- 10 Temmuz 2020 Cuma 10:15

35 projeyle ‘girişimcilikte’ zirvede

A
A
A
35 projeyle ‘girişimcilikte’ zirvede

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) gençlere yenilikçi bakış açısı kazandırmak ve onları girişimciliğe yönlendirmek amacıyla gerçekleştirdiği “Bu Gençlikte İş Var Girişimcilik Programı”na, İzmir Ekonomi Üniversiteli (İEÜ) gençler damga vurdu.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) gençlere yenilikçi bakış açısı kazandırmak ve onları girişimciliğe yönlendirmek amacıyla gerçekleştirdiği “Bu Gençlikte İş Var Girişimcilik Programı”na, İzmir Ekonomi Üniversiteli (İEÜ) gençler damga vurdu. Bu yıl 183 üniversitenin yer aldığı programda İEÜ, geliştirilen 35 yeni fikirle en çok projenin üretildiği üniversite olmayı başardı.


Korona virüs nedeniyle online düzenlenen ödül töreninde, proje sayısındaki birincilik ve gençlere verilen destek dolayısıyla, üniversite adına Rektör Prof. Dr. Murat Aşkar tebrik edildi. Şimdiye dek birçok gencin projesini hayata geçirmesine olanak sağlayan TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var Girişimcilik Programı’na, bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 694 proje başvurusu yapıldı. İzmir Ekonomili gençler, İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder, İşletme Bölümü Öğretim Görevlileri Taylan Demirkaya ve Serdar Savaşan’ın rehberliğinde, birbirinden özel projelerin hazırlanması için harekete geçti.



Farklı alanda projeler


Dönem boyunca hummalı bir çalışma yürüten gençler; sağlık, beslenme, üretim ve psikoloji gibi farklı alanlarda projeler geliştirerek girişimcilik programına dahil oldu. Gençler, ilgili sektör temsilcileriyle de eşleşerek, projelerini aktarma ve henüz öğrenciyken iş dünyasıyla tanışma fırsatı da yakaladı. İEÜ’lü gençler, toplamda 35 proje geliştirdi. Sürecin koordine edilmesi, iş dünyasıyla iletişim kurulması ve gençlerin ihtiyaç duyduğu şartların oluşturulması noktasında İEÜ Teknoloji Transfer Ofisi de gereken desteği sağladı.



"2015 yılından bu yana birinciyiz"


İEÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Güneri Çangarlı, akademik eğitimin yanı sıra gençlere öğrendiklerini uygulamaya geçirecekleri, özgürce projeler geliştirecekleri ortamı sağlamanın büyük önem taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Çangarlı, “Müfredatımızda, Uygulamalı Girişimcilik ve İnovasyon dersimiz mevcut. Dersimiz, genel eğitim dersleri kapsamında, İşletme Fakültesi koordinatörlüğünde tüm bölümlere veriliyor. En büyük emek, girişimcilik derslerinde öğrencilerimizle bir araya gelen akademisyenlerimiz Taylan Demirkaya, Burçin Önder ve Serdar Savaşan’ın. Üniversite olarak, 2015 yılından beri en çok proje başvurusu yapan üniversiteyiz. 2019’da, Türkiye üçüncüsü olan bir takım çıkardık. Şubat ayında, Bu Gençlikte İş Var Girişimcilik Programı Ege Kampı’na ev sahipliği de yaptık. 19 ekipten 59 genç, iki gün boyunca girişimcilik ekosistemi, müşteri kazanımı ve pazara giriş stratejileri, girişimcilik hukuku, sırları, sözleşme süreçleri üzerine eğitim aldı. Üniversite olarak, öğrencilerimizin gelişimlerine yönelik her projede yer almaya devam edeceğiz” dedi.


Bazı projeler şunlar:


"- Gıda üreten kuruluşlardaki fazla yemekleri, ihtiyaç sahibi insanlarla buluşturan sosyal platform.


- Alzheimer hastalarının kullanımına yönelik Face ID tarama sistemine sahip hafıza gözlüğü ve kulaklığı.


- İlkokul ve lise öğrencilerinin rehberlik ve psikolojik yardım alabilecekleri mobil uygulama.


- Hayvanların barınma ihtiyaçlarına çözüm bulmak amacıyla, geri dönüştürülebilen materyaller kullanarak portatif kulübelerin yapılması.


- Kamp yapmak isteyen kullanıcıların kendilerine uygun yeri bulmasını sağlayan dijital platform.


- Özellikle çocuklarda obezite sorununu çözecek ve ruhsal problem yaşamalarını önleyecek, uzmanların da rahat kullanabileceği aplikasyon."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Flüt-Piyano resitali ile sanat dolu ilkbahar akşamı Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM) tarafından düzenlenen “Flüt-Piyano Resitali” gerçekleştirildi. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda ki programın açılışında konuşan Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, sanatta da kadın temsilinin önemine işaret ederek gençlerin farklı alanlarda cesaretlerini artırmak amacıyla bu resitali düzenlediklerini ifade etti. İki kurumun bir araya gelmesinde emeği geçen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ile Düzce Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Nazmi Bal’a, programa destek verenlere ve sanatseverlere teşekkür etti. Flütte Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Eda Nazlımoğlu, piyanoda ise Düzce Güzel Sanatlar Lisesi’nden Piyano Öğretmeni Ahmet Emre Esen tarafından dünya ve Anadolu ezgilerinden sekiz eser icra edildi. Her iki sanatçının başarılı performansları ilgi ve beğeniyle takip edildi. Programın kapanışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, ’’Üniversitelerin üç önemli misyonu vardır, bunlardan bir tanesi ise elde ettiği kazanımları kamuoyuyla paylaşmaktır. Bugün bu etkinlikle birlikte sanat faaliyetlerimizin çok değerli bir sunusunu gerçekleştirdik. Sizleri mayıs ayı içerisinde düzenleyeceğimiz festivalde sanat ve bilimin ön planda olduğu DÜFEST 2024’e davet ediyor, katılımlarınız için teşekkür ediyorum’’ dedi. Sanatçılara; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Müzik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Yücel ile Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şule Çeviker Ay tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
Bursa Üniversite öğrencileri, Mudanya’nın tarihini yakından inceledi Mudanya Belediyesi, Frankfurt Goethe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mimarlık fakültesi öğrencilerini ilçede ağırladı. Proje kapsamında Mudanya’nın tarihi yapılarını ziyaret eden öğrenciler, araştırmalarını sanal sergi yoluyla duyuracak. Frankfurt Goethe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) işbirliğinde gerçekleştirilen “Bizans ve Osmanlı Dönemi Yapılarının Mimari Karşılaştırmaları” projesi kapsamında mimarlık fakültesi öğrencileri Mudanya, Kumyaka ve Tirilye’yi ziyaret etti. Öğrenciler, projeyi yürüten akademisyenler eşliğinde Kumyaka Baş Melekler Kilisesi, Tirilye Kültür Merkezi, Taş Mektep, Dündar Evi, Kemerli Kilise, Fatih Cami ve Tirilye Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Tarihi gezinin ardından öğrenciler tarafından elde edilen sonuçlar, sanal sergi yoluyla duyurulacak. Araştırma projesi kapsamında birçok gezi düzenlediklerini ifade eden ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Yoncacı, “Araştırma projesi kapsamında Osmanlı ve Bizans eserlerinin öğrenciler tarafından münakaşa edildiği, gelişimlerin, devamlılıkların ve kesintilerin konuşulduğu bir araştırma projesi gerçekleştirdik” dedi. İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Bilge Ar, projenin lisansüstü öğrencilerin eğitimi ve ağ oluşturmasıyla ilgili olduğunu belirterek, “Gezilerde öğrencilerimiz kendi uzmanlık alanlarına göre aralarında bilgi alışverişi sağlıyorlar” diye konuştu. İki senedir devam eden program kapsamında öğrencilere çeşitli görevler verdiklerinin de altını çizen Ar, “Bu görevler kapsamında öğrencilerimiz hem görsel olarak hem de yapacakları arşiv araştırmalarıyla hazırlayacakları bilgi verici posterleri sanal bir sergi ile tamamlayacaklar” şeklinde ifade etti. Proje çerçevesinde İstanbul, Bursa ve Tirilye gezisi gerçekleştirdiklerini ifade eden İTÜ Mimarlık Tarihi öğrencisi Ömer Faruk Ulusoy, Osmanlı ve Bizans miraslarını inceleyerek, proje de yer alan konular kapsamında gerçekleştirecekleri sergiye hazırlandıklarını söyledi. Gerçekleşen geziye Mudanya Belediye Meclis üyeleri Nilgün Arslanoğlu, Jale Büyükurgancı ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelleri de eşlik etti.