “1800 ‘lü yıllardan günümüze kadar geçen sürede suda doğum özellikle Avrupa ülkelerinde yaygınlaşmıştır. Doğum ağrılarını azaltmak dünyada sezaryen doğum oranlarında da düşmeye neden olmuştur. Bizde yüzde 40-50 olan sezaryen doğum oranları ile en çok sezaryen yapılan ülkeler arasında. Her tıbbi girişim faydaları olduğu gibi, birtakım sorunlara da yol açabilir. Suda doğumun ortaya çıkma nedeni doğumu kolaylaştırmak idi. Bunu yapmasında suyun gevşetici özelliği ve kaldırma gücünden yararlanılır. Yani hidroterapi. Vajınal kaslarda gevşemeye neden olan sıcak su ile bebeğin çıkış anı daha kolay olup, vajinal yırtıklar önlenmiş oluyor.Ayrıca suyun göğüslere olan uyarısı ile hem oksitosin salgılanabiliyor hemde süt daha kolay geliyor. Epizyotomi çoğu durumda gerekmiyor” dedi.
Doğum eyleminin gerçekleştiği havuz ısısının vücut ısısını yani 37 dereceyi geçmemesi ve 37 derece altında da olmaması gerektiğini anlatan Op.Dr.Aslı Alay, “Havuzun ısısı devamlı takip edilmelidir. Anne havuz içinde hareket edebilir. İstediği pozisyonda kalabilir. Doğum öncesi süreçte ve doğum anında havuz suyu kan, idrar, amnios sıvı ve bazen dışkı ile kirlenebilir. Havuz suyu doğum eylemi sırasında aralıklarla yenilenmelidir. Bazı genital enfeksiyonlar ve kan yolu ile bulaşan viral hastalıkları olan annelerin suda doğumu uygun değildir. Bu enfeksiyonlar arasında genital herpes, genital uçuk, hepatit B, hepatit C ve HIV sayılabilir. Ayrıca bebekte gelişme geriliği, makat geliş, ikiz gebelik, bebeğin kakasının yapmış olduğu durumlar, bebeğin kalp atışlarında düşme olduğu yani bebeğin strese girdiği durumlarda suda doğum önerilmez” diye konuştu.
Suda doğumun güvenirliğinin her anne adayı için önemli olduğunu belirten Op.Dr.Aslı Alay, “Bu konuda yapılan araştırmalarda suda doğan bebekler ile karada doğan bebekler arasında suda doğumun şartlarına uyulduğu sürece yoğun bakım ünitesine girme arasında bir fark saptanmamıştır. Suda doğumun kullanılması ile ağrı kesici ihtiyacı azalmakta ve doğum eylemi kısalmaktadır.suyun kaldırma kuvveti ile anne adayı doğum eylemi sırasında daha az enerji kullanır. Ayrıca su içindeki pozisyon ile özellikle vücudumuzdaki büyük damarlar üzerindeki baskı ortadan kalkar ve bebeğe giden kan akımı artar. annenin salgıladığı ağrı kesici hormonların da bu artışta etkisi büyüktür.doğum anında ise kaslar oldukça gevşek ve doğum masasına göre daha rahat bir pozisyonda olan anne daha konforlu bir doğum geçirir. Anne kendi doğumunu kendi yönetir. Ortamda gürültü yoktur sadece suyun dinlendirici etkisi hakimdir. Kolunda sancı veren serum,belinde epidural katater, nede hasta yatağı bulunmamaktadır. Bebek dünyaya suyun içinde gelmektedir. Anne karnından dış dünyaya ilk çıktığı zamanki ortamı yabancılaşmamış olur. Her iki mekanda da suyun içindedir çünkü. Bu sıradaki oksijen ihtiyacını ise annesiyle bağı kopmadığı için kordondan almaktadır. Bebek ilk nefesini kordonun kesilmesi ile alır. kordon kesilmeden sudan çıkarılan ve anne göğsüne koyulan yeni doğan artık dış dünyaya hazırdır. Kordonu kesilir ve akciğerlerine ilk nefesi alarak oksijen sağlar. keyfi yerindedir. Ortam tanıdıktır ve artık annesinin göğsündedir” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ersin Destanoğlu: “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Beşiktaş’ın tecrübeli kalecisi Ersin Destanoğlu, daha iyi sonuçlar almak için çalışmaya devam edeceklerini dile getirerek, “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” dedi. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Siyah-beyazlılarda sakatlığı bulunan Mert Günok’un yerine 11’de sahaya çıkan Ersin Destanoğlu, maçın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İyi bir futbolla galip geldikleri için mutlu olduğunu dile getiren Destanoğlu, “Bizim için güzel bir akşamdı. Tempolu, coşkulu güzel bir maç oynadık. Kazandığımız için mutluyuz. Önümüzde önemli bir kupa maçı var. Bugünkü maç bizi o maça da bira hazırladı. Rakibimizi de daha iyi tanıdık. Moral motivasyonumuzu yukarı çekerek daha iyi sonuçlar almak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Uzun süre sonra kazandıklarına değinen siyah-beyazlı takımın kalecisi, “Taraftarlarımız 5 maçlık serüvende bizden galibiyet bekliyordu. Biz de Serdar Hoca’yla birlikte içerideki moral ve motivasyonu sahaya yansıtıp taraftarlarımızı galibiyetle buradan uğurladığımız için mutluyuz” ifadelerini kullandı. “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Serdar Topraktepe’nin takımla bağını hiç kopartmadığını vurgulayan Ersin Destanoğlu, "Öncelikle Santos Hoca’ya teşekkür ederim. Buraya geldi ve takımı yukarı çıkartabilmek için elinden geleni yaptı. Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi bilen, oyuncularla iyi diyaloğu olan bir hocaydı. Bizimle hep irtibat halindeydi. Bugün için sahada neler yapmamız gerektiğini söyledi. Biz de çıkıp oynadık” diyerek sözlerini tamamladı.
İstanbul Serdar Topraktepe: “Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık” Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe, MKE Ankaragücü karşısında iyi bir oyun oynadıklarını söyleyerek, “Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık. Umarım bundan sonra da devam ederiz” dedi. Trednyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe, geçtiğimiz hafta yolların ayrıldığı Teknik Direktör Fernando Santos ve ekibine teşekkür ederek sözlerine başladı. “Doğru geçiş oyunları oynadık” MKE Ankaragücü’nün iyi bir futbol oynadığını dile getiren Topraktepe, “Geri çekilmedi. O yüzden mücadele iyi geçti. Ankaragücü sahasında en çok pas yapan takımlarından biri. Biz de önde oynayıp, baskı yapıp, ön tarafta pas yapmalarına izin vermezsek daha iyi olacağını düşündük. Baskımız yer yer iyi oldu, yer yer olmadı. Neticesinde golü bulduk. Doğru geçiş oyunları oynadık. Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık. Umarım bundan sonra da devam ederiz. Kupa maçı da zor olacak. İyi bir şekilde hazırlanıp oraya gitmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Bu formayı giyiyorlarsa, hak ettikleri için giyiyorlar” Serdar Topraktepe, ligde 5 maç sonra galip gelmelerinin önemine değinerek, “Bütün futbolcu arkadaşlarımızla beraber bir karar aldık. En çok üzülen taraf onlar. 5 maç sonunda hem taraftarın hem camianın buna ihtiyacı vardı. Hepsi iyi mücadele etti. Ben onlara sadece Beşiktaş formasının çok büyük olduğunu söyledim. Bu formayı giyiyorlarsa, hak ettikleri için giyiyorlar. Onlar da bunun hakkını verdi. Birlik ve mücadele istedik” şeklinde konuştu. “Beşiktaş’a hizmet için buradayız” Uzun süre hangi mevkide olursa olsun Beşiktaş’a hizmet etmek istediğinden bahseden Topraktepe, “18-19 yaşında Beşiktaş formasını giydiğim ilk maçı unutmam. Tüylerim diken dikendi. Bugün de önceki 3 maçta da öyleydi. Görev nerede verilirse çalıştırırız. Beşiktaş’a hizmet için buradayız. İnşallah uzun süre Beşiktaş’a hizmet edeceğiz” cümlelerine yer verdi. Başarılı çalıştırıcı, MKE Ankaragücü ile 23 Nisan Salı günü Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk müsabakasıyla ilgili ise, “Kupa maçına camiamız odaklandı. O maçın buradan daha zor olacağını söyledim. Maçtan sonra analizlerimiz yapıp en iyi şekilde o maça çıkacağız” diyerek sözlerini noktaladı.