EKONOMİ - 11 Ocak 2019 Cuma 15:06

SUDER’den ‘kurşunlu su’ haberlerine karşı açıklama geldi

A
A
A
SUDER’den ‘kurşunlu su’ haberlerine karşı açıklama geldi

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği’nden (SUDER), medyada yer alan “Bir su örneğinde 8 kat fazla kurşun saptandı” şeklinde ifadelerin yer aldığı haberlere ilişkin açıklama yapıldı.

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği’nden (SUDER), medyada yer alan “Bir su örneğinde 8 kat fazla kurşun saptandı” şeklinde ifadelerin yer aldığı haberlere ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, “Söz konusu bildirinin genel geçer bir araştırma niteliğinde sunulması toplumu yanlış yönlendirmektedir. Ambalajlı sular, su kaynaklarından tüketiciye ulaşana kadarki her adımda öncelikle Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer tüm yasal makamlarca sürekli denetimlere tabii tutulmakta ve Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlükleri tarafından ruhsatlandırılmaktadır” denildi.



Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) dün bazı medya organlarında ‘yer alan ve içerisinde “Bir su örneğinde 8 kat fazla kurşun saptandı” şeklinde ifadeleri barındıran haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. SUDER Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Seyhanlı’nın imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:



“Söz konusu haberde, Bursa Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden 4 Akademisyenin araştırmasında 43 farklı markanın içme suyundaki 16 farklı ağır metal analizinden baryum, kurşun ve stronsiyum gibi ağır metaller çıktı. Bazı örneklerde ağır metal değeri olması gerekenden yüzlerce kat fazla çıkarken, bir su örneğinde 8 kat fazla kurşun saptandı” şeklinde ifadeler yer almaktadır.



Haberde ayrıca Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu’nun, ‘Ambalajlı Su Sektöründe korkunç derece denetimsizlik var. Standart dışı firmaların ruhsatları iptal edilmeli’ şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiştir.


Türkiye’de faaliyet gösteren ambalajlı su üreticilerinin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) olarak, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde 26-28 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi’nde sunulan bir araştırmaya dayalı olarak yayınlanan habere ilişkin aşağıdaki değerlendirmelerimizi dikkatlerinize sunarız:



Haberde söz konusu edilen araştırmanın kısa özetinde; araştırmanın hangi tarihte, hangi illerde, nerelerden toplanan ambalajlı suların, hangi koşullarda ağır metal analizine tabi tutulduğuna dair herhangi bir açıklayıcı bilgi yer almamaktadır.



Bildirinin genel geçer bir araştırma niteliğinde sunulması toplumu yanlış yönlendirmektedir


Bu nedenle de, söz konusu bildirinin genel geçer bir araştırma niteliğinde sunulması toplumu yanlış yönlendirmektedir. Ambalajlı sular, su kaynaklarından tüketiciye ulaşana kadarki her adımda öncelikle Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer tüm yasal makamlarca sürekli denetimlere tabii tutulmakta ve Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlükleri tarafından ruhsatlandırılmaktadır.



Bunların yanısıra, periyodik olarak hem tesislerden, hem de piyasadan Sağlık Bakanlığı ekipleri periyodik olarak numune almakta ve analiz etmektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve ambalajlı suların tabi olduğu İnsani Tüketim Amaçlı Sular hakkında Yönetmelik ve Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelikler’de belirtilen ağır metal limitleri, Avrupa Birliği’nin ilgili mevzuatları ile birebir uyumludur. Mevzuatlarda belirlenen mikrobiyolojik ve kimyasal parametrelerin üst limitleri belirli bilimsel çalışmalarla uzman kurum ve kuruluşlar tarafından saptanmıştır.



Tüm bu bilgiler ışığında 10 Ocak 2019 tarihinde yayınlanan habere konu olan ‘Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizleri ve Risk Değerlendirmesi’ araştırmasında da araştırma kapsamında çıkan tüm sonuçlar, mevzuat limitleri dahilindedir. Yine haberde yer alan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu’nun açıklamalarındaki, ‘Tespit edilen en yüksek baryum oranı korkutucu. Kurşun miktarı 0.010’un altında olması gerek ancak 8 katı çıkmış. Araştırma sonuçlarına göre bazı içme suları dördüncü derece su kalitesinde. Böyle bir ürün ancak banyoda kullanılır. Baryum (Ba), kurşun (Pb) ve stronsiyum (Sr) ağır metallerdir. Bu ağır metallarin kansorejen etkileri var. Bazı organlarda birikme, mutasyon, dejenerasyon etkileri söz konusu olabilir. Çünkü bu metaller vücutta birikme yapabiliyor. Ambalajlı su sektöründe korkunç derece denetimsizlik var’ sözüne ise katılmamız mümkün değildir.



Kaldı ki, yapılan araştırmada tespit edilen Baryum ve Kurşun değerleri, bırakın korkunç veya 8 kat yüksek olmasını, mevzuat limitlerinin altındadır. Bu nedenle de tüketicileri yanlış yönlendirmektedir. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz; ülkemizdeki bütün ambalajlı su işletmeleri, Sağlık Bakanlığının ruhsatlandırması ve haberli, habersiz denetimi altındadır. Yine işletmelerimiz bulundukları illerde, Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlükleri ekipleri tarafından denetlenmektedir. Türkiye’de ambalajlı sularımızla ilgili bütün yasal mevzuat, AB Mevzuatı ile birebir uyumludur.



Dolayısı ile Sağlık Bakanlığından ruhsatlı bütün ambalajlı suların içeriğinde bulunan bütün mineraller ve diğer çözülü maddelerin bulunabilirlik alt ve üst limit değerleri, AB ve ülkemiz mevzuatında kabul edilmiş değerler aralığındadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olan ambalajlı suların bütün parametre değerleri hem ülkemiz hem de AB Yasal Mevzuat değerlerine uygun iken, bir kongrede sunulan bir çalışma kaynak gösterilerek, ’ambalajlı sularımızda limit değerlerin kat be kat üstünde ağır metal saptandığı’ iddiası da havada kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan basın açıklamasını da ekte bulabilirsiniz.



Habere ilişkin bu değerlendirmelerinizin dikkate alınmasını bilgilerinize sunarız."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu’nda 23 Nisan coşkuyla kutlandı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle renkli anlara sahne oldu. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de etkinliklere katılarak çocukların bayram sevincine ortak oldu. Beyoğlu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 23 Nisan etkinlikleri ile birlikte çocuklar eğlenceye doydu. Hasköy Kültür Sanat ve Gösteri Merkezi’nde gün boyu düzenlenen etkinliklere katılan çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı doyasıya yaşadı. Oyun ve eğlence alanlarında gün boyu eğlenceli vakit geçiren minikler burada, müzikli çocuk tiyatrosu, animasyon ve karaoke yapma fırsatı buldu. Beyoğlu Belediyesi tarafından bayrama özel gerçekleştirilen bir diğer etkinlik ise KÖFN Konseri oldu. Kasımpaşa Sahili’nde gerçekleştirilen konsere yoğun ilgi gösteren Beyoğlu sakinleri, burada da çalınan parçalarla birlikte doyasıya eğlendi. Gün boyu gerçekleştirilen etkinliklere Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’de katılarak çocukların bayram sevincine ortak oldu. “Beyoğlu’nun çocukları, Beyoğlu’nun sokaklarında güvenle oynasın istiyoruz” Etkinlikler hakkında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun diyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 104’üncü yaşı. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün bu vecizeyle süslediği ve çocuklara armağan ettiği bir gün. Dolayısıyla bize bir vazife yüklüyor Mustafa Kemal Atatürk. Çocuklara sahip çıkma, çocuklar ülkenin geleceği. Bu anlamda da biz Beyoğlu’nun çocukları, Beyoğlu’nun sokaklarında güvenle oynasın istiyoruz. Biz Beyoğlu’nun çocukları hak ettiği parklara kavuşsun istiyoruz. Hak ettiği kreşlerde eğitim alsın, sanatla, kültürle bugün olduğu gibi festivallerle buluşsun istiyoruz. Bu anlamda Beyoğlu’nun bugüne kadar hak ettiği yerde olmadığına inanıyoruz. Bundan sonra sokakları neşeli, festivalleriyle, sanatlarıyla, kültür hizmetleri ile kitap fuarlarıyla, yeni nesli geleceğe hazırlama adına, belediye olarak onların yanında olacağız” ifadelerini kullandı. Etkinliklere katılan Asya Kaplan, “Ben bugün okula gidip 23 Nisan için gösteri yaptım. Buraya da yeni geldim, hoşuma gitti. Biraz oynayacağım, kaydıraktan kayacağım bir sürü şey var" dedi. Firuze Ayşe Yılmaz ise, “ ben normalde evden çıkmayı sevmem. Sevdiğim birinin konseri olduğunda hoşuma gidiyor geliyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul TFF, Süper Lig’de 33. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 33. haftasında oynanan 3 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Fatih Karagümrük müsabakasının 35. dakikasında konuk ekibin Markao ile bulduğu gol potansiyel ofsayt için inceleme verildi. Hakem Burak Şeker, pozisyonu monitörden izleyerek golü iptal etti. - Aynı müsabakanın 45+2. dakikasında ofsayt ile durdurulan pozisyon öncesi kaleci Alp Arda’nın Rohden’e müdahalesi için inceleme tavsiyesi verildi. Hakem Şeker, pozisyonu izleyerek penaltı noktasını gösterdi. - İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçının 90+1. dakikasında İstanbulspor ceza sahası içerisinde hava topu mücadelesi sonrası 3. kez VAR uyarıda bulundu. Hakem Burak Şeker, Coly’nin topu elle oynadığını belirleyerek penaltı kararı verdi. - Kayserispor - Trabzonspor maçının 28. dakikasında ev sahibinin kazandığı penaltı, inceleme sonrası iptal edildi. - Aynı müsabakanın 52. dakikasında konuk ekibin Enis Bardhi ile bulduğu gol sonrası VAR’dan tavsiye kararı verildi. Hakem Çağdaş Altay, pozisyon başlangıcı öncesi faul olduğunu tespit ederek golü iptal etti. - Sivasspor - Fenerbahçe karşılaşmasının 87. dakikasında VAR uyarısıyla hakem Cihan Aydın kenara geldi. Pozisyonu izleyen Aydın, kaleci Livakovic’in Rey Manaj’ın ayağına müdahale ettiği gerekçesiyle penaltı noktasını gösterdi.