GENEL - 13 Temmuz 2020 Pazartesi 18:21

EÜ Tıp Fakültesinde oluşturulan bilim iklimi rakamlara yansıdı

A
A
A
EÜ Tıp Fakültesinde oluşturulan bilim iklimi rakamlara yansıdı

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi; bilimsel yayın, proje, atıf sayısı gibi alanlarda, 2019 yılında, bir önceki yıla göre artış gösterdi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi; bilimsel yayın, proje, atıf sayısı gibi alanlarda, 2019 yılında, bir önceki yıla göre artış gösterdi. Üniversite bünyesinde son üç yıldır oluşturulan AR-GE, inovasyon ve bilim iklimi, meyvelerini tıp fakültesi bünyesinde de vermeye devam ediyor.


Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesinde, 2019 yılı verilerine göre bilimsel yayın sayısı önceki yıla oranla 48 artış göstererek 582 oldu. Ulusal AR-GE ve yenilik destek programlarından ilgili yılda kuruma aktarılan fon tutarı da 5 milyon 328 bin 442 TL’den 7 milyon 107 324’e yükseldi. Üniversite-üniversite iş birlikli yayın sayısı 2018 yılında 187 iken, bu sayı 2019 yılında 209’a yükseldi. Üniversite-sanayi iş birlikli yayın sayısı 14 iken 18, uluslararası iş birlikli yayın sayısı ise 63 iken 79 oldu.


Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış yayın sayısına bakıldığında, bir önceki yıla nazaran 26 artışla 2019 verileri 256 yayın olarak belirlendi. Uluslararası sempozyum, kongre veya sanatsal sergi sayısı ise 21’den 28’e yükseldi. Fakülte; TÜBİTAK tarafından öğretim elemanlarına verilen ulusal destek programı sayısını 17’den 26’ya, öğretim elemanlarının ulusal özel veya resmi kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş AR-GE niteliği taşıyan proje sayısını 26’dan 104’e, uluslararası özel veya resmi kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş AR-GE niteliği taşıyan proje sayısını ise 44’ten 119’a yükseltme başarısını gösterdi.


Yayın konusunda da yükseliş gösteren veriler doğrultusunda en yüksek yüzde 10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı 404’ten 485’e çıktı. Uluslararası değişim programları kapsamında gelen öğretim elemanı sayısı 12’den 16’ya yükselirken, öğretim elemanlarının endüstri ile ortak yürüttükleri proje sayısı bir önceki yıla göre 47 artışla 143’e yükseldi. Öğretim elemanlarının endüstri ile ortak yürütülen projelerin toplam bütçesi 47 milyon 172 bin 27 TL’den 61 milyon 531 bin 986 TL’ye çıktı.


Üniversiteye kazandırılan bağış miktarı da 2018 yılında 150 bin 626 TL iken, yaklaşık 13 kat artarak 2019’da 2 milyon 102 bin 492 TL oldu. Fakülte bünyesinde sosyal sorumluluk projesi sayısı 65’ten 76’ya, dezavantajlı gruplara yönelik sosyal entegrasyon ve kapsayıcılığa ilişkin yapılan faaliyet sayısı 68’den 70’e çıktı.



"Tıp fakültemizde de oluşturduğumuz bu bilim ikliminin karşılığını alıyoruz"


Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da, “Göreve başladığımız günden bu yana araştırma üniversitesi olma adına projelere, yayınlara, AR-GE ve inovasyon alt yapısına önem vererek sürekli gelişmeyi kendimize ilke edindik. Fakültelerimizin bilimsel verileri bu doğrultuda her geçen yıl artıyor. Tıp fakültemizde de oluşturduğumuz bu bilim ikliminin karşılığını alıyoruz. Veriler, bize bunu açık bir şekilde gösteriyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Gerçeği görülmez olunca, nesli tükenmekte olan hayvanlar tahnit sergisi ile tanıtıldı Aydın’da bu yıl 11.’si gerçekleştirilen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda özel firmalar ürünlerini tanıtırken, resmi kurumlar ise halkı bilinçlendirmek ve tabiatın dengesinin bozulmaması için doğadaki canlıların korunmasının önemini anlattı. Bu kapsamda stant açan Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü binlerce kişiyi bilgilendirdi. Oldukça ilgi gören standa nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvan tahnitleri ile tanıtıldı. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Aydın’da 18-21 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 11’inci Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarında, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü, tabiatın korunması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Karakulaktan pelikana, keklikten ördeğe kadar nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvanın tahnit sergisini yapıldığı stanta Aydın’ın biyoçeşitliliği, korunan alanlar ve yaban hayatı tanıtıldı. Oldukça ilgi gören stanta pek çok çocuk uzun süre ilgiyle tahnit sergisini inceledi. Stanta ayrıca doğayı ve çevreyi korumanın öneminden söz edilerek, Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan ve barındırdığı bitki ve hayvan türleriyle gelecek nesillere aktarılması gereken Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın zenginlikleri de tanıtıldı. Yaklaşık 250 adet kuş türü bulunan ve bunlardan 70’iin üreme alanı olan Dilek Yarımadası Milli Parkı’na sahip Aydın’da çocuklara tarımın sürdürülebilirliğinin tabiatın korunmasına bağlı olduğu da anlatıldı. Sadece Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda görülen 804 bitki türünden 6’sının dünyada sadece Aydın’da görüldüğü belirtildi. Bunun yanı sıra Aydın’ın sahip olduğu Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın 28 memeli, 42 sürüngen, 45 çeşit balık türüne ve çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yaptığı belirtildi.
Aydın Erikmen, belediyeyi büyük borçlarla terk etmiş Karacasu Belediyesi’nin önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Erikmen’in belediyeyi büyük borçlarla terk ettiği ortaya çıktı. Yapılan incelemelerin ardından Karacasu Belediyesi’nin 62 milyon 444 bin 557 lira borcu olduğu paylaşıldı. Aydın’ın en küçük ilçelerinden olan ve Dünya Kalıcı Mirası Listesi’nde yer alan Afrodisyas Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Karacasu ilçesinde açıklanan belediye borç tablosu görenleri şaşırttı. Önceki dönem belediye başkanı Mehmet Erikmen’in belediyeyi büyük borçlarla devrettiği ortaya çıkarken, yeniden belediye başkanı seçilen Mustafa Büyükyapıcı’nın açıkladığı rakamlara göre Karacasu Belediyesi’nin 62 milyon 444 bin 557 lira 60 kuruş borcu olduğu öğrenildi. Belediyenin borçlarına karşılık alacak rakamları ise 8 milyon 421 bin 940 lira 12 kuruş olduğu açıklandı. Borçlarla alacaklar arasındaki 54 milyon 22 bin 617 liralık fark dikkat çekti. CHP’li Mustafa Büyükyapıcı’nın görevi devraldığı 5 Nisan 2024 tarihi öncesine ait açıklanan rakamlara göre Karacasu Belediyesi’nin, emlak vergisi, kira, harç, banka vadesi gibi kalemlerden 8 milyon 421 bin 940 lira alacağı olduğu, akaryakıt istasyonundan alım nedeniyle 8 milyon 250 bin lira, SGK yapılandırma borcu 439 bin 329 lira, Karacasu Belediyesi Personel Limited Şirketi’nin borcu 1 milyon 266 bin 236 lira ve diğer kalemlerle birlikte toplam 62 milyon 444 bin 557 lira borcu olduğu açıklandı.