EKONOMİ - 17 Şubat 2020 Pazartesi 10:38

Adana’da dondu, Ödemişli üretici patatese yöneldi

A
A
A
Adana’da dondu, Ödemişli üretici patatese yöneldi

Yaklaşık 70 bin dekar alanda patates tarımı yapılan Ödemiş ilçesinde, kış patatesi hasadı tamamlandı.

Yaklaşık 70 bin dekar alanda patates tarımı yapılan Ödemiş ilçesinde, kış patatesi hasadı tamamlandı. Bahar sezonu ekimi için üreticiler hava şartlarının iyileşmesini beklerken, aynı zamanda tohum bulmaya çalışıyor.


Bereketli Küçükmenderes Ovası’nda kış hasadı bitmek üzere olan patates tarlalarında hareketli günler yaşanıyor. Hava şartlarına bağlı olarak yeni ürünü tarlaya ekmek için üreticiler fırsat kolluyor.


Aynı zamanda patates üretimi de yapan Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, Adana’da don vurgunu sebebiyle Ödemişli üreticilerin patatese yöneldiğini söyledi. Akgün, "Adana’dan gelen haberler üreticiyi ekim için tetikliyor. Şu an tohum bulmakta zorlanıyoruz” dedi. Bir sezonda 3 ürün elde edilen ilçede ağırlıklı olarak patates üretiminin yapıldığını aktaran Akgün, "Çiftçi bildiği üretimi yapar. Alternatif ürünlere yönelmek risklidir. Pazar bulmanız gerekir. Bu açıdan patates Ödemiş’te tercih edilen bir ürün çeşididir. Zarar da etse kar da etse patatesten vazgeçmez. Çünkü bunu bilir bunu eker. Adana’daki don olaylarının etkisi ile bu yıl patates üretiminde artış gözlemliyoruz. Adana’da ekim zamanı Arılık ayıdır. Dolayısı ile hasatta Nisan ayında başlar. Ödemiş’te bahar patatesinin hasadı Mayıs ayındadır. Dolayısı ile şimdi Adana ve Ödemiş piyasaya aynı zamanda patates sürecek.” diye konuştu.



Çuvaldaki kg fiyatı ortalama 2 TL


Patatesi üretim maliyetinde kar ve zarar hesabını verim düzeyine göre yaptıklarını belirten Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, şöyle devam etti: "Kış patatesinin şu an tarladaki çuvallı fiyatı 2 TL civarında. Üretim maliyeti şu anki değerlere göre 1 kilogramda 1 TL’dir. Fakat bu günlerde tarlada patates neredeyse kalmadı. 1 dekarda 3 bin 500 kilonun üstüne çıkabilirsek kar ederiz. Bu da tohum, tarla ve hava şartlarına bağlıdır”


İhracat kısıtlaması ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini kaydeden Akgün, "Türkiye’deki patates üretiminin yüzde 90’ı yemeklik, yüzde 10’u da sanayiye yöneliktir. Yani cips ve kızartmalıktır. İhracat kısıtlanırsa, yemeklik üretim sıkıntıya düşer” dedi.



Devletin piyasaya müdahale etmesi gerekir


Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş de konuyla ilgili oyarak şunları söyledi: “Bu yaz patates üreticisinin Ödemiş’te kazanması gerekiyor. Çünkü patates ekiminden itibaren çok maliyetli bir ürün. Örneğin mısır tohumunun dekar maliyeti 100 tl iken, patatesin ekiminde sadece tohum maliyeti 1500 TL’yi bulabiliyor. Kış aylarında fiyatın kötü olması nedeniyle yaz patatesine üretici borçlu giriyor. Bu borç yükünden kurtulması için bu sene büyük önem teşkil ediyor. Adana’da görülen afet mutlaka patateste verim düşüklüğüne neden olacaktır. Ancak onların hasadıyla bizim hasat zamanı da çakışacak. Eğer devlet piyasaya müdahale etmezse ki köylünün yaşaması için etmemesi gerekir, küçük üretici köylü bundan olumsuz etkilenecektir. Yaz patatesinin herkesi mutlu etmesini diliyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.