SAĞLIK - 13 Şubat 2020 Perşembe 13:44

Tıkanan bacak damarları robotla açılabiliyor

A
A
A
Tıkanan bacak damarları robotla açılabiliyor

Bacak damar tıkanıklıkları tedavi edilmezse kangren, uzuv kaybı, hayati risk gibi ciddi sonuçlar doğuruyor.

Bacak damar tıkanıklıkları tedavi edilmezse kangren, uzuv kaybı, hayati risk gibi ciddi sonuçlar doğuruyor. Son yıllarda uygulanan başarılı cerrahi girişimlere ameliyatsız yöntemler de eklendi. Bunlardan biri de Robotla Damar Açma (Robotik Aterektomi) yöntemi. Ağrısız ve acısız yapılan bu işlem uygun hastalarda oldukça başarılı sonuçlar veriyor.


Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, bacak damarı tıkanıklıklarında uygulanan tedavi yöntemlerini anlattı.


Damar cerrahisinde tıkalı bacak damarları için uyguladıkları pek çok yöntem olduğuna dikkat çeken Prof. Kalko, ”Hem bacak damarlarında hem şah damarında uyguladığımız ortak yöntemler var. Minimal İnvaziv damar ameliyatları bunlardan bir tanesi. Küçük kesi ile hasta ile konuşa konuşa yaptığımız bu ameliyatlarla damar tıkanıklığı hastalarında çok güzel sonuçlar aldık. Buna geçtiğimiz yıl hibrit ameliyatları da ekledik. Daha zor ve komplike vakaları hatta kitabi olarak ‘açılamaz’ denilen damarların açılabildiğini gördük bu yöntemle. Yöntemin avantajı hem açık hem kapalı yöntemlerin aynı anda uygulanıyor olması. Bunların yanı sıra her türlü endovasküler girişim, kapalı yöntem, ilaç kaplı balon işleminin yanında Robotla Damar Açma işlemlerini de aynı seansta, farklı seansta, tek başına ya da kombine olacak şekilde tamamen kişiye özel yapıyoruz. Robotla Damar Açma Yönteminde (Robotik Aterektomi) damarın içerisine özel bir aletle girilerek bir tünel açılır ve plaklar tıraşlanarak damar tamamen temizlenir. Bacak damarları için kullanılan yöntem uygun hastalarda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Ağrısız, sızısız gerçekleşen yöntem ameliyatsız bir işlem olup uygun hastalarda inanılmaz güzel sonuçlar veriyor. Yöntem teknik olarak biraz daha ilerledi ve diz altında da kullanılmaya başlandı” dedi.


Tedavilerin mutlaka kişiye özel planlanması gerekir.


Damar hastalarında doğru tedavi planlamasının hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Kalko, ”Damar hastalıklarında doğru tedavi planlaması çok önemli. Şöyle ki; hastanın beklentisi, hastanın kliniği ve hastanın yaşı, hastanın ilave hastalıkları ve yaptığı iş önemli. Sadece damarı tıkalı olan ve 50 metre yürüyebilen 70 yaşında bir hastanın ayağında yara yoksa, ağrı yoksa dünyanın yaptığı gibi ve tedavi kılavuzlarında da dediği gibi önce ilaç tedavisi, yürüme, egzersiz ve koruyucu hekimlik (beslenme, uygun medikal tedavi) verilir. Ama diğer taraftan hasta 70 yaşındadır ama simit satıp evini geçindirmek zorundadır o hastaya müdahale etmek zorundasınızdır. Mümkün olduğunca kesi yapmadan ya da küçük kesi ile kapalı yöntemlerle açık yöntemi birleştirerek; uygun hastalara robotik aterektomi, uygun hastada ilaç kaplı özel balon ya da sadece balon ya da sadece mekanik olarak ameliyatla o kireci temizlemek ya da bypass yapmak. En son çare bypasstır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.