EKONOMİ - 13 Haziran 2018 Çarşamba 13:09

TARSİM 2017 yılında prim üretimini yüzde 25 arttırdı

A
A
A
TARSİM 2017 yılında prim üretimini yüzde 25 arttırdı

TARSİM açıkladığı 2017 yılı faaliyet raporunda söz konusu dönemde toplam prim üretimini yüzde 25 oranında arttırarak 1 milyar 299 milyon 986 bin 302 TL’den 1 milyar 628 milyon 553 bin 789 TL’ye yükseldiğini açıkladı.

TARSİM açıkladığı 2017 yılı faaliyet raporunda söz konusu dönemde toplam prim üretimini yüzde 25 oranında arttırarak 1 milyar 299 milyon 986 bin 302 TL’den 1 milyar 628 milyon 553 bin 789 TL’ye yükseldiğini açıkladı.



Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM), 2017 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Yapılan bilgilendirmede; toplam prim üretimi, 2017 yılında yüzde 25 oranında artış göstererek, 1 milyar 628 milyon 553 bin 789 TL olarak gerçekleşti, 2016 yılında prim üretimi 1 milyar 299 milyon 986 bin 302 TL’ydi. 2016 yılında 23 milyar 80 milyon 720 bin 277 TL olan toplam sigorta bedeli ise 2017 yılında yüzde 31 oranında artış göstererek, 30 milyar 303 milyon 347 bin 858 TL’ye ulaştı. 2017 yılında, 833 milyon 85 bin 483 TL de hasar ödemesi yapıldı. Sigortalı üretici/işletme sayısı da yıllar itibarıyla artış göstermekte olup, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında artışla 425 bin 764’e ulaştı.



TARSİM 2017 yılında, 14 toplantı yaparken ve alınan kararlar ile gerçekleştirilen çalışmalar şöyle açıklandı;



Mevzuat çalışmaları


Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu tarafından yapılan öneriler çerçevesinde 2017 yılı teminat kapsamına alınacak ürünler ve riskler Bakanlar Kurulu’nca belirlendi. Kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin karar kapsamında; bitkisel ürün sigortasında, kiraz ürünü için isteğe bağlı olmak üzere dolu paket risklerine ek olarak yağmur zararları, çilek ürünü için yaban domuzu zararları, salamuralık yaprak üretimi yapılan üzüm bağlarında yaprak unsuru, buğday ve sertifikalı buğday ürünleri için ilçe bazlı kuraklık verim sigortası, meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanları için ağaç sigortası, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortalarında; isteğe bağlı olarak ve ek prim ödenmesi kaydıyla, risk inceleme sonucuna göre hırsızlık nedeniyle sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar teminat kapsamına alındı.



Tüm sigorta branşlarında sağlanan yüzde 50 oranındaki devlet prim desteği ile bitkisel ürün sigortasında meyvelerde don riski primine 2/3 oranında (yüzde 66,7’si) sağlanan prim desteğinin yanı sıra, yeni kapsama alınan ilçe bazlı kuraklık verim sigortası için devlet prim desteği yüzde 60 olarak belirlendi.



Ayrıca; hayvan hayat sigortalarında kayıt sistemi, Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) olarak değiştirildi. Bitkisel ürün sigortası tarife ve talimatları kapsamında dolu paket riskleri için yürürlüğe alınan seçenekli müşterek sigorta oranları, sigortalı lehine olacak şekilde sadece standart seçenek olarak düzenlendi. Don riski için sunulan müşterek sigorta seçenekleri için verilecek prim desteği her halükarda, standart müşterek sigorta için hesaplanacak prim desteğini geçemeyeceği açıklandı.



Teknik çalışmalar


Kurul, bitkisel ürün sigortasında; 20062016 yılları arasında gerçekleşen sigorta verilerinin ürün, risk ve lokasyon bazında analizleri yapılarak, riskler bazında ürünlerin hassasiyet sınıfları, köylerin tehlike bölge kodları, muafiyetler ve müşterek sigorta oranlarını değerlendirdi ve 2017 yılı için uygulanmak üzere gerekli görülen değişiklikleri şöyle gerçekleştirdi:


Kuru alanda tarımı yapılan buğday ve buğday sertifikalı ürünler için; kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerini teminat kapsamına alan ilçe bazlı kuraklık verim sigortası uygulamaya alındı.


Kiraz ürününde, yağmur riski nedeniyle meydana gelen zararlar isteğe bağlı olarak ve ek prim alınmak şartı ile kapsama alındı.


Meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanlarında dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem riskleri ile isteğe bağlı olarak, yaban domuzunun fidanlarda meydana getireceği zararlar teminat kapsamına alındı.


Açık alanda üretimi yapılan çilek ürününe yaban domuzunun verdiği miktar kaybı zararları, isteğe bağlı olarak teminat kapsamına alındı.


Salamuralık üretimi yapılan asmaların yapraklarında, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı teminat kapsamına alındı.


Buğday ürünü için uygulamaya alınan ilçe bazlı kuraklık verim sigortası poliçesi yaptıran üreticilere, aynı parseli için dolu paket poliçesi de yaptırması halinde, dolu paket prim tutarlarından yüzde 10 indirim sağlandı.


Turunçgiller için (portakal, mandalina, altıntop, limon) rüzgar pervaneleri, sisleme ve yağmurlama sistemi kullanılması halinde, don prim fiyatından yapılmakta olan yüzde 25 indirim oranı, yüzde 35’e yükseltildi.


Sigortalılık oranlarını artırmak ve anti seleksiyonu azaltmak amacıyla 2016 yılında yürürlüğe alınan ’Teşvik İndirimi’ uygulama esasları revize edildi.


Üreticilerden gelen talepler doğrultusunda, değerlendirmeye alınan yaklaşık 18 adet tohumluk ve 5 adet bitkisel ürün, gerekli alt yapı çalışmaları tamamlanarak sigorta kapsamına dahil edildi.


Bazı ürünlerin kümülatif hasar prim oranlarında, don ve dolu hassasiyet sınıfları değiştirildi.


Parsellerde, risk bazında hasar prim dengesine göre prim yükleme oranları revize edildi.



Büyükbaş hayvan hayat sigortasında yapılan değişiklikler de şöyle sıralandı:


Teminat kapsamına giren yavru hasarı hallerinde; yavru bedeli, yavru sayısına bakılmaksızın, muafiyetsiz olarak, gebe hayvanın sigorta bedeli yüzde 15 olarak belirlendi.


Hırsızlık teminatı, geniş kapsamlı ve dar kapsamlı tarifelerde isteğe bağlı olarak risk inceleme sonucuna göre ek prim alınmak şartı ile kapsama alındı.


Yetiştirici Birlikleri kanalıyla toplu şekilde poliçe düzenlenmesi halinde indirim yapılması uygulamasında, hayvan sayısı aralıkları değiştirildi.


Yapılan teknik çalışmalar sonucunda geniş kapsamlı süt sığırı tarife prim fiyatı, dar kapsamlı tarife prim fiyatı ve bazı il risk kategorileri revize edildi.


Besi sığırları tarifesinde muafiyet oranı kaldırıldı.



Küçükbaş hayvan hayat sigortasında; yapılan değişiklikler şöyle sıralandı:


Hırsızlık teminatı, geniş kapsamlı ve dar kapsamlı tarifelerde isteğe bağlı olarak risk inceleme sonucuna göre ek prim alınmak şartı ile kapsama alındı.


Yetiştirici birlikleri kanalıyla toplu şekilde poliçe düzenlenmesi halinde indirim yapılması uygulamasında, hayvan sayısı aralıkları değiştirildi.


Yapılan teknik çalışmalar sonucunda dar kapsamlı tarife prim fiyatı revize edildi.


Geniş kapsamlı tarifede muafiyet oranı kaldırıldı.


Kümes Hayvanları Hayat Sigortası’nda ise yapılan değişlikte; açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen tavuk, hindi, deve kuşu, kaz ve ördek kümes hayvanları, dar kapsamlı tarifede geçerli olmak üzere teminat kapsamına alındı.



Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası’nda da yapılan teknik çalışmalar sonucunda muafiyet oranı kaldırıldı.



2018 yılı için yapılan değişiklikler


Bitkisel Ürün Sigortası’nda 2018 yılı için yapılan değişiklikler şöyle:


Kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday ve buğday sertifikalı ürünlerin yanı sıra arpa, çavdar, tritikale, yulaf ve bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının da ilçe bazlı kuraklık verim sigortası kapsamına alınması,


Rezene ve kamkat ürünlerinin kapsama alınması,


Meyvelerde ve bağlarda destek (telli terbiye) sistemlerinin teminat kapsamına alınması konularının aktüeryal çalışmaları ve alt yapı çalışmaları tamamlandı.


Sera Sigortası’nda; hortum teminatının risk inceleme sonucunda risk kategorisinin belirlenebilmesi uygulaması hazır hale getirildi.


Büyükbaş hayvan hayat sigortası’nda 2018 yılı için yapılan değişiklikler:


Geniş kapsamlı tarifelerde, işletmedeki sigortalanabilir nitelikteki tüm hayvanların sigortalanması şartı ile Hastalıklardan Arilik Belgesine sahip işletmelerde isteğe bağlı olarak ek prim ile uygulamada olan ’Şap Hastalığı’ teminatının, aşılı ari bölgeler hariç olmak üzere,


Geniş Kapsamlı Tarifelerde, işletmedeki sigortalanabilir nitelikteki tüm hayvanların sigortalanması şartı ile ek hastalıklar teminatı kapsamında, Mavi Dil, Sığırların Süngerimsi Beyin Hastalığı (BSE), Rift Vadisi Humması,


Bulaşıcı Sığır Plörapnömonisi (Contagious Bovine Pleuropneumonia), Enzootik Sığır Löykozu, Geyiklerin Epizootik Hemorajik Hastalığı (EHD), Bulaşıcı Stomatitis (Veziküler Stomatitis) ek hastalıklarının kapsama alınması şeklinde gerçekleşti.



Küçükbaş hayvan hayat sigortasında 2018 yılı için;


Geniş kapsamlı tarifelerde, işletmedeki sigortalanabilir nitelikteki tüm hayvanların sigortalanması şartı ile Hastalıktan Arilik Belgesine sahip işletmelerde isteğe bağlı olarak ek prim ile ’Şap Hastalığı’ teminatının, aşılı ari bölgeler dışında olmak üzere,


Geniş kapsamlı tarifelerde, işletmedeki sigortalanabilir nitelikteki tüm hayvanların sigortalanması şartı ile ek hastalıklar teminatı kapsamında, Mavi Dil, Koyun ve Keçi Vebası (PPR), Koyun, Keçi Çiçeği, Scrapie, Rift Vadisi Humması, Geyiklerin Epizootik Hemorajik (EHD) hastalıklarının kapsama alınması şeklinde gerçekleşti,


Kümes hayvanları gayat sigortasında ise 2018 yılı için;


Geniş kapsamlı tarifelerde, ek hastalıklar teminatı kapsamında, Pullorum, Kanatlı Tifosu (Tavuk Tifosu) ek hastalıklarının kapsama alınması, konularının aktüeryal çalışmaları ve alt yapı çalışmaları tamamlandığı bilgisi verildi.



Kurul kararına göre; TARSİM Sistemi’nde kullanılmak üzere, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) platformu hazırlanırken; bu uygulama sayesinde, poliçe üretiminde üreticiye ait arazi bilgilerinin uydu görüntüsü ile hem üreticinin parselini görmesi hem de hasar anında eksperin doğru lokasyona gitmesi mümkün kılındı.


Aşırı yağış sonucunda kiraz, kurutmalık üzüm, nar ve kurutmalık incir ürünlerinde meydana gelecek zararların teminata alınmasında; yağış bilgilerinden üretilen meteoroloji istasyonu ve ürüne göre hazırlanan olasılık değerlerinin jeoistatistik analiz çalışmalarına devam edildi.


CBS çalışmalarının yaygınlaştırılması amacıyla Ankara’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında ilgili birimler ile toplantılar gerçekleştirildi.



Ar-Ge çalışmaları


TARSİM faaliyet raporu kapsamında hazırlanan Ar-Ge çalışmaları şöyle sıralandı:


Sigorta kapsamına alma çalışmaları ile ilgili olarak, rezene ürünü için gerekli parametrelerin elde edilmesi amacıyla Burdur’da, kamkat ürünü için Antalya’da bulunan üretim alanlarında ürün inceleme çalışmaları gerçekleştirildi. Tamamlayıcı çalışmalardan elde edilen veriler değerlendirilerek, bu ürünlerle ilgili parametreler oluşturuldu.


Turunçgil ürünlerinde, son hasat tarihleri güncellenmiş, bu doğrultuda ilk poliçe kabul tarihleri revize edilerek, TARSİM Sistemi’ne tanımlandı.


Aşırı ve zamansız yağışların meyveler üzerindeki olumsuz etkilerinin ortaya konulması amacıyla, Araştırma Enstitüleri ve Üniversiteler ile işbirliği halinde hazırlanan aşırı ve zamansız yağan yağmurların olgunlaşma ve hasat dönemindeki bazı meyve türlerinde neden olduğu zararların belirlenmesi ve bu zararların ölçülebilirliğinin ortaya konulması projesi çerçevesinde, 2017 yılı çalışmalarına üzüm ve incir ürünlerinde devam edildi.


Yumuşak çekirdekli meyvelerde (elma, armut, ayva, Trabzon hurması) tomurcukların soğuğa dayanıklılık düzeylerinin ve don zararının ölçülebilirliğinin belirlenmesi projesinin laboratuvar çalışmaları Selçuk Üniversitesi bahçe bitkileri ziraat fakültesi koordinatörlüğünde, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ile Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün katkılarıyla Niğde, Kayseri, Karaman, Bursa, Sakarya’da yürütüldü.


Turunçgillerde farklı gelişim dönemlerinde meydana gelen farklı şiddetlerdeki rüzgarın etkilerinin belirlenmesi projesinin 2017 yılı uygulaması, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütüldü. Çalışmalar tamamlanmış olup, proje sonuç raporu hazırlanmaktadır. Armut ürününde yapılan denemede görsel bilgiler temin edilmiş olup, çalışmalara devam edildi.


Dolunun farklı gelişme dönemlerindeki buğday bitkisine ve verime etkisinin belirlenmesi projesinin, Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 2017 yılı çalışmaları gerçekleştirildi. Bu çalışmada elde edilen bilgiler görsel hale getirilmiş, TARSİM akademi vasıtasıyla yayınlanarak eksperlere ulaştırıldı.


Buğday verim tespit projesi çerçevesinde pilot olarak seçilen TARSİM Bölge Müdürlükleri’nde ve seçilen lokasyonlarda, çeşitli yöntemler ile verim tespiti yapılmıştır. Elde edilen veriler karşılaştırılmış, gelecek yıllarda uygulanabilecek yöntem belirlendi.


Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen referans parsel kümelerinin belirlenmesinde uzaktan algılama ve CBS tekniklerinin kullanılabilirliği üzerine araştırma projesi çerçevesinde, Ankara’nın Haymana ve Kayseri’nin Bünyan ilçelerinde gerçekleştirilen toprak ve arazi etüd çalışmalarına eşlik edildi. Projede yer alan verim tespitleri, Haymana’da buğday, Bünyan’da buğday ve arpa ürünlerinde gerçekleştirildi.



Reasürans-Dış ilişkiler


2006-2018 yıllarını kapsayan reasürans anlaşması çerçevesinde, lider reasürörler Hannover Re ve SCOR ile temaslara düzenli olarak devam edildi. 20062016 yılları arasında tarım sigortası branşlarında gerçekleşen veriler incelenerek, analizler yapılırken, bu analizlerin sonucunda 2017 yılı değerlendirildi. Bu doğrultuda, 2018 yılı için değiştirilmesi veya eklenmesi planlanan uygulamalar reasürörlerle paylaşıldı.


2018 yılında bitkisel ürün sigortasında; meyvelerde ve bağlarda destek (telli terbiye) sistemleri ile büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları hayat sigortaları için ek hastalıklar teminatı, lider reasürörler ile yapılan görüşmeler sonucunda mevcut reasürans anlaşması kapsamına dahil edildi.


2016 yılında buğday ürünü için çalışmaları başlatılan ilçe bazlı kuraklık verim sigortası için 2017 yılında Doğal Afetler Sigorta Kurumu’nun (DASK) liderliğinde ve yabancı reasürörlerin de dahil olduğu 1 yıllık hasar fazlası anlaşması imzalandı.


2018 yılı için buğday ile birlikte arpa, çavdar, tritikale, yulaf ve bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının da dahil olduğu ilçe bazlı kuraklık verim sigortası için çalışmalar ayrıca yürütülmüş olup gerekli veriler ve yapılan analizler DASK ile görüşüldü. Bu görüşmeler sonucunda, 2018 yılı için 1 yıllık hasar fazlası reasürans anlaşması yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.


Yabancı reasürör, broker ve tarımla ilgili faaliyetlerini sürdüren çeşitli kuruluşlar ile temaslar düzenli olarak sürdürülerek, geçmiş yılların sonuçları ve gelecek dönemde hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı toplantılar gerçekleştirildi.


Azerbaycan’da tarım sektörünün geliştirilmesi ve mevcut risklerin minimuma indirilmesi amacına yönelik olarak TARSİM modeli hakkında bilgi edinmek isteyen yetkililerle temaslar yoğun bir şekilde devam etti, bu kapsamda Azerbaycan’a sunulacak danışmanlık projesi devreye alındı. Önümüzdeki yıllarda devam edecek olan bu Proje, iki ülke arasındaki işbirliğinin arttırılmasına da katkı sağlayacak.


TARSİM çalışanlarının yurtdışına gönderilmesi programı 2017 yılında da devam etmiştir. Bu doğrultuda, İspanya’nın Madrid, İsviçre’nin Zürih şehirlerinde bulunan iki reasürans firması ziyaret edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Marble İzmir’e yoğun ilgi Bu yıl 29. kez kapılarını açan Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı yoğun ilgi görüyor. 150 bin metrekareyi aşan alanda, 131’i yabancı, bin 14 katılımcının yer aldığı Marble İzmir’i, ilk iki gününde dünyanın dört bir yanındaki 150’ye yakın ülkeden ve Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce kişi ziyaret etti. Dünyanın en büyük doğal taş fuarı Marble İzmir, ilk iki gününde gördüğü büyük ilgiyle dikkat çekti. Devlet kurumları, Türkiye’nin dört yanından valilikler, yerel yönetimler, ihracatçı birlikleri, dernekler ve sektör temsilcileri de katılımcıları ziyaret ederek, fuara; katılım, ihracat görüşmeleri, sektörde yaşanan son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuyor. Bin 500’e yakın doğal taşın yer aldığı blok alanında da ürünlerin yarısından fazlası satılmış durumda. Doğal taş ve makine firmaları da iş bağlantıları kurup milyonlarca liralık anlaşmalara imza attı. Marble İzmir için ABD, Orta Doğu ile Asya ve Avrupa bölgelerindeki ticari ataşeliklerle iş birlikleri yapılırken, fuara dünyanın dört bir yanından katılımcı ve ziyaretçi bekleniyor. Ticaret Bakanlığının ihracata yönelik destekleriyle; Ege Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ile ortak yürütülen üç farklı alım heyeti programı düzenleniyor. Bu programlar kapsamında hedef ülke olarak belirlenen; Birleşik Krallık, Güney Kore, Fransa, İtalya, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt ve Azerbaycan’dan sektör profesyoneli ağırlanıyor. İZFAŞ tarafından yürütülen B2B programına da 186 yabancı alıcı katıldı. Fuar süresince, katılımcı firmaların müşterilerle hızlı ve etkili biçimde görüşmesi sağlanıyor. Ayrıca, Avustralya’dan İtalya’ya, ABD’den Çin’e kadar dünyanın her kıtasındaki toplam 59 ülkeden, binlerce kişi de fuarı ziyaret ediyor. 20 ülkeden 131 yabancı, 47 ilden 883 yerli toplam bin 14 katılımcının yer aldığı Marble İzmir’de, doğal taş ve ürünleri ile madencilik sarf malzemeleri, fabrika ve atölye sarf malzemeleri, madencilik makineleri, iş makineleri ve ağır ekipmanlar, fabrika ve atölye makineleri, çevre koruma, geri dönüşüm ve kazanım sistemleri, sektörel kuruluşlar, bilgi işlem ve yazılım firmaları, nakliye ve lojistik hizmetler, finansman ve kredilendirme hizmetleri, kamu ve resmi kurumlar, dernek, birlik ve STK’lar, medya kurum ve kuruluşları yer alıyor. Marble İzmir, sektöre ve yan sektörlerine, ihracata, istihdama katkı sağlamasının yanı sıra önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da turizmden konaklamaya, ulaşımdan yiyecek içecek sektörüne kadar birçok alanda kent ve ülke ekonomisine pozitif etki sağlıyor. Fuar nedeniyle kente gelen yerli, yabancı katılımcı ve ziyaretçiler, İzmir’de Marble bereketini hissettiriyor. Marble İzmir ilk yapıldığı 1995 yılında doğal taş ihracatı 77 milyon dolarken, yıllar içinde fuarın da katkısı ile Türkiye’nin doğal taş ihracatı 2 milyar doları aştı. Bu yılın ilk üç ayında da Türkiye doğal taş ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre artışla 420 milyon dolara ulaştı. 20 Nisan 2024 saat 18.00’e kadar açık olacak fuarın 100 bine yakın ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.
Aksaray Başkan Dinçer: “Söz verdiğimiz gibi iyi günde kötü günde vatandaşlarımızın yanındayız” Sosyal belediyecilik çerçevesinde yaptığı çalışmalarla örnek olan Aksaray Belediyesi, yeni dönem için de birçok çalışmayı hayata geçiriyor. Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Söz verdiğimiz gibi iyi günde kötü günde vatandaşlarımızın yanındayız” dedi. Belediyeciliğin sadece altyapı, üst yapı ve temel belediyecilik hizmetlerinden ibaret olmadığı anlayışı ile ilk dönemde vatandaşların gönlüne dokunan Belediye Başkanı Evren Dinçer, yeni dönemde de ihtiyaç sahiplerinin, engellilerin ve bakıma muhtaç ailelerin yanında olacak uygulamalarını hayata geçirmeye devam ediyor. Sunduğu hizmetlerini sosyal yardımlarla sınırlamayan Aksaray Belediyesi, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören hastalara bakım seti hediye ederken aynı hastanede yeni doğan sevinci yaşayan ailelere hoş geldin bebek seti hediye ediyor. Aksaray Belediyesi, yıllık 6 binin üzerindeki hastaya, hastaya bakım seti ve 4 binin üzerindeki anneye hoş geldin bebek seti hediye ediyor. Aksaray Belediyesi olarak yürüttükleri sosyal belediyecilik faaliyetlerini değerlendiren Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Dostun evi gönüllerdir, gönüller almaya geldik anlayışı ile vatandaşlarımızın iyi gününde de kötü gününde de yanında olmanın gayreti içerisinde çalışıyoruz. Sosyal Belediyecilik anlayışı hastalarımızın talebi üzerine çölyak ve trozonemi hastalarına glütensiz gıda desteğimiz düzenli olarak ulaştırıyoruz. Ayrıca evden çıkma imkânı olmayan hastalara evde sağlık hizmeti, yine hasta olan yaşlılarımıza evde bakım hizmeti sunuyoruz. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz koordinesinde Bebek Taksi uygulamamız, yaşlılarımızın ihtiyacının karşılanması için Huzurlu Yaşam Taksi, engelleri bireylerimiz hastane ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması için engelsiz araçlarımız 7/24 görevde. Aksaray Belediyemize ait Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sağlık İl Müdürlüğü bahçesinde yer alan çorba evlerinde günlük 2 bin kişiye çorba ikramımız sürüyor. Hastanedeki çorba evimizden sağlık çalışanları, hasta ve yakınları yararlanıyor. Sağlık İl Müdürlüğü bahçesinde çorba evinden vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz faydalanıyor. Bunun yanında mobil çorba aracımız da her gün farklı noktalarda bu hizmeti sunuyor. Engelli Koordinasyon Merkezimiz aracılığı ile engelleri bireylerin ihtiyacına cevap veriyoruz. Akülü araçlar, tekerlekli sandalye, engellilerimiz için ücretsiz E-KPSS kursları ve meslek edindirme kursları devam ediyor. Belediye bünyesinde görev yapan bayan ve erkek kuaförleri, ihtiyaç sahibi aileleri ziyaret ederek ebeveynlerin ve çocuklarının saç kesim işlemini ücretsiz gerçekleştiriyor. İhtiyaç sahipleri sosyal mağazamızdan kıyafetlerini tedarik ederken Sosyal Mağaza Otobüsümüz, mahalle mahalle hatta köy köy gezerek çocuk ve yetişkin bireylere kıyafet ihtiyacını karşılıyor. Haftanın belirli günlerinde Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesini ziyaret eden ekibimiz, hastalara ‘Hasta Bakım’ seti dağıtırken, doğum yapan annelere ise ‘Hoş Geldin Bebek’ seti hediye ediyor” diye konuştu.
Konya Başkan Karabacak’tan boykot çağrısına sert tepki Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Başkan Karabacak yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Sosyal medya üzerinden bir kısım çevreler tarafından başlatılan ve bazı ulusal kanallarca da desteklenerek gündemde tutulan lokanta ve kafelerimiz için iki günlük boykot çağrısının yapıldığını üzülerek görmekteyiz. Fahiş fiyatların olduğuna vurgu yapılarak Ahilik kültürüyle yoğurulan esnaf ve sanatkarlarımız üzerinden gündem oluşturma çalışmaları tamamen yanlıştır. Esnaflarımızın fiyat tarifesi mevcuttur ve bunun dışında kesinlikle satış yapmaz, yapmamaktadır. Kendi imkanlarıyla varlığını sürdürmeye çalışan, istihdam sağlayan, her türlü olumsuzluklarda vatan aşkıyla devletinin ve milletinin yanında olan, aksi bir düşüncesi kesinlikle olmayan esnafımızı hedef tahtası haline getirmek büyük haksızlıktır. Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere devletimizin denetim organları fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik her türlü önlemi ve denetimi yapmaktadır. Birliğimiz ve odalarımız da gerekli çalışmalarını itina ile devam etmektedir. Lokanta ve kafelerle masumane başlatılmaya çalışılan sürecin, tüm meslek dallarına yayılma ihtimalini elbette ki bazı çevreler bilmekle birlikte olumsuzluk ortamı oluşturmak için fırsat kollamaktadır. Bu itibarla konunun hassasiyeti ve önemine vurgu yaparak odalarımızın yapmış oldukları işletme maliyet hesaplarıyla birlikte esnaflarımızı yoğun periyotlarda fiyat, porsiyon ve kalite denetimlerine devam edeceğini özellikle belirtmek isteriz.”
Düzce Flüt-Piyano resitali ile sanat dolu ilkbahar akşamı Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM) tarafından düzenlenen “Flüt-Piyano Resitali” gerçekleştirildi. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda ki programın açılışında konuşan Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, sanatta da kadın temsilinin önemine işaret ederek gençlerin farklı alanlarda cesaretlerini artırmak amacıyla bu resitali düzenlediklerini ifade etti. İki kurumun bir araya gelmesinde emeği geçen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ile Düzce Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Nazmi Bal’a, programa destek verenlere ve sanatseverlere teşekkür etti. Flütte Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Eda Nazlımoğlu, piyanoda ise Düzce Güzel Sanatlar Lisesi’nden Piyano Öğretmeni Ahmet Emre Esen tarafından dünya ve Anadolu ezgilerinden sekiz eser icra edildi. Her iki sanatçının başarılı performansları ilgi ve beğeniyle takip edildi. Programın kapanışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, ’’Üniversitelerin üç önemli misyonu vardır, bunlardan bir tanesi ise elde ettiği kazanımları kamuoyuyla paylaşmaktır. Bugün bu etkinlikle birlikte sanat faaliyetlerimizin çok değerli bir sunusunu gerçekleştirdik. Sizleri mayıs ayı içerisinde düzenleyeceğimiz festivalde sanat ve bilimin ön planda olduğu DÜFEST 2024’e davet ediyor, katılımlarınız için teşekkür ediyorum’’ dedi. Sanatçılara; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Müzik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Yücel ile Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şule Çeviker Ay tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.