EKONOMİ - 19 Mart 2020 Perşembe 17:30

"Ekonominin bu süreci en az hasarla aşması için hep birlikte mücadele edeceğiz"

A
A
A
"Ekonominin bu süreci en az hasarla aşması için hep birlikte mücadele edeceğiz"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Bilal Saygılı, Çin’de başlayan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınına karşı alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek, "İş dünyasının temsilcileri olarak geçtiğimiz hafta ekonomi yönetimine sunmuş olduğumuz önerilerimizin karşılığını almış olduk.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Bilal Saygılı, Çin’de başlayan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınına karşı alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek, "İş dünyasının temsilcileri olarak geçtiğimiz hafta ekonomi yönetimine sunmuş olduğumuz önerilerimizin karşılığını almış olduk. Ekonominin bu süreci en az hasarla aşması için hep birlikte mücadele edeceğiz" dedi.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Bilal Saygılı, korona virüsü salgını sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi hakkında değerlendirme yaptı. Saygılı, Erdoğan’a teşekkür ederek, iş dünyasının temsilcileri olarak oldukça memnun olduklarını ifade etti.


Korona virüsü salgını sonrasında hükümetin aldığı tedbir paketinin; üretim, ticaret ve istihdamın yara almadan devamını sağlayacağını, önlemlerin ülke ve bölge için son derece yerinde olduğunu ifade eden Saygılı, "T.C. Merkez Bankasının korona virüsü krizinin ekonomik etkilerini asgari seviyede tutmak amacıyla aldığı faiz indirimi kararı ve açıkladığı diğer tedbirleri yakından takip etmiştik. Para politikasına yönelik alınan kararlar, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ilave önlem ve tedbirlerle, mali bir paketle desteklenmiş oldu. İş dünyasının temsilcileri olarak bizler de, geçtiğimiz hafta ekonomi yönetimine sunmuş olduğumuz önerilerimizin karşılığını almış olduk. Bu bağlamda, her zaman olduğu gibi bugün de elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu açıkça ifade ediyoruz. Zira, virüs salgınının küresel etkileri, ekonominin bütün aktörlerinin topyekûn bir mücadele içerisinde bulunmasını zorunlu kılmaktadır. Ekonominin bu süreci en az hasarla aşması için hep birlikte mücadele edeceğiz" dedi.



"Hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğinin farkındayız"


Bilal Saygılı, "Başta FED olmak üzere, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının virüs salgınının etkilerini azaltmak amacıyla aldıkları genişleyici kararlar ve ilave tedbirler kısa vadede piyasaları rahatlatmış olsa da, küresel ekonominin resesyona gireceği bir senaryoya hazırlıklı olmalıyız. En olumlu senaryoda bile, küresel ekonominin ciddi bir refah kaybına uğrayacağı aşikardır. Küresel ekonomi genelinde yatırımlarda risk iştahının azaldığı ve piyasaların nakde geçmek istediği bir ortamda, Türkiye ekonomisinin bu süreci en az hasarla atlatması için, hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğinin farkındayız" şeklinde konuştu.



"Türkiye ekonomisi pozitif büyüme patikasında yoluna devam edecektir"


Saygılı, şöyle devam etti:


"En büyük üreticimizden en küçük tüketicimize varana değin, bütün ekonomik aktörlerin desteğiyle, bu zorlu süreci lehimize çevirmeye başaracağımıza olan inancımız tamdır. Bugün itibariyle 30 doların altına gerileyen petrol fiyatları, enerji faturamızın yükünü hafifleterek, bu zorlu süreçte elimizi güçlendirecektir. Hem para politikasına hem de maliye politikasına yönelik alınan bu kararlar, reel sektör temsilcilerinin yükünü hafifletecektir. Başta kritik sektörlerimize yönelik muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primi ertelemesi olmak üzere; kredi ve faizlerinin geri ödemelerinin kolaylaştırılması, asgari ücret desteğinin devam etmesi ve KGF’nin limitinin iki katına çıkarılarak KOBİ’lerimizin hizmetine sunulması gibi birçok sektör ve alana yönelik vergi düzenlemesinin yanında üretim, büyüme ve istihdamın korunmasını kapsayan tedbir ve teşvikler sayesinde, ekonomik aktivitede gözlenebilecek bir yavaşlamanın önüne geçilecek, Türkiye ekonomisi pozitif büyüme patikasında yoluna devam edecektir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul MİT’in düzenlediği DHKP/C operasyonunda yeni detaylara ulaşıldı Terör örgütü DHKP/C’nin kritik bir isimlerinden Fehmi Oral Meşe, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ile TEM ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla İstanbul’da yakalandı. Örgüt sorumlusu ile ilgili yeni ayrıntılara ulaşıldı. Alınan bilgiye göre, MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ile TEM ekipleri tarafından terör örgütü DHKP/C’ye bir darbe daha vurulmuş, düzenlenen operasyonda örgütün üst düzey sorumlularından Fehmi Oral Meşe adlı şüpheli yakalanmıştı. Operasyona ilişkin yeni detaylara ulaşıldı. DHKP/C’nin silahlı eylemlerine katılan ve hakkında yakalama kararı bulunan, gıyabında 3 ayrı suçtan toplam 10 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılan Meşe’nin yurt dışından Türkiye’ye giriş için hazırlık yaptığı tespit edildi. MİT’in yurt dışı operasyon servisindeki ekiplerce takip edilen DHKP/C sorumlusunun, bir Avrupa ülkesinden İstanbul’a gitmek için uçağa bindiği saptandı. Aranan örgüt üyesi ile ilgili bilgiler İstanbul polisine aktarıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı TEM ekipleri, dün akşam saat saat.19.00 sıralarında İsviçre’den havalanan ve İstanbul Havalimanı’na gelen Meşe’yi uçakta gözaltına aldı. DHKP/C terör örgütünden 3 kaydı olduğu tespit edilen Meşe’nin, örgüt içinde de kritik görevlerde olduğu belirlendi. Kardeşi de Ovacık’ta öldürülmüştü DHKP/C sorumlusunun, 6 Aralık 2016 tarihinde Tunceli-Ovacık yolu üzerindeki polis kontrol noktasına silahlı ve bombalı saldırı gerçekleştiren ve güvenlik güçleri ile girdiği çatışmada etkisiz hale getirilen Oğuz Meşe isimli örgüt mensubunun da ağabeyi olduğu öğrenildi. Söz konusu tarihte Tunceli-Ovacık Karayolu’nda uygulama noktasındaki güvenlik güçlerine bombalı saldırı girişiminde bulunduğu sırada öldürülen DHKP/C’li terörist Oğuz Meşe’nin, çok sayıda eylem planı açığa çıkarılmıştı. DHKP/C sorumlusu Fehmi Oral Meşe’nin GBT sorgusunda, “Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme” suçundan 4 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezasının olduğu, “Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma” suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezasının olduğu, “Açıkta Bırakılmış Eşya Hakkında Hırsızlık” suçundan 3 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezasının olduğu, toplamda 3 ayrı suçtan 10 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası olduğu öğrenildi. Havalimanında yakalanan DHKP/C’nin sözde sorumlusu Meşe hakkında yürütülen tahkikat işlemleri TEM Şubede devam ediyor. (SK-RU