GENEL - 14 Ocak 2020 Salı 12:31

Yargıtay’ın mesai kararı ne anlama geliyor

A
A
A
Yargıtay’ın mesai kararı ne anlama geliyor

Yargıtay’tan milyonları ilgilendiren mesai kararı hakkında Avukat Gürkan İygün, işçi işveren ilişkisi içerisinde fazla mesai alacakları ihtilaflarda en sorunlu durumlar olarak öne çıktığını söyledi.

Yargıtay’tan milyonları ilgilendiren mesai kararı hakkında Avukat Gürkan İygün, işçi işveren ilişkisi içerisinde fazla mesai alacakları ihtilaflarda en sorunlu durumlar olarak öne çıktığını söyledi.


Hukuken bakıldığında İş Kanunu’na göre haftalık 45 saatten fazla yapılan çalışmaların fazla çalışma olarak kabul edildiğini dile getiren Avukat Gürkan İygün, “Fazla Çalışma ücreti işçinin normal saat ücretinin 1,5 katı üzerinden hesap edilir. Uygulamada iş ilişkisi devam ederken çok ihtilaf çıkmamasına rağmen Fazla Çalışma ile ilgili genelde işçi işveren ilişkisi herhangi bir sebeple sonlanırken uyuşmazlıklar çıkar.


İş davalarında ana konu iş akdinin feshinin haklı ya da geçerli sebebe dayalı olup olmadığı yönünde olmasına karşın fazla mesai ücreti de önemli bir ihtilaf noktası olarak karşımıza çıkıyor. Bu ücret kaleminin tavan miktarının olmaması ve saat ücretinin 1,5 kat ile çarpılması sonucunda İşverenin gerekli önlemleri almamış olması karşısında Mahkemelerce genelde yüksek miktarlı fazla çalışma ücretlerine hükmedilmektedir” dedi.


Avukat Gürkan İygün, Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu kararlarda; İşverenin fazla çalışma yapılıp yapılmadığı ve yapıldıysa ücretinin ödenip ödenmediğini yazılı belgelerle ile kanıtlaması gerektiğinin belirtildiğini anlatarak, “Bu karar ışığında İşverenin yazılı belge sunamaması halinde işçinin gösterdiği tanıkların ifadeleri değerlendirilerek fazla çalışma ücreti tespit edilerek bulunan fazla çalışma ücretinden %25-%30 oranında bir hakkaniyet indirimi yapılıyor. Bu karardan da anlaşılacağı gibi işçinin bu fazla mesaisi yönündeki iddiasını ispatlama noktasında tanık, iş yeri kayıtları, bordro gibi unsurlar delil niteliğinde ancak burada en güçlü ve kesin delil niteliğinde olan unsur işçinin imzasını taşıyan bordrodur. İş yeri kayıtları bordro, iş yeri iç yazışmaları ve sair hiçbir yazılı delil olmaması durumunda tanık beyanları devreye girer. İşçinin imzasını taşıyan bordro da sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bu duruma ilişkin aslında Yargıtay 22. Hukuk dairesinin vermiş olduğu son karar da bu belirttiklerimizi bir kez daha tasdik etmiştir” diye konuştu.


Avukat Gürkan İygün, kararda şu ifadelere yer verildiğini belirtti, "Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla mesai alacağının ödendiği varsayılır. Fazla mesainin ispatı konusunda iş yeri kayıtları, özellikle iş yerine giriş çıkışı gösteren belgeler, iş yeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışma ve genel tatil çalışmasının bu tür yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları şahit beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla mesaisi olup olmadığı araştırılmalıdır. Fazla mesai çalışmasının yazılı delil ya da şahitle ispatı imkan dahilindedir."


Avukat Gürkan İygün, dolayısıyla işçinin bordrosunu imzalarken mutlaka dikkat etmesi bordro kesin delil mahiyetinde olduğunda çok önemli olduğunu ifade ederek, “Onun dışında hem işveren hem işçinin iddiasını ispat noktasında zorlanmaması adına iş yerinde işin yürütümü sürecinde mail veya tutanak tutmak şeklinde yazılı belgelerle hareket etmeleri hak kaybı yaşamamaları adına uygun olacaktır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Öğretmen atama sayılarını önümüzdeki hafta içerisinde açıklayacağız" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin, "Atama sayılarını Hazine ve Maliye Bakanımızla birlikte önümüzdeki hafta içerisinde açıklayacağız" dedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü nedeniyle Meclis Tören Salonu’nda verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Müfredatla ilgili yapılan çalışmalara ilişkin bir soruyu cevaplayan Tekin, Talim ve Terbiye Kurulunun ön incelemeleri yaptığını; süreç biter bitmez askıya çıkarılacağını belirtti. “2 kat fazla müfredat yüklüyoruz çocuklara” Müfredatla ilgili çalışmaların gelecek hafta tamamlanacağını dile getiren Tekin, şunları kaydetti: "OECD’nin yaptığı derecelendirme mekanizmaları var. Kamuoyunun bizimle yarıştırdığı ülkelerdeki müfredat yoğunluğu ile bizimkini karşılaştırdık. Oradaki yoğunluğa yaklaştırmaya çalıştık. O ülkelerden yaklaşık 2 kat fazla müfredat yüklüyoruz çocuklara. Birincisi, çocuklara daha fazla müfredat yüklüyoruz, ikincisi ise orada olduğu gibi beceri temelli değil, bilgi, kazanım temelli veriyoruz. Bahsettiğimiz ülkelerde çocukların aldıkları eğitimi gündelik yaşam becerilerine dönüştürüp dönüştüremediği ölçülürken biz normal bilgi olarak veriyoruz. Halbuki bahsedilen sınavlarda bunlar ölçülüyor. Hem müfredat olarak daha fazla hem de farklı bir mantıkla verdiğiniz zaman rekabet edemiyorsunuz." Müfredatı seyrelteceklerini vurgulayan Tekin, "Halbuki biraz bunu seyreltsek, çocuklarımızın kapasitelerine uygun, öğretmenlerimizin süresinde yetiştirebileceği hale getirebilsek hem çocuklarımız daha rahat öğrenecek hem de sistem rahatlayacak hem öğretmen arkadaşlarımız koştura koştura müfredatı yetiştirmek için çaba harcamak zorunda kalmayacak. Dolayısıyla ortalama yüzde 35 bandında bir seyreltme var" diye konuştu. Bakan Tekin, öğretmen atama rakamlarına ilişkin bir başka soruya ise "Öğretmen atama sayılarını Hazine ve Maliye Bakanımızla birlikte önümüzdeki hafta içerisinde açıklayacağız" cevabını verdi.
Ankara Bakan Uraloğlu: “Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı, bununla ilgili bir kanuni düzenleme de gerekecek” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı. Bununla ilgili bir kanuni düzenleme de gerekecek. Görüşmelerimiz hala devem ediyor. Yürürlükte olan bir reklam yasağı var. Devamı da gündemimizde” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlenen resepsiyona katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uraloğlu, sosyal medya platformu X’in Türkiye’de temsilcilik açmaması halinde yeni yaptırımlara maruz kalabileceğini söyledi. “İki aylık bir zaman diliminde de dörtlü bakanlar zirvesi yapacağız” Kalkınma Yolu Projesi hakkında da bilgi veren Uraloğlu, “Kalkınma Yolu Projesi’ni biz şu ana kadar iki götürüyorduk Irak ve Türkiye olarak. Son birkaç günlük gayretimizle dörtlü mutabakat imzaladık. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ı da işin içerisine kattık. Çünkü hem bu işin finansmanında hem yük temininde hem de işletilmesi konusunda katkısı olacaktır. Bu çok ciddi bir aşama ve iki aylık bir zaman diliminde de dörtlü bakanlar zirvesi yapacağız. Ama bizim zaten haftalık gerek Irak’la gerekse Türkiye’de genel müdür seviyesinde sürekli görüşüyoruz. Projede Türkiye’nin güneyi Irak’ın kuzeyindeki projeyle ilgili tamamlanmamış bir kesim var. Orası tamamlandığında finansman modeline kadar konuştuk. Bu sene orada başlamayla ilgili bir vaziyet alalım istiyoruz” ifadelerine yer verdi. Kalkınma Yolu ile ilgili ofislerin yakın zamanda açılacağını belirten Uraloğlu, TCDD bünyesinde bir firma kurulabileceğini de söyledi. “Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı. Bununla ilgili bir kanuni düzenleme de gerekecek” Sosyal medya platformu “X” Türkiye’de temsilcilik açması yönünde uyarılmış ve temsilcilik açılana kadar platforma Türkiye’de reklam yasağı getirilmişti. Bu konudaki gelişmenin ve ek yaptırım olarak bant daraltma cezasının verilip verilmeyeceği konusundaki soru üzerine Uraloğlu, “Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı. Bununla ilgili bir kanuni düzenleme de gerekecek. Görüşmelerimiz hala devem ediyor. Yürürlükte olan bir reklam yasağı var. Devamında bu dediğiniz de (bant daraltma) gündemimizde” diye konuştu.
Ankara Ziraat Türkiye Kupası: MKE Ankaragücü: 0 - Beşiktaş: 0 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında MKE Ankaragücü, sahasında Beşiktaş ile karşı karşıya geliyor. Mücadelenin ilk yarısı 0-0’lık eşitlikle geçildi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 15. dakikada sol kanattan ceza sahasına giren Bassogog’un içeriye çevirdiği meşin yuvarlağı Ali Sowe arka direkte tamamlayarak ağlarla buluşturdu. VAR’dan gelen karar sonrası gol ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. 26. dakikada yaptığı baskı sonrası topu kazanan ve ceza sahasına giren Ali Sowe’nin şutu üstten auta gitti. 35. dakikada sol kanattan ceza sahasına giren Bassagog’un yaptığı şut sonrası meşin yuvarlak, sağ direğin dibinden az farkla auta çıktı. 39. dakikada ceza sahası çizgisi üstünde topla buluşan Tolga Ciğerci’nin çektiği şut sonrası top direkten auta çıktı. 40. dakikada sağ kanattan gelişen atakta Morutan’ın pası sonrası ceza sahası yayında topla buluşan Efkan Bekiroğlu’nun şutunu kaleci Mert Günok çıkardı. Hakemler: Ümit Öztürk, Abdullah Bora Özkara, Mehmet Kısal MKE Ankaragücü: Bahadır Güngördü, Kitsiou, Atakan Çankaya, Radakovic, Mujakic, Tolga Ciğerci, Efkan Bekiroğlu, Bassogog, Morutan, Flips, Ali Sowe Yedekler: Ertaç Özbir, Chatzigiovanis, Pedrinho, Rodrigues, Saponara, Kaan Güneren, Arda Ünyay, Macheda, Kazımcan Karataş, Mert Çetin Teknik Direktör: Emre Belözoğlu Beşiktaş: Mert Günok, Svensson, Worrall, Necip Uysal, Umut Meraş, Al-Musrati, Gedson Fernandes, Rachid Ghezzal, Ernest Muçi, Milot Rashica, Muleka Yedekler: Ersin Destanoğlu, Tayyip Sanuç, Omar Colley, Salih Uçan, Cenk Tosun, Vincent Aboubakar, Chamberlain, Demir Ege Tıknaz, Masuaku Teknik Sorumlu: Serdar Topraktepe Sarı kart: Tolga Ciğerci (MKE Ankaragücü)