EKONOMİ - 20 Temmuz 2021 Salı 13:14

Tekstil ihracatı, 2021’in ilk yarısında yüzde 126 arttı

A
A
A
Tekstil ihracatı, 2021’in ilk yarısında yüzde 126 arttı

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, 2021’in ilk 6 ayında ihracatını yüzde 126 artırarak bir önceki yıla göre 92 milyon dolardan 208 milyon dolara yükseltti.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, 2021’in ilk 6 ayında ihracatını yüzde 126 artırarak bir önceki yıla göre 92 milyon dolardan 208 milyon dolara yükseltti.


Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğinin 2021’in ilk 6 ayında ihracatını, yüzde 126 artırarak bir önceki yıla göre 92 milyon dolardan 208 milyon dolara yükselttiğini açıkladı. Covid-19 süreci devam ederken aşılamanın hız kazanması ve fiziksel mağazaların açılmasıyla birlikte beklenen olumlu etkilerin görülmeye başlandığını belirten Eskinazi, “Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği olarak haziran ayını bir önceki aya göre yüzde 122 artışla diğer 5 ayda olduğu gibi rekor kırarak 36,5 milyon dolarlık ihracatla kapattık. Ocak-haziran döneminde ise ihracatımızda yüzde 126 artış gerçekleşti ve bir önceki yıl ocak-haziran döneminde ihracatımız 92 milyon dolarken, bu yılın ilk 6 ayında ihracatımız 208 milyon dolara yükseldi” dedi.



İklim krizi, çevre dostu üretim ve dijitalleşme


Bu yılın ilk yarısında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülkenin Pakistan, Çin, İtalya, Portekiz ve Hindistan olduğunu kaydeden Eskinazi, “Pandemi sürecinde öne çıkan iki önemli kavram vardı. Birincisi alışkanlıkların değişip kaynakların kullanımının daha bilinçli hale gelmesi ikincisi ise dijitalleşme. Birliğimizin bu dönemde de önceliği sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve her dönem olduğu gibi katma değerli ihracat olmaya devam etti. Tekstil, çevreye en fazla zarar veren ve dünyada en çok su israfına yol açan sektörlerden arasında yer alıyor. Korona sonrası toparlanmanın hedefinde iklim krizi, çevre dostu üretim ve dijitalleşme olmalı. Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme politikalarını sağlam zeminler üzerine inşa eden ve hızla aksiyona geçen ülkeler artık küresel ekonomiyi domine ediyor” ifadelerini kullandı.



“Yeni stratejiler belirleniyor”


Avrupa Birliğinin (AB), Avrupa Yeşil Anlaşması ile iklim ve çevreyle ilgili zorluklarla mücadele konusunda etkili düzenlemeler içeren bir yol haritası belirlediğini dile getiren Eskinazi, şöyle devam etti: “Anlaşma kapsamında 2030’a kadar karbon salınımını yüzde 50 oranında azaltma, 2050’de ise karbon salınımını sıfıra indirme hedeflerine ulaşmak için yeni stratejiler belirleniyor. Bu hedeflere ulaşabilmek için kademeli olarak yeni sektörel kriterler, vergiler ve iş modelleri uygulamaya konulacak.”



UR-GE projesi başlatıldı


Sektör olarak gerekli bilinci oluşturup hazırlıkları yaparak bu durumu fırsat haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Eskinazi, “Yeşil Anlaşma, Türkiye’nin düşük karbonlu üretimi desteklemesine ve bu şekilde yüksek karbonlu ülkelere göre avantajlı konuma gelerek AB ülkelerine yaptığı ihracatta pazar payını artırmasına fırsat oluşturabilir. Yeşil Anlaşma hedeflerine hızlı adapte olacak işletmeler görece rekabet avantajı da elde edeceklerdir. Bu kapsamda biz de 2021 yılında sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyerek Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi konulu bir UR-GE projesi başlatma kararı aldık. Talep toplama aşamasında olan projemiz üyelerimizin Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere önümüzdeki dönemde sektörün dinamiklerini etkileyecek sürdürülebilirlik ile ilgili gerekli koşullara hazırlıklı olmalarını sağlamayı amaçlıyor” dedi.



“Ege Bölgesi avantajlı”


“Uluslararası markaların Türkiye’den özellikle organik pamuk ve pamuk ipliği ürünlerini her yıl artırarak alma planları olduğunu biliyoruz” diyen Eskinazi, “Hatta bazı büyük markaların siparişleri Uzak Doğu’dan Türkiye’ye kaymış durumda. Dünya çapındaki giyim markalarının önümüzdeki 5 sene içinde kullandıkları pamuk elyaflarının tamamını organik ya da ‘better cotton’ gibi sürdürülebilir pamuk elyaflarından alma hedefleri var. Ege Bölgesinin, tekstil sektöründe organik pamuk, organik kumaş ve organik kıyafet üretiminde öncü konumda olması önemli bir avantaj" diye konuştu.



Sürdürülebilir üretimle ihracat hedefi


Eskinazi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölge olarak organik pamuğa en yakın Ege pamuğu ve Türkiye’de üretilen geri dönüştürülmüş ipliğin yüzde 75’inin üretildiği Uşak’ın rejenere iplikleri bizi öne çıkaran hammaddeler. Pamuk, polyester ve yünün geri dönüştürülerek ipliğe dönüştürüldüğü ilimizde bu konuda önemli yatırımlar gerçekleştirilmiş durumda. 2021 yılında da daha az karbon izi bırakarak yeşil ekonomiye uyumlu sürdürülebilir üretimle ihracat yapmayı hedefliyoruz. Ülkemizde organik pamuk üretiminin artmasına yönelik çalışmalarının yanı sıra takip edilerek sağlıklı büyümesinin sağlanması ve uzun vadeli istikrarlı büyüme modelinin benimsenmesi ve desteklenmesinin sektörümüz açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.”



Pazarlama faaliyetlerini online oldu


Pandemi sonrası artık tedarik zincirlerinin kısalmaya başladığını ve az adetli ve kısa terminli siparişlerin yoğunlaştığını belirten Eskinazi, bu durumun en fazla ihracatı Avrupa’ya olan Türkiye ile hedef ülkeler arasında daha yakın ilişkilerin geliştirilmesi için bir avantajı da beraberinde getirdiğini kaydetti. Bu kapsamda, fiziksel olarak gerçekleştiremedikleri pazarlama faaliyetlerini online olarak gerçekleştirdiklerini söyleyen Eskinazi, “Ticaret Bakanlığı desteğiyle birliğimiz, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği işbirliğiyle tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin lider pazarlarından İspanya’ya beş gün süren dijital ticaret heyetini gerçekleştirdik. 24-28 Mayıs 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen söz konusu heyet organizasyonunda, 45 Türk firması 100’den fazla İspanyol alıcıyla iş görüşmesi gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.



Virüsün 2 saat içinde etkisiz hale gelmesini sağlayan kumaş


Bundan sonraki faaliyetleri de hibrit olarak gerçekleştirmeyi planladıklarını, online gerçekleştirilen faaliyetlerin avantajlarından faydalanmaya devam edeceklerini sözlerine ekleyen Eskinazi, şöyle konuştu: “Pandemi sürecinde, 2014’te sektöre kazandırdığımız Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER A.Ş.) medikal alanda çalışmalarını hızlandırdı ve 2021 yılının başında TEKSMER A.Ş. tarafından Covid-19’a neden olan korona virüsün 2 saat içinde etkisiz hale gelmesini sağlayan kumaş geliştirildi. Bakırın antiviral özelliği dikkate alınarak başlatılan projenin ilk denemelerinden elde edilen olumlu sonuçlar ile TEKSMER A.Ş., geliştirdiği lifin viral koruma seviyesini artıracak çalışmalarına devam etmekte olup geliştirilen antiviral özellikli kumaşın medikal ve koruyucu tekstil olarak kullanımı hedeflenmektedir.”



“Medikal veya koruyucu teknik tekstil alanlarında ayrı ayrı çalışmalar yapıldı”


Ayrıca Ege İhracatçı Birlikleri ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen ‘Teknik Tekstil Sektöründe İhracat Potansiyelinin Artırılması’ konulu UR-GE projesi kapsamında katılımcı firmalara yönelik ‘Koruyucu ve Medikal Teknik Tekstil Ürün Geliştirme’ danışmanlık hizmeti verildiğini dile getiren Eskinazi, “Katılımcı firmalarla 5 ana başlıkta 6 ay süre boyunca gerçekleştirilen görüşmeler ile teknik tekstillerin medikal veya koruyucu teknik tekstil alanlarında ayrı ayrı çalışmalar yapıldı ve böylece katılımcı firmaların uluslararası arenada teknik tekstil alanında rekabetçilik gücünün artırılmasına destek olundu” diye konuştu.



“Türkiye ekonomisi için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz”


Tekstil mühendisliği mesleğine ilginin artırılması ve gençlerin tekstil mühendisliğini tercih etmelerini sağlamak amacıyla Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri olarak tanıtım kampanyalarına devam ettiklerini ifade eden Eskinazi, şunları söyledi: “Üniversite sınavında ilk 80 bine girerek burs şartlarını sağlayan tüm öğrencilerimize eğitim hayatları boyunca asgari ücrete kadar karşılıksız burs sağlıyoruz. Gençlerin önünü açarak ekolojiyi koruyarak, güncel kalarak, kısacası akıllı uzmanlaşarak ilerlediğimiz sürdürülebilir üretim planımızla gelişen ve büyüyen Türkiye ekonomisi için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Renault’dan yeni Kangoo ailesi Türkiye’de Yeni Renault Kangoo ürün ailesi, Türkiye’deki ilk temsilcileri olan Yeni Kangoo E-Tech yüzde 100 Elektrikli ve yeni Kangoo Van ile satışa sunuluyor. Kendi sınıfında özel bir tasarıma sahip olan Renault Kangoo, E-Tech versiyonu ile elektrikli hale geliyor. Sahip olduğu 90 kW (120 hp) elektromotor ve 45 kWh batarya, Yeni Renault Kangoo E-Tech yüzde 100 Elektrikli’ye 285 km menzil (WLTP) sağlıyor. Yeni Renault Kangoo Van, 115 beygirlik 1.5 Blue dCi motoru, sahip olduğu geniş saklama alanı ve yenilenmiş versiyonuyla profesyonel bir deneyim sunuyor. Kangoo modelinin Combi versiyonu Kangoo Multix ise sahip olduğu binek araç özellikleri, konforu, otomatik ve manuel vites seçenekleri ile 2. çeyreğin sonunda kullanıcıları ile buluşacak. MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, “2024 yılı MAİS için binek otomobil segmentinde elde ettiğimiz başarıları hafif ticari araç segmentinde de elde etmeyi hedeflediğimiz bir yıl. Hafif ticari araç sınıfında yeni bir sayfa açıyoruz. Artık hafif ticari araçları binek modellerden ayrı olarak ele alıyor ve ayrı bir stratejiyle yönetiyoruz. Bu stratejimize paralel olarak, OYAK vizyonu ve desteği ile Türkiye’de başlattığımız elektrifikasyon devrimiyle Yeni Renault Kangoo E-Tech %100 Elektrikli ve Yeni Renault Kangoo Van 18 Nisan tarihinde bizlerle buluşuyor. Yeni Renault Kangoo E-Tech %100 Elektrikli, Kangoo modelimizin uzun yıllara dayanan tecrübesini elektrifikasyon teknolojisi ile buluşturduğumuz ve modernize ettiğimiz yepyeni bir otomobil. Geniş aileler ve iş profesyonelleri için özellikle şehir içinde ekonomik ve konforlu bir yolculuğu mümkün hale getiren özelliklerle donatıldı. Yeni Kangoo Van ise geliştirilmiş özellikleriyle hafif ticari araç segmentini bambaşka bir boyuta taşıyor” dedi. Yeni Renault Kangoo Van, L2 Equilibre versiyonuyla 915 bin TL’den başlayan fiyatı ve 200 bin TL, 12 Ay, yüzde 2,99 faizli kredi kampanyasıyla; Yeni Renault Kangoo E-Tech yüzde 100 Elektrikli Iconic ise lansmana özel 1 milyon 675 bin TL’den başlayan fiyatıyla 18 Nisan’dan itibaren Türkiye’de satışa sunuluyor.
Manisa Başkan Akın, sınıf başkanı Ege’nin seçim vaadini yerine getirdi Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu Kamil Semizler İlkokulu öğrencisi Ege’nin sınıf başkanlığı seçiminde “Seçilirsem belediye başkanımızı sınıfımıza getireceğim” vaadini yerine getirdi. Turgutlu Kamil Semizler İlkokulu 3/A sınıfı öğrencisi Ege Başbostancı’nın sınıf başkanlığı seçimleri öncesinde sınıf başkanlığını kazanmak için arkadaşlarına “Seçilirsem Belediye Başkanımız Çetin Akın’ı sınıfımıza getireceğim” vaadinde bulundu. Başkanlık seçimini kazanan Ege’nin verdiği söz gerçekleşti. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, sınıf başkanı olan Ege’yi, sınıf arkadaşlarını ve öğretmenini tebrik etmek için ziyarette bulundu. Başkan Akın, ayrıca öğrencilerin taleplerini ve isteklerini diledi. Başkan Çetin Akın, ziyareti sonunda öğrencilere Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk kitabını hediye etti. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği Başkan Akın’ın ziyareti hatıra fotoğrafları çekilmesi ile son buldu. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Hem Ege hem ben sözümüzü tuttuk. Sınıf başkanı seçilen ve en büyük vaadi; ’Başkan Çetin Akın’ı sınıfa getireceğim’ diyen Kamil Semizler İlkokulu 3/A sınıf öğrencisi Ege Başbostancı, sınıf arkadaşlarını ve sınıf öğretmenimizi ziyaret ettik. Taleplerini ve isteklerini can kulağıyla dinledik. Çocuklarımızın neşesi ve enerjisi günümüzü güzelleştirdi. Siz hep gülün çocuklar” dedi.
Aksaray Estetik dolandırıcısı doktor ve ekibi polisin 6 aylık takibiyle yakalandı Aksaray’da kendisine burun ve burun estetiği ameliyatına gelen hastalarından malzeme parası adı altında para talep ederek ortaklarının işlettiği medikal dükkanına yönlendiren ve yaptığı estetik ameliyatlarını sağlık ameliyatı gibi göstererek kamuyu yüksek miktarda zarara uğratan doktor ve ekibi polisin 6 aylık takip sonucu yaptığı operasyonla yakalandı. Edinilen bilgiye göre, 7 ay önce bir hastanın polise şikayetiyle gün yüzüne çıkan dolandırıcılık olayıyla ilgili İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde harekete geçerek olayla ilgili geniş çaplı araştırma ve takip başlattı. Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kulak Burun Boğaz (KBB) branşında sağlık hizmeti verirken istifa eden doktor S.Ç. (41) ve ortakları olduğu belirlenen medikal işletmecileri T.Ö. (50) ve A.V. (44) hakkında teknik ve fiziksel takip başlatıldı. 6 ay süren teknik ve fiziksel takiple şahısların her türlü suçlarını delillerle çıkaran KOM ekipleri bunun üzerine operasyon için düğmeye bastı. Özel muayenehaneye ve medikal dükkanına yönelik yapılan operasyonlarda doktor ve medikal işletmecisi 2 arkadaşı gözaltına alındı. “İrtikap-Suçtan Elde Edilen Malvarlığı Değerlerini Aklama-Kamu Kurumu Aleyhine Dolandırıcılık” suçları ve kendisine burun ve burun estetiği ameliyatına gelen hastalarından malzeme parası adı altında para talep ederek medikal iş yerlerine yönlendirdiği, yapmış olduğu estetik ameliyatlarını sağlık ameliyatı gibi göstererek kamuyu yüksek miktarda zarara uğrattıkları” suçundan gözaltına alınan doktor ve ekibi emniyetteki sorgularının ardından Aksaray Adliyesine sevk edildi. Burada hakim karşısına çıkarılan 3 şüpheli de tutuklanarak cezaevine gönderildi.