GENEL - 27 Kasım 2020 Cuma 19:31

Tarihin ışığında geleceğin aydınlığına “Beykoz 2020 Sempozyumu” başladı

A
A
A
Tarihin ışığında geleceğin aydınlığına “Beykoz 2020 Sempozyumu” başladı

Beykoz’un binlerce yıllık köklü tarihine, stratejik konumuna, sosyo-ekonomik ve manevi hayatına bilimsel ve derin bir bakış sunacak “Beykoz 2020 sempozyumu” (27-29 Kasım) başladı.

Beykoz’un binlerce yıllık köklü tarihine, stratejik konumuna, sosyo-ekonomik ve manevi hayatına bilimsel ve derin bir bakış sunacak “Beykoz 2020 sempozyumu” (27-29 Kasım) başladı. Alanında uzman 128 akademisyene ev sahipliği yapan sempozyum Türkiye’de bu zamana kadar sanal ortamda gerçekleşen en büyük organizasyon olma özelliği taşıyor.


Beykoz Belediyesi tarafından ilçenin sahip olduğu zengin tarihsel, kültürel birikimini, stratejik konumundan gelen avantajlarını ve potansiyelini bilimsel çalışmalarla gün yüzüne çıkarmak amacıyla ilki geçen yıl düzenlenen sempozyumun, ilçe vizyonunun akademik deneyimle şekillendirmesinde önemli rol oynaması bekleniyor.



Geçmiş-bugün-gelecek sacayağı kuruluyor


Tarihten, edebiyata, mimariden coğrafyaya kadar farklı disiplinlerden 128 bilim adamının, 17 oturum ve 79 tebliğle yer aldığı buluşmada irdelenecek alanlar bu yıl “coğrafya, beşeri coğrafya, jeoloji, sosyoloji, tarım ve toplumsal hafızaya” odaklanıyor. Beykoz’un tarihten eğitime kadar hayat bulduğu/verdiği konuların yol işareti olacağı sempozyumda, odaklanan ana konular detaylı bir şekilde analiz edilerek “geçmiş-bugün-gelecek” sacayağının sağlam bir şekilde kurulması da hedefleniyor.



Tüm oturumlar çevrimiçi yayınlanıyor


Salgın koşullarına uygun olarak fiziksel ortam yerine çevrimi içi olarak geçekleşen sempozyumda yer alan tüm oturumlar kurumun sosyal medya (twitter, instagram ve youtube) hesaplarından canlı yayınlanıyor. Beykoz 2020 Sempozyumu, Prof. Dr. Önder Küçürerman’ın moderatörlüğünde, beşeri coğrafya uzmanı Prof. Dr. Süha Göney, şehir ve mimarı üzerine çalışmalarıyla tanına Prof. Dr. Murat Gül İstanbul ve Beykoz’u kitaplarına taşıyan yazar Doğan Yarıcı’nın katıldığı açılış oturumuyla başladı.



“Beykoz’un kentsel merkezlerine odaklanacağız”


Açılışta konuşan Sempozyum Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, “Bu yıl 2020 Sempozyumu’nda Beykoz’u kentsel merkezlere (Kanlıca, Çubuklu, Gümüşsuyu, Anadoluhisarı gibi) odaklanan, kentsel dinamiklerini masaya yatırmaya yönelik bir çabamız oldu. Kırsal yerleşme tarihini beşeri coğrafya zaviyesinden değerlendiren bir çabamız var. Tarımı son dönemde istihdamı artırıcı yönde ilçeye katkı sağlaması noktasında merkeze aldık. Beykoz sadece bu büyük suyolu, Boğaziçi’nin kıyısında yer alan bir kent merkezi olmasının ötesinde çok ciddi bir doğal bitki örtüsüne ve orman alanına sahip. Bu yıl orman alanlarının durumuna da odaklandık. Beykoz çok ciddi tarihsel bir mirasın olduğu bir ilçemiz. Bu mirasın korunması ve sürdürülebilirliğine ilişkin çalışmalarımız da olacak. İlçeyle ilgili alanında uzman isimlerle çalıştık. Bu vesileyle başta Beykoz Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum“ diyerek sempozyumun genel çerçevesi hakkında bilgi verdi.



"Bilginin gücüne sahip olacağız”


Beykoz Belediye Başkanı ve Sempozyum Başkanı Murat Aydın, “İlkini geçen yıl yaptığımız Beykoz Sempozyumu ilçeye hizmet noktasında, ilçeyi tanımak ve geçmişteki birikimini geleceğe aktarmak adına şahsıma çok şey kattı. Aslında bu çalışmanın ülkemize ve Beykozlulara katkısı oluyor. Gelecekle ilgili insanlarımızın mutluluğuyla ilgili daha sağlıklı daha zengin ve neticede daha mutlu olmalarıyla ilgili birçok projeyi hayat geçirirken geçmişin birikiminden yararlanıyoruz. Biz aslında hazinenin üstünde oturuyoruz. Bilim insanlarımız aracılığıyla bu bilgiye ulaşmış olacağız. Sempozyum bize bilgi kazandıracak. Bilgi dünyada en etkili güçtür ve biz de o güce sahip olmuş olacağız. Bu sebeple gelecek yıl 3.sünü de tertip etmeyi arzu ediyoruz. Organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen bilim ve tertip kurulu üyeleri başta olmak tüm akademisyenlerimize can-ı gönülden teşekkür ediyor, sempozyumun ilçemize ve şehrimize güzellikler getirmesini temenni ediyorum” dedi.


Beykoz Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli ise, “Beykoz Sempozyumu kapsamında kıymetli hocalarımız Beykoz’un her bir değerini tek tek irdelemişler. İlçenin tarihinden, kültürüne, ikliminden coğrafyasına ormanından tarımına her konusu özenle işlenmiş. Bu bilgiler Beykoz için kerteriz noktası olacak. Biz buradan hareketle neredeydik, şu an neredeyiz, nereye varmak istiyoruz tek tek bu konu başlığı altında inceleyeceğiz. Hem akademi camiası hem Beykoz’un genelindeki herkes bir araya gelerek bilgileri paylaşacak ve inşallah Boğaz’ın incisi Beykoz çok daha güzel yerlere varacak. Bu yıl 2.’si düzenlenen sempozyum vesilesiyle başta Beykoz Belediye Başkanımız Murat Aydın olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyor, sempozyumun şehrimize ve ilçemize hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.