- 23 Kasım 2021 Salı 08:23

EGİAD, yapay zeka ile e-ticareti masaya yatırdı

A
A
A
EGİAD, yapay zeka ile e-ticareti masaya yatırdı

E-ticaret sitelerinin artırılmış gerçeklik oluşturmasına imkan veren ve ’EGİAD Melekleri’nden daha önce yatırım alan teknoloji girişimi ART Labs ile “Arttırılmış Gerçeklik ve Yapay Zeka ile E-ticaretin Geleceği” başlıklı bir webinar düzenlendi.

E-ticaret sitelerinin artırılmış gerçeklik oluşturmasına imkan veren ve ’EGİAD Melekleri’nden daha önce yatırım alan teknoloji girişimi ART Labs ile “Arttırılmış Gerçeklik ve Yapay Zeka ile E-ticaretin Geleceği” başlıklı bir webinar düzenlendi. Art Labs Kurucu Ortağı Uğur Yekta Başak’ın konuşmacı olduğu etkinlikte yeni nesil ticaret sistemi olarak özellikle pandemide şirketler için büyük çıkış noktası olan e-ticaret ve yapay zekâ ile elektronik ticaretin püf noktaları aktarıldı.


Artırılmış Gerçeklik (AR) e-ticaret perakendecilerine nasıl katkı sunabilir konusunda son yıllarda teknoloji geliştiren şirketler bu soruya odaklanırken, online müşteriler artırılmış gerçekliğin alışveriş deneyimlerini değiştireceğini söylüyor. İşte tüm bu konular Ege Genç İş İnsanları Derneği’nin (EGİAD) düzenlediği etkinlikte iş dünyasının görüşüne ve değerlendirmesine açıldı. E-ticaret perakendecilerinin uğraşmak zorunda kaldığı en büyük zorluklardan biri, tüketicilerin satın almadan önce ürünlerle etkileşime girmeleri için bir yol bulmaktır. Çoğu insan satın alma kararı öncesi ürünü deneyimlemek ister. Bu deneyimi yaşayamayan müşterilerin sepet terk oranları artabilir. Ancak, teknolojik gelişmeler bunu Artırılmış Gerçeklik yoluyla çözmek için büyük bir yol kat etti. Artırılmış gerçeklik, yapay zekâ desteğiyle sanal nesneleri gerçek dünyada gerçek zamanlı olarak yerleştirerek, bir kişinin çevresindeki ortamda etkili bir dijital ara yüz oluşmasını sağlayan son trend teknoloji olarak dikkat çekmekte.



“Artırılmış gerçeklik, müşterilerin satın alacağı ürünleri önceden deneyimleyebilmesini sağlıyor”


E-ticaretin bu sistemle daha etkin ve başarılı olacağı düşüncesiyle genç iş insanlarına tanıtımını sağlayan EGİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Pandemi ile değişen dünyada mağazalara olan bakış açısı değişiyor. E-ticaret tarafında ise kalıcı bir büyüme söz konusu. Artırılmış gerçeklik, müşterilerin satın alacağı ürünleri önceden deneyimleyebilmesini sağlıyor. Bu sayede fiziksel olarak mağazada bulunmaya en yakın dijital deneyimi yaşatıyor ve müşterinin karar alma aşamasında birçok sorusunu cevaplıyor. Geliştirilen kapsamlı teknoloji ile mevcut şirketler için e-ticaret daha kolay bir hale geliyor” dedi.



“Sanal gerçeklik çözümleri hızla teknolojiye kazandırılıp kullanılmaya başlandı”


Son araştırmaların E-ticaret cirosunun 2021’de hızla 4.88 trilyon dolar seviyesine geleceğini bunun da neredeyse her sene yüzde 20 civarı bir büyümeyi içerdiğini ifade eden Yelkenbiçer, “Kaldı ki bu büyümenin dolar cinsinden olması sektöre olan ilgiyi anlatmaktadır. Öte yandan bu tahminler, 2025 yılına kadar yüzde 20 artış olabileceğini göstermektedir. Mobil e-ticaret ise çok daha hızlı büyüyor ve 2018 yılı itibarı ile cironun yüzde 70’i mobilden gelmeye başlamış durumda. Bir başka çalışma ise 2020 itibarı ile müşteri ilişkilerinin yüzde 80’inin yapay zeka destekli karar sistemleri tarafından sağlanacağını göstermiştir. Google, Apple ve Facebook tarafından sanal gerçekliğe yapılan yatırımlar sayesinde sanal gerçeklik çözümleri hızla teknolojiye kazandırılıp kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki bu Sanal Gerçeklik uygulamaları sayesinde e-ticaret üstünde 2020 itibarı ile 120 milyar dolar ciro aşılmıştır. Ayrıca Alibaba, Sony, Microsoft, Samsung ve HTC de Sanal Gerçeklik uygulamaları üstünde çalıştıklarını açıklamışlardır” ifadelerini kullandı.



“Kuşaklarla uyum içerisinde çalışmanın yollarını arıyoruz”


EGİAD Gelecek başlıkları altında bugüne kadar iş dünyasındaki kuşakları incelediklerini dile getiren Yelkenbiçer, “Kuşaklarla bir uyum içerisinde çalışmanın yollarını arıyoruz. Bunun yanında da yine aynı başlık altında günümüzde güncel olarak teknolojileri takip edip, onların endüstrilerini nasıl değiştireceğini anlamak istiyoruz. Bu kapsamda da NFT, E-Spor gibi başlıklar altında webinarlarda önemli konuklar ağırladık. İlerleyen dönemlerde de blokzincir, siber güvenlik, metaverse, web 3.0, tokenization gibi konuları da ele alacağız. Bu etkinlikler ışığında, Uğur’un EGİAD olarak bizlerin de odağında olan Z kuşağına özel bir önem verdiğini; özellikle stajyerlerini geleceğin girişimcileri olarak tanımlayarak onları yetiştirdiğini keyifle izliyorum. Girişimcilik kulüplerinde ve kuluçka merkezlerinde girişimcilik hikayelerini paylaşarak bir fikir işçisi gibi ekosisteme katkı koyuyor. Ülkemizin aydınlık geleceğinin Uğur gibi Atatürk’ün yolunda yürüyen başarılı girişimcilere emanet olduğuna inanıyorum” diye konuştu.



“On binlerce ürünün AR deneyimi ile sunulabilmesi mümkün”


ART Labs Kurucu Ortağı ve CEO’su Uğur Yekta Başak ise, sundukları teknolojiyi e-ticaret üzerinden hacmi yüksek pazar yerlerine ve öncü markaların kullanımına açtıklarını söyledi. Ev-dekorasyon, ayakkabı-giyim, moda, aksesuar gibi sektörlerde kullanımda olduklarını dile getiren Başak, “Platformu kullanan şirketler e-ticaret sitelerinde artırılmış gerçeklik deneyimi ekleyebiliyorlar. Sunulacak ürünlerin 3D görsellerinin oluşturulması ise gücünü görüntü işleme ve yapay zekâ algoritmalarından alan bulut tabanlı bir sistem ile sağlanıyor. On binlerce ürünün AR deneyimi ile sunulabilmesi mümkün oluyor. Bu sayede satışlardaki artış ve iade oranlarındaki düşüş gibi faydalar, AR destekli geniş bir katalog sayesinde maksimize ediliyor” diye belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yalova Yalova’da Turizm Haftası kutlanıyor Yalova’da 16-22 nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Yalova Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik çerçevesinde Gazipaşa Caddesi’nde kortej yürüyüşü yapıldı. Yürüyüş ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda tören yapıldı. Burada konuşma yapan Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Yalova’nın turizm noktasında bütün bileşenlere sahip il olduğunu söyledi. Kentin gerçek potansiyelini ortaya çıkarması gerektiğini ifade eden Pişkin, Yalova’nın turizm pastasından hak ettiği payı alamadığına dikkati çekerek şöyle konuştu: “Özellikle Sayın Valimizin başlatmış olduğu turizm çalışmaları çerçevesinde çok değil inanıyorum ki orta vadede Yalova turizm konusunda çok iddialı vilayetler arasında yer alacak. Biz özellikle her ay düzenli yaptığımız sektör toplantılarında bütün paydaşlarla, vilayetin turizm noktasında bütün sorunlarını masaya yatırarak çözüm noktaları üzerinde kafa yoruyoruz, çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda mahalli idareler, yerel yönetimler, STK’lar, odalar, üniversitemiz, bütün paydaşlarımızla birlikte, sektör çalışanları da dahil olmak üzere, bazı projeler üzerine çalışmalarımız sürüyor. İnşallah önümüzdeki ay örneğin, doğa sporları ve gençlik festivalini yapacağız. Belki ekim ayında, Yalova Belgesel Film Festivali’ni yapacağız. Önümüzdeki yıl inşallah çiçekçilik fuarı ve festivalini gerçekleştireceğiz ama bütün bunların yanında esasen gastronominden doğa sporlarına kadar çiçekten yamaç paraşütüne kadar. Yalova’nın bir tarafı deniz, bir yeşil, orman olan güzelliğini hesaba katarak bütün avantajlarını işleyerek potansiyelini, gün yüzüne çıkararak hak ettiği yere gelebilmesi için bütün çabamızı, gayretimizi ortaya koyduğumuzu herkesin bilmesini isteyeceğim.” İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin ise Yalova’nın konumunun önemine değinerek, “Yalova olarak 70 seyahat acentesi, 167 konaklama tesisimizle doğal tarihi ve kültürel destinasyonlarımızla 30 milyon nüfusun yaşadığı havzada cazip, erişilebilir olma özelliğine sahip dinamik bir turizm lokasyonuyuz. Tarihi ve doğal güzellikleriyle Termal, Armutlu kaplıcaları, zengin orman varlığına sahip Teşvikiye vadisi , yüz ölçümüne oranla inanılmaz kuş çeşitliliği barındıran Hersek Lagünü Botanik Bahçesi, Geofit Bahçesi, Süs bitkileri ve çiçekçilik üretimi ile inanılmaz zenginlikleri barındıran bir şehir Yalova. Peki eksik olan ne? Yalova olarak zenginliğimiz, Turizme uygun çeşitlilik ve çok yönlü imkana sahip olmamızdır, ancak bunların gerek turistik bir ürüne dönüştürülmesi, gerek destinasyon tanımına uygun hale getirilmesine yönelik yapmamız gerekenler var. Yalova’nın birçok doğal zenginliğe sahip olması Yalova’da doğa turizminin yapılması için maalesef yeterli olmuyor” dedi. Konuşmaların ardından YAFEM ekibi tarafından halk oyunu gösterisi yapıldı.
Kayseri Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç turizmcilerle şarkı söyledi Kayseri’de 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla Kayseri İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından İncesu ve Yeşilhisar ilçelerine gezi düzenlendi. Programa katılan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, turizmcilerle birlikte şarkılar söyledi. 15-22 Nisan Turizm Haftası vesilesiyle Kayseri’de İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından İncesu ve Yeşilhisar ilçelerine gezi gerçekleştirildi. İncesu ilçesinde tarihi Kervansaray ve Arasta Çarşısı’nın tanıtımı ile başlayan program, Yeşilhisar ilçesine bağlı Erdemli Mahallesi’nde bulunan Erdemli Vadisi’nde devam etti. Programda İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, katılımcılara mekanların tarihi ve önemi hakkında bilgiler verirken, turizmcilerle bir araya gelen Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve beraberindeki protokol üyeleri de onlarla birlikte şarkılar söyledi. İlçeye gelen protokol üyeleri Yeşilhisar Kadın Kooperatifi ürünlerinden alarak destek olurken, Kayseri Ticaret Odası tarafından kooperatife 2 adet dikiş makinesi hediye edildi. El ele turizm için mücadele verdiklerini söyleyen Vali Gökmen Çiçek, “Kayseri’de Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde bugün Yeşilhisar’ın incisi göz bebeğimiz Erdemli Vadisi’ndeyiz. Biz özellikle turizmle ilgili bütün kurumlarımızla el ele seferberlik ruhu içerisinde çalışıyoruz. Özellikle bu yılı turizmle ilgili çok büyük bir sıçrama yılı ilan ettik inşallah. Bu çerçevede de özellikle Kayseri’nin her yerinde bir hazine var. Her yeri keşfedilmeyi bekleyen hazinelerle dolu. Hem antik dönemden itibaren hem Büyük Selçuklu İmparatorluğu ecdadımızın izleri Kayseri’nin her yerinde. Ben geçen gün ’Eğer deniz dışında turizmle ilgili bir potansiyel aranıyorsa bunun en güzel örneği Kayseri’dedir’ diye söylemiştim. Çünkü dağıyla, tarihiyle, kültürüyle gerçekten bu manada bambaşka bir şehirde yaşıyoruz hep beraber. Ben buralarda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Burada herkes büyük bir mücadele veriyor. İnşallah hep beraber bu mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, “Malum Kayseri bir açık hava müzesi. Neresine baksanız bir tarih kokuyor. Mutlaka bir kültürel ortam söz konusu. Şehrimizin doğusu ayrı batısı ayrı bir güzel. Sadece Yeşilhisar bölgemizi göz önüne alsak inanın anlatarak bitiremezsiniz. Daha önce Soğanlı Vadisi’ni şimdi buradaki Erdemli Vadisi’ni, kuş cennetimizi gündeme getirdiğimiz zaman biz bu şehrin güzel insanları olarak sosyal medyadan paylaşımlarla hem bu bölgeyi tanıtmak adına hem ulusal hem de uluslararası boyutta bu güzel mahallemizden bahsetmek adına çalışmalar yapmalıyız diye düşünüyorum. Artık turizm bu işin olmazsa olmazı haline geldi. Herkes imkanlarını kullanarak değişik yerler görmeyi arzu ediyor ama takdir edersiniz ki özellikle yurt dışından gelen turistler tarihi dokunun olduğu böyle ortamları özlüyorlar ve görmek istiyorlar. Buradaki yaşam tarzını merak ediyorlar. Oraya yönelik olarak da gastronomik anlamda da güzel çalışmalar yapıldığını gözlemliyoruz. Bunu Kayseri genelinde yaparken, yöresel olarak bu yörenin çalışmalarını ön plana çıkaracak çalışmalar ile de özellikle kooperatifler marifetiyle sayın valimize teşekkür ediyoruz. Bu da bizim için anlamlı oluyor. Emeği geçenlere ben teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Düzenlenen programa Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve eşi Sümeyra Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, protokol üyeleri, turizm derneklerinin yönetimi ile üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Gaziantep Çanakkale’ye gidecek olan ilk kafile bilgilendirildi Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun Çanakkale’nin 100. Yıl etkinlikleri kapsamında başlattığı ve bu yıl da devam ettirdiği “Gaziler Diyarından, Şehitler Diyarına” projesinde Çanakkale’ye gidecek ilk öğrenci kafilesi Vali Çeber’in katıldığı toplantıyla bilgilendirildi. Şahinbey Belediyesi, Çanakkale’nin 100. Yıl etkinlikleri çerçevesinde "Gaziler Diyarından, Şehitler Diyarına" projesiyle 180 bin 17 öğrenciyi Çanakkale’ye götürmüştü. Projeyi devam ettiren Şahinbey Belediyesi bu yılda, 38 bin 311 öğrenciyi daha Çanakkale’ye götürecek. Proje kapsamında Çanakkale’ye gidecek olan öğrenciler Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile bilgilendirdi. Düzenlenen bilgilendirme toplantısına Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İl Milli eğitim Müdürü Yasin Tepe, Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Gülistan, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. “Çok anlamlı ve önemli bir proje” Gaziantep Valisi Kemal Çeber proje kapsamında Şahinbey Belediyesi’nin geleceğe dönük gençlere önemli bir yatırım yaptığını belirterek, “Ramazan Bayramı’ndan sonra “Gaziler Diyar’ından Şehitler Diyar’ına” projesi kapsamında gençlerle bir araya gelmek beni son derece mutlu etti. Gençlerimiz çok özel bir ilin ve ilçenin gençleri olduğunun farkındalar. Çünkü yapılan bu proje ve bu birliktelik sadece Şahinbey’de var. Sadece Şahinbey Belediyesi özel uçakla yüzbinlerce genci uçakla Çanakkale’ye götürüyor. Bunun çok anlamlı olduğunu bilmenizi önemle rica ediyorum. Şahinbey Belediyesi’nin bütçesi birçok il belediyesinin üstünde ve bu bütçeyi siz gençler için böyle projelerle değerlendiriyor. 218 bin gencin Çanakkale’ye gidip gelmesinin bütünsel bir organizasyon olarak düşündüğünüzde çok büyük sorumluluk ve maliyet isteyen bir proje. Ancak ne biz nede belediyemiz buna maliyet gözüyle bakmıyor. Çünkü burada geleceğe dönük çok özel bir yatırım yapılıyor. Bende geçen yıl Çanakkale ziyaretlerinden bir tanesine katıldım. Gaziantep’te bulunduğum süre içerisinde en çok keyif aldığım programlardan birisi oldu. Gençlerin maneviyatını ve heyecanını bizzat orada gördüm ve belediyenin ne kadar büyük bir yatırım yaptığını gözlemledim. Çok güzel ve manevi bir atmosfer var orada. Orada Şahinbey Belediyesi’nin de yaptıklarını göreceksiniz. Çanakkale’ye gittiğimde yapılanlar karşısında gururlandım. Çanakkale’de herkes Şahinbey Belediyesi’ni ezbere biliyor. Yapılan projeden dolayı Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nu canı gönülden tebrik ediyorum” dedi. “Gençlerimizin yanındayız” Bilgilendirme toplantısına katılan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, her zaman gençlerin yanında olduğunu belirterek, "Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına projemiz kapsamında bugüne kadar 180.000’den fazla gencimizi Türkiye’de bir ilk olarak uçakla Gaziantep’ten Çanakkale’ye şehitlerimizi ziyaret ettiriyoruz. Bu yılda gidecek olan öğrenci kardeşlerimiz ile ilk bilgilendirme toplantımızı gerçekleştirdik ve ilk uçağımız sabah 06:00’da kalkmış olacak. Bu yıl toplamda 38 bin 311 gencimizi ecdat ile bir araya getireceğiz. Gençlerimizi çok seviyoruz ve onlar için yapamayacağımız bir fedakarlık yok. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlarımız, Milletvekillerimiz, Valimiz ve Belediye Başkanlarımız tüm kurumlarımız ile birlikte gençlerimizin geleceğe en güzel şekilde hazırlanması için çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz” diye konuştu.