GENEL - 12 Ağustos 2018 Pazar 11:41

Çeşme’de sokak hayvanları sahipsiz değil

A
A
A
Çeşme’de sokak hayvanları sahipsiz değil

İzmir’in Çeşme ilçesinde sahipsiz ve yardıma muhtaç hayvanların sesi olmak ve doğayı korumak amacıyla kurulan Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvanseverler Derneği (ÇESAL), yaptığı projelerle adından söz ettiriyor.

İzmir’in Çeşme ilçesinde sahipsiz ve yardıma muhtaç hayvanların sesi olmak ve doğayı korumak amacıyla kurulan Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvanseverler Derneği (ÇESAL), yaptığı projelerle adından söz ettiriyor. Açılan merkezde yaralı ve yardıma muhtaç sokak hayvanları önce bakıma alınırken, sonrasında da sahiplendiriliyor.


2013 yılından bu yana Çeşme’de faaliyet gösteren ÇESAL Başkanı Solmaz Örücü, sokaklarda kendi haline bırakılmış binlerce hayvanın olduğunun belirterek, "Maalesef ki sokaklarda birçok kendi haline bırakılmış sokak hayvanları var. Belediyeler bu konuda yetersiz kalıyor ve istenen verim alınmıyor. Biz de yola çıkarken belediyenin yetersiz kaldığı durumlarda sokak hayvanlarının tedavisini karşılamak istedik. Ancak günden güne daha fazla büyüdük. Sokaklarda birçok ayağı, derisi yaralı, üç bacağı olan, kör olan hayvan var. Bunların kısırlaştırılması, bakılması, tedavi görmesi gibi birçok sorunla uğraşmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.



"Kontrolsüz üremeyi durdurmalıyız”


Hayvanların üremelerini kontrol altına almak için kısırlaştırma çalışmaları yaptıklarını söyleyen Örücü, "Kaza geçiren hayvanların birkaç ay boyunca tedavi edilmesi gerektiği için bu merkezi açtık. 2014 yılından beri beş yüz civarında hayvanı kısırlaştırdık. Hayvanların daha iyi yaşaması için yapmamız gereken üretimi kontrol altına almak. Kontrolsüz üremeyi durdurabilirsek hayvanların daha iyi yaşamasını sağlayabiliriz. Bunun için bulduğumuz bütün sokak hayvanlarını yakaladık ve kısırlaştırmaya başladık” dedi.


Tek amaçlarının hayvanlara yararlı olmak olduğunu söyleyen Başkan Örücü, maddi açıdan zorluklar çektiklerinin altını çizerek, "Burada birçok hayvan var ve çoğu ya hasta ya yaralı veya görmüyor. Haliyle onlara bakmak da ciddi bir çaba istiyor. Bu sebeple 3 personel çalıştırıyoruz ve merkezimiz de kira. Belli noktalardaki hayvanların mama ihtiyacını biz karşılıyoruz. Yine bir elemanımız belediyenin kurduğu su yerlerini kontrol ediyoruz. Gönüllü bağışçılarımız dışında maddi-manevi tüm yükü 5 kadın olarak çekiyoruz” diye konuştu.



Yurt dışına gönderiyorlar


Avrupa’da ikamet eden bir dernek üyesi aracılığıyla tedavisi biten hayvanları Avrupa’da yuvalandırdıklarını söyleyen ÇESAL Başkanı Örücü, "İsviçre’de yaşayan dernek başkanımızın orada kurduğu bir dernek vasıtasıyla şimdiye kadar Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde 110 köpeğimizi yuvalandırdık. Resmi işlemlerden sonra hayvanlarımızı yolluyoruz ancak takibi bırakmıyoruz” dedi.


Hayvan bakacak ailelere de önerilerde bulunan Örücü, "Aileler, hayvanları sahiplenirken sorumluluklarını bilsinler. Sahiplendikleri hayvanlara ölünceye dek baksınlar. İnsanlar hayvanlarımızın kıymetini bilsin ve bu hayvanlar için yapılan yardımlar lütfen daha fazla artsın" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”