GENEL - 12 Ocak 2021 Salı 15:30

İzmirli depremzede çocuklara ‘Duygu Paylaşım Evi’ ile psikolojik destek

A
A
A
İzmirli depremzede çocuklara ‘Duygu Paylaşım Evi’ ile psikolojik destek

Rönesans Holding ve Türk Psikologlar Derneği (TPD) ortak bir çalışma yürüterek, İzmir depreminden etkilenen çocuklara, kaygılarını gidermek ve psikolojik durumlarını iyileştirmek amacıyla destek oldu.

Rönesans Holding ve Türk Psikologlar Derneği (TPD) ortak bir çalışma yürüterek, İzmir depreminden etkilenen çocuklara, kaygılarını gidermek ve psikolojik durumlarını iyileştirmek amacıyla destek oldu.



Afet sonrası yapılan iyileştirme faaliyetlerinin en önemlilerinden biri de afetten doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen kişilere verilen psikolojik destektir. Bu bilinçle hareket eden Rönesans Holding grup şirketi Rönesans Gayrimenkul Yatırım, İzmirli depremzede çocuklara yönelik bir psikolojik destek programı başlattı. Türk Psikologlar Derneği iş birliği ile başlatılan destek programı süresince, haftanın her günü 12.00 -20.00 saatleri arasında uzman psikologlar tarafından grup ve yüz yüze terapiler gerçekleştirildi.



Verilen bilgiye göre, 5 Kasım 2020 tarihinde başlayan terapiler, Karşıyaka’da bir AVM’de ve Gaziemir’de bulunan bir AVM’nin açık oyun alanlarının yanına kurulan ve bu destek programı için özel tasarlanmış ‘Duygu Paylaşım Evi’ adı verilen konteynerlerde yapıldı. Programla, çocukların deprem travmalarını daha kolay atlatıp normal yaşamlarına uyum sağlayabilmeleri, ortaya çıkabilecek psikolojik hasarların belli ölçüde ortadan kaldırılması ve kaygıyla baş etme becerilerinin artırılması hedeflenerek başarılı bir çalışma yürütüldü.



416 depremzede çocuk ve aile ile 2 binin üzerinde görüşme gerçekleştirildi


TPD İzmir Şube Başkanı Klinik Psikolog Samet Baş, “Holding yetkilileriyle birlikte, depremin hemen ardından çok hızlı bir şekilde Karşıyaka’da yer alan Hilltown Karşıyaka ve Gaziemir’de bulunan İzmir Optimum AVM’lerde Duygu Paylaşım Evleri’ni kurduk. Çalışmalar kapsamında, deneyimli psikologlarımız Duygu Paylaşım Evlerinde çocuklar ve yetişkinlerle travma odaklı bireysel görüşmeler ve grup çalışmaları yürüttü. 3 ay olarak planlanan projede şu ana kadar 416 depremzede çocuk ve aile bu hizmetten ücretsiz olarak yararlandı” dedi.



Deprem sonrası çocuklarda görülebilecek duygusal, davranışsal tepkilere yönelik ebeveynler için bilgilendirici danışmanlık hizmetleri sağlanırken bir yandan da oyun ve hikayelerin gücünden yararlanarak çocukların yaşadıkları zorluklara destek olunduğu açıklandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.