GENEL - 25 Mayıs 2019 Cumartesi 11:52

Buca çiçek bahçesine dönecek

A
A
A
Buca çiçek bahçesine dönecek

Buca Belediyesi, yarım milyona yaklaşan resmi nüfusuyla İzmir’in en hızlı büyüyen ilçelerinden Buca’da yeşil doku eksikliğini gidermek için çalışmalara hız verdi.

Buca Belediyesi, yarım milyona yaklaşan resmi nüfusuyla İzmir’in en hızlı büyüyen ilçelerinden Buca’da yeşil doku eksikliğini gidermek için çalışmalara hız verdi. Belediye,3 aylık dönemde 30 bin mevsimlik çiçek, 2 bin bodur ağaç grubu bitkiler dikerek Buca’yı adeta çiçek bahçesine döndürme hedefinde.


Buca Belediyesi, yaz dönemiyle birlikte kent estetiğine yönelik çalışmalara hız verdi. Alt ve üst yapı çalışmalarının yanı sıra kentleşmenin getirdiği betonlaşmayla yok olan yeşil alan ve dokuyu ilçeye tekrar kazandırmak için çalışmalar yapan Buca Belediyesi, 3 aylık periyoda yayılan takvim içinde 30 bin mevsimlik çiçek ve 2 bin bodur ağaç grubu yeşillik dikerek yaz coşkusu ve renklerini kentte taşıyacak. Buca Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarla kentin ana arter, orta refüj, meydan ve parkları birbirinden renkli ve kokulu çiçeklerle donatılacak.



Parklara otomatik sulama


Çiçeklendirme çalışmalarının yanı sıra kentlinin buluşma noktası parkları da bakıma alan ekipler, kent geneline yayılan 275 parkın 150 ‘sinde otomatik sulama sistemi kuracak. Parklardaki çocuk oyun alanlarında da düzenleme çalışmalarına giden Belediye ekipleri, çocuk parklarındaki kauçuk zemin yenilemelerini ve yıpranmış oyun ünitelerini de bakıma alacak.



“Kenti nakış gibi işliyoruz”


Buca’yı yeşili ve eşsiz doğasıyla anılan bir kent haline getirmek için 7 gün 24 saat çalıştıklarını ifade eden Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, hızlı yapılaşmadan kaynaklı yeşil doku eksikliğinin ciddi sorun olduğuna, bu konuda çalışmaların sürekli olacağına dikkat çekti. Göreve geldiği ilk günden itibaren kendini ziyarete gelen kişi ve kurumlara da, “Çiçek getirmek yerine Ege Orman Vakfı’na bağış yapın” çağrısında bulunduklarını anımsatan Kılıç, “Mücadelemiz, yıllar sonra kuş bakışı bakıldığında yemyeşil bir Buca görmek. Yeşile, doğaya olan sevdamızı kentin geneline yayma kararlılığındayız. Ekiplerimiz kentimizi yeşilliklerle ve oksijen kaynağı ağaçlarla kenti nakış gibi işleyip, kentliye nefes aldıracak alanlar oluşturuyor. Kısa sürede Buca geneline özlenen manzarayı yaratmada büyük bir yol kat edeceğimize inanıyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.