GENEL - 25 Ekim 2020 Pazar 10:00

Konak, dünyada ilk 8’e girecek

A
A
A
Konak, dünyada ilk 8’e girecek

Konak Belediyesi, dünyada sadece 7 şehrin sahip olduğu Global Aktif Şehir unvanını alarak Global Aktif Şehir olma yönünde ilk adımlarını attı.

Konak Belediyesi, dünyada sadece 7 şehrin sahip olduğu Global Aktif Şehir unvanını alarak Global Aktif Şehir olma yönünde ilk adımlarını attı. Konak Belediyesinin 14 semt merkezi, 11 spor merkezi, 5 kültür merkezi ve ileri yaş sağlıklı yaşam merkezi olduğunu hatırlatan Başkan Batur, “Konak aktif ve yaşayan bir şehir. Biz Global Aktif Şehir olma yolunda attığımız adımlar ile bunu dünyaya da duyurmuş olacağız” dedi.


Konak Belediyesi, dünyada sadece 7 şehrin sahip olduğu Global Aktif Şehir unvanını almak için çalışmalarını resmen başlattı. Ağustos ayında belediye meclisinde Konak Belediyesinin Global Aktif Şehir projesine katılması oybirliği ile kabul edilmişti. Aradan geçen süreyi iyi değerlendiren Konak Belediyesi, gerekli başvuruları tamamlayarak dünyanın 8. Global Aktif Şehri olmaya aday oldu. İngiltere Liverpool şehrinin öncülük ettiği, daha sonra Avusturalya, İsviçre ve Kanada gibi ülkelerin de öncüleri arasına katıldığı Global Aktif Şehir, 7’den 77’ye herkesin katıldığı bir fiziki aktivite projesi olarak tanımlanıyor. Dünya genelinde İngiltere Liverpool, İsviçre Lausanne, Arjantin Buenos Aires, Slovenya Ljubljana, Norveç Lillehammer, Almanya Hamburg ve Kanada Richmond’ın sahip olduğu unvan için Konak’ta da ilk adımlar atıldı.



"Konak aktif ve yaşayan bir şehir"


Konak’ta aktif yaşamı desteklemek için kentsel dönüşüm çalışmalarını sosyal, sportif ve kültürel yaşamın gelişimine yönelik düzenlediklerini belirten Başkan Batur şunları söyledi: “Biz, kentsel dönüşümden bahsederken kentte yaşayanların sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerini de rahatlıkla sürdürebileceği, sadece 7’den 77’ye değil tüm yaş gruplarının aktif hayata katılarak kendilerini geliştirebileceği yaşam alanları oluşturmayı amaçlıyoruz. Gültepe’de kentsel dönüşüm planlarını yaparken, buradaki dönüşümü Toros Sosyal Tesisi ile Gültepe Spor Merkezi ile bütünleştiriyoruz. Aynı yol haritasını Beştepeler bölgesinde ve hazırlıklarını yürüttüğümüz diğer kentsel dönüşüm çalışmalarında da uyguluyoruz. 14 semt merkezimiz, 11 spor merkezimiz, 5 kültür merkezimiz ve ileri yaş sağlıklı yaşam merkezimiz ile Konak’ta aktif yaşamı her mahallemizde sürdürüyoruz. Pandemi önlemleri nedeniyle bu yıl ara verdiğimiz Kadın ve Aile, Spor İşleri ve Kültür Müdürlüğümüzün kurslarından ve spor okullarından normal şartlarda, kadın ve çocuklar çoğunlukta olmak üzere her yıl 10 binin üzerinde hemşehrimiz yararlanıyor. Konak aktif ve yaşayan bir şehir. Biz Global Aktif Şehir olma yolunda attığımız adımlar ile bunu dünyaya da duyurmuş olacağız.”



8. şehir olmak için 8 müdürlük bir araya geldi


Konak Belediyesinin, Konak’a Global Aktif Şehir unvanı ve ödülünü kazandırmak için gerçekleştireceği çalışmaları sürdürmek amacıyla sekiz müdürlüğü bir araya getiren bir komisyon kuruldu. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler, Kadın ve Aile Hizmetleri, Kültür ve Sosyal İşler, Spor İşleri, Sosyal Yardım, Araştırma ve Geliştirme ile Strateji Geliştirme Müdürlükleri, Global Aktif Şehir olmak için güçlerini birleştirdi. Çalışmaları hızla başlatan komisyon, “Fiziki Aktivite Seviye Tespit Anketi” çalışmasını hayata geçirirken dünyanın tanıdığı üç önemli kuruluşa yapılan başvurulardan da olumlu sonuç alındı. Konak’ın yaşayan bir kent olması; şehirde yaşayanların spor, sosyal ve kültürel alanlarda aktif bir hayat sürmesinin amaçlandığı proje için Konak Belediyesi; Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu, Sürdürülebilir Sağlık Derneği ve Uluslararası Spor ve Kültür Derneği üyesi oldu. Konak Belediyesinin önümüzdeki bir yıl içerinde gerçekleştirileceği proje ve çalışmaların ardından Konak, Global Aktif Şehir olarak dünyanın 8 ülkesi arasında yer alacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.