KÜLTÜR SANAT - 23 Eylül 2021 Perşembe 12:29

Gaziemir’de sanat dolu yaz

A
A
A
Gaziemir’de sanat dolu yaz

Kontrollü sosyal hayatın başlamasıyla tekrar kültür-sanat etkinliklerine başlayan Gaziemir Belediyesi, yaz boyunca 16 konser, 16 çocuk tiyatrosu, 4 yetişkin tiyatrosu olmak üzere 20 tiyatro, 5 sinema filmi gösterimi, 20 atölye ve 3 yarışma düzenledi.

Kontrollü sosyal hayatın başlamasıyla tekrar kültür-sanat etkinliklerine başlayan Gaziemir Belediyesi, yaz boyunca 16 konser, 16 çocuk tiyatrosu, 4 yetişkin tiyatrosu olmak üzere 20 tiyatro, 5 sinema filmi gösterimi, 20 atölye ve 3 yarışma düzenledi.


Korona virüsü salgını nedeniyle bir süre ara verdiği kültür-sanat çalışmalarını başlatan Gaziemir Belediyesi, yaz boyunca vatandaşları sanatla buluşturdu. Belediye, ilçenin 16 mahallesinde, açık havada düzenlediği tiyatro oyunları, sinema gösterileri ve konserlerle her yaştan ve her kesimden vatandaşın sanatsal etkinliklere ulaşmasını sağladı.


Korona virüsü salgını nedeniyle etkinlikleri durdurmak zorunda kalan belediye, kontrollü sosyal hayat süreciyle birlikte başlattığı kültür-sanat etkinlikleri kapsamında 16 konser, 16 çocuk tiyatrosu, 4 yetişkin tiyatrosu olmak üzere 20 tiyatro, 5 sinema filmi gösterimi, 20 atölye ve 3 yarışma düzenledi. 3 ayda 67 etkinlik yapan belediye, yurttaşların yaz mevsiminde sanatla buluşmasını sağladı. Festival alanında ve ilçenin 16 mahallesinde düzenlenen etkinliklerde birçok profesyonel ve amatör sanatçı sahne aldı.



Gaziemir’de ünlüler geçidi


Gaziemir Belediyesinin düzenlediği ve 4 gün süren Münir Özkul Tiyatro Günlerinde birbirinden ünlü tiyatro sanatçıları oyunlarını sahneledi. Münir Özkul Tiyatro Günleri kapsamında İzmir Halk Tiyatrosu oyuncuları Aziz Nesin Kabare, Mahşeri Cümbüş Topluluğu Tiyatro Sporu, Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncuları Kuvayi Milliye Destanı isimli oyunlarını sahneledi. Mehmet Esen de Meddah isimli gösterisiyle Gaziemirli seyirciyle buluştu. Sevgi Yolu’nda sahnelenen oyunları izleyen Gaziemirliler oyuncuların muhteşem performanslarına bir kez daha hayran kaldı.


Etkinlikler kapsamında parklarda ve kentin meydanlarında 5 sinema filmi gösterimi de yapıldı. Açık havada düzenlenen sinema gösterimlerde de yurttaşlar keyifli saatler yaşadı.



16 yaz konseri


Gaziemir Belediyesinin yaz boyunca düzenlediği 16 konserde, müzik toplulukları ve sanatçılar ezgilerini Gaziemirli seyirciler için seslendirdi. Festival alanında sahne alan Hakan Aysev, performansıyla Gaziemirlilere unutamayacakları bir konser yaşattı. Konser veren müzik toplulukları ise seslendirdikleri şarkılarla Gaziemirlilerin doyasıya eğlenmelerini sağladı.



Çocuklar tiyatroya doydu


Düzenlediği kurslarda çocukları sanatla buluşturan Gaziemir Belediyesi, çocukların kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak ve hayal dünyalarını zenginleştirmek amacıyla onlara özel kültürel ekinlikler düzenliyor. Belediye, çocuklara tiyatro sevgisi aşılamak amacıyla düzenlediği Adile Naşit Çocuk Tiyatrosu Günlerinde ve yaz boyunca süren gösterimlerde binlerce minik izleyiciyi tiyatroyla buluşturdu. Mahallelerinde sahnelenen tiyatroları izleyen çocuklar, sanatın büyülü dünyasında yolculuğa çıktı.


Belediyenin düzenlediği Minik Ressamlar Atölyesine katılan çocuklar da resim eğitmenleri eşliğinde yeteneklerini tuvale döktü. Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldıkları kültür-sanat etkinliklerine kontrollü sosyal hayatın başlamasıyla devam ettiklerini belirten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Hepimiz uzun zamandır uzak kaldığımız sanat etkinliklerini; tiyatroyu, konseri, sinemayı çok özlemiştik. Düzenlediğimiz etkinliklerle Gaziemir’de yaz aylarını sanat dolu geçirdik. Salgın koşullarının el verdiği ölçüde, etkinliklerimize devam edeceğiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-