KÜLTÜR SANAT - 19 Kasım 2020 Perşembe 13:22

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda bir ilk

A
A
A
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda bir ilk

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tarihinde ilk defa vurmalı çalgılar dalında kadın sanatçı olarak kabul edilen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Devlet Konservatuvarı mezunu Giz Öztaş, yaşadığı mutluluğu dile getirerek, “Bu başlangıç benim için de büyük bir onur oldu.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tarihinde ilk defa vurmalı çalgılar dalında kadın sanatçı olarak kabul edilen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Devlet Konservatuvarı mezunu Giz Öztaş, yaşadığı mutluluğu dile getirerek, “Bu başlangıç benim için de büyük bir onur oldu. Ülkemizin en saygın orkestrasına kabul edilişimi, yine ülkemizin en prestijli konservatuvarlarından birinden mezun olmama bağlıyorum. Bu süreçte yanımda olan aileme, öğretmenlerime ve üniversiteme teşekkür ediyorum” dedi.


Dünyanın en köklü sanat kurumlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), tarihinde ilk defa vurmalı çalgılar alanında bir kadın sanatçıyı kadrosuna dahil etti. Türkiye çapında düzenlenen stajyer sanatçı sınavında büyük bir başarıya imza atarak CSO’nun üyesi olmaya hak kazanan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Devlet Konservatuarından bu yıl mezun olan Giz Öztaş, yaşadığı mutluluğu dile getirerek, aldığı sanat eğitiminin bunda önemli payı olduğunu söyledi. Dünyanın en prestijli orkestralarından birisine dahil olmanın heyecanını yaşadığını ifade eden Öztaş, “Kurumun Ağustos 2020’de açtığı sınavlarda başarılı olarak, CSO vurmalı çalgılar alanında ilk kadın sanatçı olma onuruna eriştim. Yaşadığım duyguyu tarif etmem mümkün değil. Bu yıl mezun olduğum DEÜ Devlet Konservatuvarından CSO’nun kadrolu sanatçısı olma yolunda kendi gayretlerim kadar; ailemin, hocalarımın ve üniversitemin de payı bulunuyor. Bu nedenle üzerimde emeği olanlara ve üniversiteme teşekkür ediyorum” dedi.


DEÜ Devlet Konservatuvarının prestijli bir kurum olduğunu vurgulayan Öztaş, “Mezunu olduğum Devlet Konservatuvarı, nitelikli sanat eğitimi veren ve son derece güçlü eğitmen kadrosu bulunan bir okuldur. Buradaki herkes aileniz gibidir, hedefinize ulaşmanız için size yardımcı olur. Son derece kaliteli ve samimi ortamda aldığınız eğitimler sonucunda da hayallerinizi gerçekleştirirsiniz. Ben de bu başarımı okuluma ve öğretmenlerime borçluyum” diye konuştu.


Müziğe olan ilgisinin küçük yaşlarda başladığını anlatan Öztaş, “Bebekliğimden itibaren annem ve babam sayesinde sanat ve müzikle iç içe büyüdüm. Müzik hayatıma ortaokulda gittiğim Devlet Tiyatroları Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı’nın (TOBAV) Çocuk Korosu ile başladım. Daha sonra DEÜ Devlet Konservatuvarı Vurmalı Çalgılar Bölümünde eğitimime devam ettim. Bölümüme girdiğimde enstrümanlarıma aşık olduğum için herhangi bir zorluk yaşamadım. Mesleki olarak en çok ulaşmak istediğim hedefim bir orkestracı olmaktı. Şu anda Türkiye’nin en saygın senfoni orkestrasında kadrolu olarak çalıyorum. Mutluyum, huzurluyum” ifadesini kullandı.



"Gurur duyuyoruz"


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na kabul edilen Giz Öztaş ile gurur duyduklarını ifade eden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “CSO vurmalı çalgılar dalına ilk kadın sanatçı olarak kabul edilen değerli evladımızla gurur duyuyoruz. DEÜ Devlet Konservatuvarından mezun olarak bizleri temsil eden ve sanatın her dalında kadınların var olduğunu gösteren sanatçımızın bu başarısının diğer öğrencilerimize ve mezunlarımıza da ilham olacağına inanıyoruz. Sanata önem veren üniversitemiz, bundan sonra da yetiştirdiği değerleri ile ülkemizin kültürel zenginliklerini ortaya çıkarmaya; sanatçılar yetiştirmeye devam edecektir. Kendisini yürekten kutluyor; sanatçımızın ailesine ve konservatuvardaki hocalarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Yolu ve bahtı açık olsun” dedi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası!nın 5-29 Ağustos 2020 tarihleri arasında düzenlediği Stajyer Sanatçı Giriş Sınavı’na ülke genelinden 270 aday başvuru yaptı. Sınavda 30 asil ve 30 yedek aday başarılı oldu. Bunlar arasından 7’si asil, 3’ü yedek olmak üzere toplam 10 sanatçı, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin öğrencisi ve mezunuydu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Başkan Tavlı, seçim öncesinde barıştırdığı kırgın esnaflarla buluştu Ordu’nun Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı seçim çalışmaları sırasında, kırgın olduklarını öğrendiği ve barıştırdığı iki esnafın misafiri oldu. Başkan Hüseyin Tavlı, Kaledere Mahallesi 20 Temmuz Caddesi’nde bulunan esnaflarla bir araya geldi. Seçim çalışmaları sırasında birbirlerine kırgın olduklarını öğrendiği esnafları barıştıran Başkan Tavlı, seçim sonrası da esnaflarla bir araya gelerek dostluklarını pekiştirdi. Cadde esnaflarından Süleyman Tez ve Turan Demir ile buluşan Tavlı keyifli sohbet gerçekleştirdi. Cadde esnafının da katıldığı buluşmada konuşan Başkan Tavlı, “Allah bize seçim sürecinde Ramazan ayında, bu kardeşlerimizle birlikte kucaklaşmayı nasip etti. Bu birliktelik neticesinde de esnaflarımızdan Muharrem Som kardeşimiz bayram sonrası kahvaltı programına bizleri davet etmişti. Biz de esnaflarımızla bir araya gelerek sohbet ettik. Her iki esnaf kardeşimize bizlerle beraber kucaklaştığı için, ev sahipliği yapan Muharrem kardeşime de ikramları için teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Onların dostluklarıyla beraber bu sofra bereketlendi. Onların birbirine olan sevgileriyle biz de lezzet aldık. Küslükten bir şey çıkmaz. Birlik, beraberlik ve dostluk bakidir. Kendilerine bunu sağladıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Keyifli sohbet çay ikramlarının ardından sona erdi.
Denizli Denizli OSB’de ‘Örme teknolojisi ve kumaş hataları’ konusu ele alındı DENİZLİ(İHA) – Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği işbirliğinde, “Örme Teknolojisi ve Kumaş Hataları” konulu seminer gerçekleştirildi. Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), tekstilin başkenti Denizli’de sektör paydaşları, sanayiciler ve personellerine yönelik önemli bir seminere ev sahipliği yaptı. Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği işbirliğinde, Denizli OSB Konferans Salonu’nda “Örme Teknolojisi ve Kumaş Hataları” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerde Yuvarlak Örgü Satış Müdürü Mehmet Erdem Aktenk, Teknik Müdürü Atılım Kasapçopur ve Çorap- Triko ve Raşel Örgü Teknik Müdürü Muhittin Kaya konuşmacı olarak yer alırken, seminerin moderatörlüğünü PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ali Serkan Soydan gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu seminerde katılımcılara bilgi ve deneyimlerini aktaran konuşmacılar merak edilen soruları da yanıtladı. Ev sahipliği için Denizli OSB yönetimine teşekkür Denizli’nin tekstil alanında önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Yuvarlak Örgü Satış Müdürü Mehmet Erdem Aktenk, “Denizli’de tekstil sektöründeki paydaşlarımızla birlikte olabilmek, onlara firmamızın son teknolojilerini sunabilmek ve ortak mesleki bir dil oluşturabilmek adına çok güzel bir fırsat oldu. Bizleri burada ağırlayanlara, ev sahipliği için Denizli OSB Yönetimine çok teşekkür ederiz.” diye konuştu. Etkinliğin moderatörlüğünü yapan PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ali Serkan Soydan, “Etkinliğimizi Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ile ortaklaşa düzenledik. Ev sahipliğimizi yapan Denizli OSB Yönetim Kurulumuza çok teşekkür ederiz.” dedi. “Düzenlediğimiz etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz” Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu ise bölge müdürlüğü olarak ev sahipliği yaptıkları etkinliklere katılım sağlayan herkese teşekkür ederek, “Denizli’deki sivil toplum kuruluşlarımız ve Pamukkale Üniversitesi ile işbirliğinde pek çok etkinliğe imza atıyoruz. Sanayicilerimize yarar sağlayacak, kentimizin gelişiminde taş üstüne bir taş daha koyacak her türlü eğitim, seminer, panel vb. etkinliklerde yer almak ve ev sahipliği yapmak bizim için bir mutluluktur. Düzenlediğimiz etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz.” diye konuştu.
Erzurum Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrenci kongresinin ilki ETÜ’de gerçekleştirildi Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde I. Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi düzenlendi. Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki güncel gelişmeleri konuşmak ve Türkiye’nin her bölgesinden akademisyenler ile öğrencileri bir araya getirmek amacıyla birincisi düzenlenen Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi’nin açılışına ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programın açılışında konuşan ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Kara, moleküler biyoloji ve genetiğin modern bilimde önemli bir role sahip olduğunu ifade ederek, kongrenin öğrencilerin kariyer gelişimine önemli katkılar sunacağını dile getirdi. Prof. Dr. Kara’nın ardından konuşan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit İncekara, ETÜ Fen Fakültesinde eğitim kalitesinin ortalamanın oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekerek, kısa zamanda önemli bir mesafe kaydettiklerini ve birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiklerini belirtti. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Rektör Çakmak ise öğrenci kongrelerini çok önemsediklerini söyleyerek: “Değerli arkadaşlar bu ve benzeri organizasyonlara katılımınız sizlere ilerleyen süreçlerde çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Kongre, sempozyum ve çalıştay gibi programlara katılımınız sizlerin aynı zamanda ortak çalışma kültürünü çok önemsediğiniz anlamına da geliyor. Nitekim iş hayatına adım atarken derslerde elde ettiğiniz başarıların yanı sıra bu ve benzeri programlara katılımınız size referans olacak. Eğitim öğretim hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek için neler yaptığınız sorusu her zaman karşınıza çıkacak. ETÜ olarak Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi’nin birincisini yaparak bir geleneği başlattık. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu kongrenin devamı da gelecek. Bu vesileyle kongremizin düzenlenmesinde emeği geçen öğrencilerimize ve hocalarımıza teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” diye konuştu Türkiye genelinden 13 üniversiteden 400’e yakın öğrencinin katıldığı kongrede çok sayıda poster ve sözlü sunumun yapılırken Bitki ve İnsan Çalışmalarında Bor, Nörodejeneratif Hastalıklar, Protein Mühendisliği ve Kanser Çalışmalarında hedef moleküllerin Tespiti ve Aday İnhibitörlerin Sentezi konuları ele alındı.