EKONOMİ - 12 Mayıs 2022 Perşembe 14:49

Türkiye’de kültürel miras bilinci uluslararası organizasyonlarla artırılıyor

A
A
A
Türkiye’de kültürel miras bilinci uluslararası organizasyonlarla artırılıyor

Türkiye’de kültürel miras bilincinin artırılması ve korunması bu doğrultuda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesi hedefiyle uluslararası katılımlı organizasyonlar düzenleniyor.

Türkiye’de kültürel miras bilincinin artırılması ve korunması bu doğrultuda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesi hedefiyle uluslararası katılımlı organizasyonlar düzenleniyor. Arkeolog Nezih Başgelen, kültür turizmi açısından önemli değerlerin Türkiye’de ortaya çıktığını söyleyerek "Türkiye çok özel bir kültür coğrafyası, bunu doğru değerleriyle koruyarak gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor" dedi.



Koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve teknoloji fuarı ’6’ncı Heritage İstanbul’, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda ikinci gününde ziyaretçilerini ağırlıyor. Koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve teknoloji fuarı, Türkiye’de kültürel miras bilincinin artırılması ve korunması bu doğrultuda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesi hedefleniyor. Heritage İstanbul 2022’de düzenlenen konferanslar, seminer ve diğer yan etkinliklerde dünyaca ünlü iki yüze yakın arkeolog, restoratör, konservatör, mimar ve müzeci bilgi ve birikimini dinleyicilerle paylaşıyor. Fuarda miras sohbetleri ve atölye çalışmalarında, üç gün boyunca 100’ü aşkın konuşmacının yer aldığı 48 oturum yapılacak.



"Hem Türk firmalar hem de uluslararası firmalar bu fuara katılıyor"


Heritage projeleri kurucusu Osman Murat Akan fuarın kültür turizmi ile ilgili farkındalık oluşturduğunu belirterek, ’’Kültür mirası alanında Türkiye potansiyel olarak çok zengin bir ülke. Kültür mirası alanında Türkiye’de yeni yeni gelişmeler görülüyor. Bu işin endüstrisi gelişiyor. Ülkemizde de bu potansiyeli değerlendirecek hem Türk firmalar hem de uluslararası firmalar bu fuara katılıyor. Dünyada sadece deniz, güneş turizmi kalmadı. Kültür turizmine dayalı birçok turizm dalı gelişiyor. Kültür turizmine dayalı birçok turlar yapılıyor’’ şeklinde konuştu.



’’Türkiye’de ortaya çıkan arkeolojik değerler dünya tarihinin değişmesine sebep oluyor’’


Arkeolog Nezih Başgelen ise kültür turizminin gelecek kuşaklara aktarılmasıyla ilgili olarak, ’’Kültür coğrafyalarını ele aldığımızda en yoğun kültürel miras birikimlerine sahip ülke Türkiye. İnsanların görmek istedikleri öncelikli yerler arasında Göbeklitepe’den Kapadokya’ya, Efes’ten Nemrut’a sayısız destinasyonlar çeşitli destinasyonlar bulunuyor. Bu değerlerle ilgili yapılan çalışmalar önem taşıyor. Kültür turizminin geliştirilmesi açısından yapılan projeler, bu fuarda ilgili kitlelerle buluşturuluyor. Kültür mirasımızı geleceğe taşımak için önleyici tedbirler gerekiyor. Türkiye’de çok ciddi arkeolojik projeler söz konusu. Bakanlığımıza bağlı yaklaşık 600 kazı şu anda Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde sürdürülüyor. Türkiye’de ortaya çıkan arkeolojik değerler dünya tarihinin değişmesine sebep oluyor. Bugüne kadar okuduğumuz birçok tarihsel doğru bizdeki bulgularla değişiyor. Kültür turizmi açısından önemli değerler bizim coğrafyamızda ortaya çıkıyor. Bunlar da Kültür turizmi açısından önemli destinasyonlara dönüşüyor. Türkiye çok özel bir kültür coğrafyası, bunu doğru değerleriyle koruyarak gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor’’ açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Naci Görür: "Çağdaş toplumlarının yaptığı gibi depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorundayız" Hatay’ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür, depremin vurduğu Hatay’ın İskenderun ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ söyleyişine katıldı. Türkiye’de 13,6 milyon önce deprem mekanizmaların oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Görür, depremleri durdurmanın mümkün olmadığını, toplum olarak depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorunda olduğunu söyledi. “Her depremde de 10 bin ve 50 bin insanı dün olduğu gibi toprağa veremeyiz" Deprem mekanizmasının Türkiye’de 13,6 milyon önce oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Görür, “Bizim ülkemizde bu faylar 13,6 milyon seneden beri deprem oluşturmaya devam ediyor. Biz depremleri durduramayız, bu mümkün değil çünkü bu mümkün değil. Her depremde de 10 bin ve 50 bin insanı, dün olduğu gibi toprağa veremeyiz. O halde yapılacak bir şey bilgi, aydın ve çağdaş toplumlarının yaptığı gibi depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorundayız. Bunları yaparsak deprem sorununu büyük ölçüde hallederiz” dedi. “İskenderun tarafına gelen kıta biraz büküldüğü ve eğildiğinde o bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batması anlamına geliyor” Deprem sonrası İskenderun sahilindeki çökme konusuna değinen Prof. Dr. Görür, “İskenderun’da bazı yerler çökmüş ve batıyor. Neden batıyor konusu fayla ilgili bir durumdur. Bin yıl önce Bingöl ilinin Karlıova’dan gelen doğu fayı, yanal hareket ederken İskenderun’daki fay biraz eğiliyor. İskenderun tarafına gelen kıta biraz bükülüyor ve eğiliyor. O kısımda bir duvar ve diklik oluşturuyor. Burada düşey atılım meydana geliyor ve fay niteliği doğuruyor ve batıyor. Bu nedenle de bir bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batması anlamına geliyor. Deniz seviyesinin göreceli olarak işlenmesi anlamına gelir” ifadelerini kullandı. İskenderun ilçesinde düzenlenen ’İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ temalı konferansa yer bilimci Naci Görür’ün yanı sıra; İskenderun İlçe Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Belen İlçe Belediye Başkanı İbrahim Gül ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz katıldı.
İstanbul Sadettin Saran: "Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız" Fenerbahçe Başkan Adayı Sadettin Saran, 48 saat içinde 500 imza toplayabildiklerini belirterek, "Göreve gelirsek ne sabır ne de süre istiyoruz. Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız" dedi. Fenerbahçe Başkanlığına adaylığını açıklayan İş İnsanı Sadettin Saran, Faruk Ilgaz Tesisleri’nde düzenlediği lansmansa kongre üyeleriyle bir araya geldi. Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu eski Başkanı Vefa Küçük de toplantı da yer alarak Saran’a destek verdi. Fenerbahçe’yi şampiyon yapmak için çalışacaklarını aktaran Saran, adaylık süreci ile ilgili bilgiler vererek, "Kasım ayında Ali Koç ile buluştum. Maddi manevi çok büyük emek verdiniz, bu işi öğrendin, devam edeceksen biz arkandayız ancak devam etmeyecekseniz biz bu işi çok iyi yaparız ve göreve talibiz dedim. O da, ’Çok iyi yapacağına ben de inanıyorum’ dedi. Kulüp bilançolarına, defterlere bakmamız için resmi olarak aday olmamız gerekiyordu. Takım şampiyonluğa gidiyor, kongre sürecine de sokmak istemiyoruz ama madem öyle dedik 48 saatte büyük teveccühle 500 imzayı topladık. Bunun için de çok teşekkür ediyoruz. Göreve gelirsek ne sabır ne de süre istiyoruz. Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız. Hem saha içinde hem saha dışında mücadele ediyoruz. Oyuncularımıza uzanan elleri kırmasını biliriz" ifadelerini kullandı. "Fenerbahçe hepimizindir" Fenerbahçe için birlik beraberlik mesajı beren 59 yaşındaki iş insanı, "Fenerbahçe hiçbir şahsa ait değildir. Fenerbahçe sizindir Fenerbahçe bizimdir. Fenerbahçe hepimizindir" diyerek sözlerini noktaladı. Saran’ın konuşmasının ardından Kongre Üyeleri yoğun alkışlarla destek verdi.