GENEL - 07 Kasım 2017 Salı 10:32

Akdeniz’in yıldızları İzmir’i selamladı

A
A
A
Akdeniz’in yıldızları İzmir’i selamladı

İzmir Büyükşehir Belediyesinin 1 yaş ortalamasıyla Akdeniz’in en genç deniz filosunu oluşturan 15 yolcu gemisi, Körfez’de gövde gösterisi yaparak İzmirlileri denizci usulü selamladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin 1 yaş ortalamasıyla Akdeniz’in en genç deniz filosunu oluşturan 15 yolcu gemisi, Körfez’de gövde gösterisi yaparak İzmirlileri denizci usulü selamladı. Geçtiğimiz hafta sonu iki yeni geminin de katılımıyla filonun tamamını hizmete alan İzmir’in yerel yönetimi, bu alanda da fark oluşturdu.


İzmir Büyükşehir Belediyesinin uygulamaya koyduğu ’Deniz Ulaşımını Geliştirme’ projesi kapsamında, özel olarak tasarlanan ve üretilen 15 adet modern yolcu gemisinin tamamı hizmete girdi. Hafta sonu düzenlenen törenle İzmir’in belediye başkanlarından İhsan Alyanak ile ülkemizin Nobel Kimya Ödüllü Profesörü Aziz Sancar’ın isminin verildiği gemilerin filoya katılmasıyla proje tamamlandı. Bu kapsamda, üretilen üç arabalı vapur da dahil edildiğinde, belediyeye ait 18 gemilik yeni filonun yaş ortalaması 1’e düştü. Böylece İzmir, Akdeniz’de toplu ulaşım hizmeti veren yerel yönetimler arasında ’en genç deniz filosuna’ sahip kent oldu.



İzmirlileri selamladılar


İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğünce işletilen ve büyük çoğunluğunun isimleri anket sonucu belirlenen 15 yeni yolcu gemisi, ilk kez bir araya gelmeleri nedeniyle Körfez’de çeşitli düzenlerde geçiş yaparak sahildeki İzmirlileri selamladı. 1881 Atatürk gemisinin öncülüğünde peş peşe sıralanan Çakabey, 9 Eylül, Dario Moreno, Gezi, Soma 301, Vahap Özaltay, Cengiz Kocatoros, Gürsel Aksel, Sait Altınordu, Attila İlhan, Aziz Sancar, İhsan Alyanak, Foça ve Metin Oktay gemileri, farklı düzenlerde küçük bir gösteri sundu.


Modern, konforlu, hızlı ve çevreci gemilerden oluşan filonun İzmir’in deniz ulaşımındaki ayrıcalığı olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Körfez’den maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz. Şu anda vapur ihtiyacımızı 50 senelik karşılamış durumdayız. İlave gerekirse bu takviyeler de yapılacaktır. Körfez’deki ulaşımı güçlendirmek için yeni iskeleleri devreye alacağız. Güzelbahçe İskelesi bitmek üzere. Karantina İskelesi 2018 hizmete girecek ama deniz ulaşımını artırmak için en önemli nokta Mavişehir İskelesi. Karşıyaka kıyı planları onaylanmadığı için Mavişehir İskelesinin inşaatına ve taramasına başlayamıyoruz" dedi.


Öte yandan, büyükşehirin ’Deniz Ulaşımı Geliştirme’ projesi kapsamında üretilen 15 yolcu gemisinden 13’ü iç körfez seferleri için dizayn edilirken, İhsan Alyanak ve Prof. Dr. Aziz Sancar gemileri, Yüksek Hızlı Tekne (HSC) koduna uygun olarak inşa edildi. 30 knot hıza ulaşan her iki gemi de uluslararası sefer yapabileceği, gemilerin yakıt ikmali yapmadan 400 mil gidebildiği, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, daha dayanıklı, daha uzun ömürlü ve işletme maliyetleri düşük olan gemilerin 400 yolcu ve dört adet tekerlekli sandalyeli yolcu kapasitesine sahip olduğu kaydedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.