GENEL - 21 Temmuz 2021 Çarşamba 14:54

Çeşme’de nüfus 1 milyonu aştı; plajlardaki kalabalık havadan görüntülendi

A
A
A
Çeşme’de nüfus 1 milyonu aştı; plajlardaki kalabalık havadan görüntülendi

Kurban Bayramı’nın ikinci gününde Çeşme plajları tıklım tıklım doldu, ilçedeki nüfus 1 milyonun üzerine çıktı.

Kurban Bayramı’nın ikinci gününde Çeşme plajları tıklım tıklım doldu, ilçedeki nüfus 1 milyonun üzerine çıktı. Çeşme plajlarındaki yoğunluk havadan da görüntülendi.


Kurban Bayramı sebebiyle ilan edilen 9 günlük tatilde, vatandaşlar sahillere ve tatil beldelerine akın etti. Tatilin ilk günlerinde başlayan hareketlilik, Kurban Bayramı’nın da gelmesiyle artarak devam ediyor. Türkiye’nin en ünlü tatil beldelerinden Çeşme’de de tatilciler büyük bir yoğunluk oluşturdu. İlçedeki otellerde doluluk oranı yüzde yüze ulaşırken bazı vatandaşlar kalacak yer bulmakta zorlanıyor. Vatandaşların en çok ilgi gösterdiği plajlardan biri olan dünyaca ünlü Ilıca Plajı’nda da yoğunluk yaşanıyor. Hava sıcaklığının 35 derecenin üzerine çıktığı ve hissedilen sıcaklığın 40 dereceye ulaştığı plajda vatandaşlar serinlemek için denize girerken, bazı vatandaşlar da plajda güneşlenmeyi tercih ediyor. Yerleşik 40 bin vatandaşın ikamet ettiği ilçede bayram tatili nedeniyle nüfus 1 milyonun üzerine çıkarken, plajlarda yaşanan yoğunluk havadan görüntülendi.



Pandeminin ardından ilk tatil


Almanya’dan İzmir’e eşiyle birlikte tatile gelen Leyla Örtlek, yaklaşık 2 senedir pandemi sebebiyle tatile gidemediğini belirterek, “Her taraf açıldı. Biz de Türkiye’ye tatile geldik. İnşallah bir daha kapanma olmaz. Pandemi bitsin de insanlar özgürlüğüne kavuşsun. Memleketimiz ayrı bir güzel. Burası çok güzel, sıcak olduğu kadar da rüzgarlı” dedi.


Mehmet Örtlek ise normal şartlarda her sene tatile geldiklerini ancak pandemi nedeniyle 2 senedir gelemediklerini söyledi. Mehmet Örtlek, “Buraya da bir günlüğüne geldik, Gümüldür tarafından geliyoruz. Burada yer bulabilirsek burada kalacağız ama zor görünüyor" diye konuştu.



“Kimse kurallara uymuyor”


İstanbul’dan tatil için Çeşme’ye gelen Kemal Durma ise "İnsanlar bunaldı sonuçta, olması gerek şeyler bunlar. Bu yaz bu şekilde devam edecek ama yine normale dönmeyeceğiz gibi görünüyor. Vakalar yükseliyor, kimse kurallara uymuyor. Ben İstanbul’da yaşıyorum, abim de Manisa da yaşadığı için buraya geldik. Kimse maske takmıyor. Bu şekilde vakalar artar. Tatil bölgelerinde önlem olarak bir şey yapılabileceğini düşünmüyorum. İnsanlar iç içeler. Çok şey yapılması gerekli ama kimse yapmıyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.