KÜLTÜR SANAT - 11 Ocak 2019 Cuma 12:23

Dünyaca ünlü caz sanatçısı 27 yıl sonra İzmir’e döndü

A
A
A
Dünyaca ünlü caz sanatçısı 27 yıl sonra İzmir’e döndü

Dünyaca ünlü caz sanatçısı Timuçin Şahin, yurt dışında sürdürdüğü müzik kariyerini yetenekli gençlere eğitim verebilmek için 27 yıl sonra İzmir’e dönerek sürdürme kararı aldı.

Dünyaca ünlü caz sanatçısı Timuçin Şahin, yurt dışında sürdürdüğü müzik kariyerini yetenekli gençlere eğitim verebilmek için 27 yıl sonra İzmir’e dönerek sürdürme kararı aldı. Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümünde genç müzisyenler yetiştiren Şahin, Bergama’da hayata geçirdiği ’Kolektif Hayalgücü Müzik Merkezi’ projesi kapsamında da yetenekli çocukları, üniversitedeki öğrencileri, akademisyenler ve müzisyenlerle buluşturmayı hedefliyor.


Caz ve çağdaş müzik dünyasında uluslararası tanınırlığa 2000’li yılların başında ulaşan; gitarist, besteci ve eğitmen Timuçin Şahin, 27 yıl sonra döndüğü İzmir’de, birikimlerini Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümünde öğrencileriyle paylaşıyor. Dünyaca ünlü sanatçı, 2018 öğretim yılı itibariyle katıldığı Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Caz Departmanında, yeni bir eğitim anlayışıyla genç müzisyenler yetiştiriyor.


New York Times gazetesinin "Usta bir gitarist ve harikulade bir besteci" seklinde betimlediği, birçok uluslararası ödül sahibi, ABD’de albümleriyle en iyiler listesine giren Timuçin Şahin, üniversitedeki öğretim görevliliğinin yanı sıra Bergama Belediyesi işbirliğiyle Bergama Kolektif Hayalgücü Müzik Merkezi eğitim projesini de hayata geçiriyor. 27 yıl sonra İzmir’e dönmenin heyecanıyla Yasar Üniversitesinde öğrencileriyle birlikte yeni bir serüvene başlayan Şahin, öğrencileriyle birlikte ilk konseri de Selçuk Yaşar Kampüsü Konferans Salonunda verdi. Timuçin Şahin, gitarıyla bazı parçalarda öğrencilere eşlik etti.



Projesini anlattı


Bergama Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirdiği ’Bergama Kolektif Hayalgücü Müzik Merkezi’ eğitim projesi hakkında da bilgi veren Timuçin Şahin, uzun yıllar sonra İzmir’e dönmesinin temel motivasyonunun yetenekli çocuklar ve gençlere eğitim vermek olduğunu vurguladı. Şahin, "Üniversitedeki görevimin yanı sıra yüksek sanatı yerele ulaştırmak için Bergama’daki projemizle farklı sosyal statü, yaş ve eğitim seviyelerindeki katılımcılara üst düzey bir eğitim olanağı sunmayı hedefliyoruz. Birkaç sene önce kurguladığım Kolektif Hayal Gücü Müzik Merkezi Projesini, sanatın insana doğrudan etkisine inanan Bergama Belediyesi ile bir yıl önce hayata geçirdik. Yeni kuşakların etrafını olabildiğince anlamlı şeylerle donatmamız gereken bir dönemdeyiz. Onlara bir yandan ustaların bizlere bıraktığı derin müzikal mirası tanıtıp diğer yandan müziğin ve sanatın sadece kalıntısal eserlerden ibaret olmadığını, aynı zamanda dinamik, canlı ve hayatın parçalarını oluşturan bir görev üstlenmeleri gerekliliğini anlatmamız gerekiyor. Kültürün dayanıklılığı, değişen dünya ile etkileşime girmesinde olduğu kadar gerektiğinde değişimlere cevap verebilmesinde gizlidir. Gerek Yaşar Üniversitesinde gerekse Bergama’daki projemizde, öğrencilerin nefes alabileceği eğitim ortamını oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.


Proje kapsamında yetenekli çocukları, üniversitedeki öğrencileri, akademisyenler ile yerli ve yabancı müzisyenlerle buluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Şahin, "Bu eğitim ortamıyla aynı zamanda özgürlüğün pratiğinin yapıldığı, eğitmen ve öğrencilerin dünya gerçeğini eleştirel bir şekilde ele aldıkları, dünyayı ve kendi hayatlarını nasıl daha kapsayıcı, kolektif ve özgür kılabileceklerini tartışacak bir alan da olmasını hedefliyoruz" diye konuştu.


Bergama’da 12 Ocak-16 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek her yaştan müzisyen ve dinleyiciye açık doğaçlama, enstrüman, müzikal hayal gücü ve beste üzerine atölye çalışmaları hakkında da bilgi veren Timuçin Şahin, "Bu etkinlikte Yaşar Üniversitesinden Müzik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Can Özer (besteci, elektro akustik müzik), Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zehra Sak (keman), Öğretim Görevlisi Payam Gül Susanni (piyano), Araştırma Görevlileri Deniz Gülfırat (klasik gitar) ve Anıl Gelenler (klasik gitar) ile birlikte ayrıca, Matt Pavolka (kontrabas), Enric Monfort (perküsyon), Lukazs Zyta (davul), Halil Çağlar Serin (elektrik bas), Hülya Tunçağ (radyo yapımcısı ve müzik yazarı) ve Alp Turaç (ses ve kayıt teknisyeni) gibi isimler bir araya gelecek" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Edremit Belediyesi’nden şehitlere vefa Balıkesir’in Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, 14-20 Nisan Şehitler Haftası dolayısı ile ilçede ki şehit ailelerini ziyaret ederek bir kez daha acılarını paylaştı. Edremit Belediyesi şehitlerin emaneti aileleri ile yakından ilgileniyor. 14-20 Nisan Şehitler Haftası nedeniyle Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Zeytinli Mahallesi’nde şehit uzman çavuş Ali Sarı ve İkizçay Mahallesi’nde Şehit Uzman Çavuş Özcan Mutlu’nun ailesini ziyaret etti. Belediye meclis üyeleri Necmiye Simliova, Mehmet Döğer, Yılmaz Tezcan, Ertal Küçükaslan, Nizam Aksoy ile beraber Şehit Ali Sarı’nın annesi Nihal Sarı ve ağabeyi İbrahim Sarı ve şehit Özcan Mutlu’nun annesi Süheyla ve babası Necmi Mutlu ile bir araya gelerek bir kez daha acılarını paylaştı. Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Cebeci’de İkizçay Mahallesi’nde Şehit Uzman Çavuş Aycan Özdil’in ailesini ziyaret etti. Meclis üyeleri Nevin Sayman, Güneş Durgut, Erdoğan Dursun ile birlikte Şehit annesi Serpil Özdil’e başsağlığı dileklerini iletti. Toplum olarak şehitlerimize minnet ve şükran borcumuz olduğunu ifade eden Başkan Ertaş, “Şehitlerimizin fedakarlıklarını ve vatanımız için canları pahasına gösterdikleri ulvi mücadeleyi bir kez daha anma fırsatı bulduk. Ailelerimizin acısını bir kez daha paylaşıyoruz. Şehitlerimizin kıymetli aileleri başımızın tacıdır. Emanetlerinin her daim yanındayız. Bu vesile ile tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.