SAĞLIK - 08 Aralık 2018 Cumartesi 11:06

Tersten diyete uzman uyarısı

A
A
A
Tersten diyete uzman uyarısı

Yüksek oranda yağ, orta oranda protein, düşük oranda karbonhidrat alımıyla yapılan ketojenik diyetin kilo verdirmesinin yanında hasta edebilme riskinin olduğunu belirten uzmanlar, mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerektiğini söyledi.

Yüksek oranda yağ, orta oranda protein, düşük oranda karbonhidrat alımıyla yapılan ketojenik diyetin kilo verdirmesinin yanında hasta edebilme riskinin olduğunu belirten uzmanlar, mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerektiğini söyledi.


Diyetisyen Safiye Taş Koçyiğit, düşük karbonhidrat yüksek yağ tüketimini temel alan, ketojenik diyeti “iki ucu keskin bıçak” olarak tanımladı. Ketojenik diyetin mutlaka hekim ve diyetisyen kontrolünde uygulanması gerektiğini belirten Koçyiğit, “Üstelik kısa süreli uygulanabilir. Risk almamak için ‘Düşük kalorili ketojenik diyet’ olarak adlandırılan versiyonunu öneririm” dedi.



Yağları yağla yakan diyet


Kısa sürede zayıflatan, “yağlarınızı yağla yakmayı” vadeden son dönemlerin en popüler yöntemi “ketojenik diyet”e dikkat çeken İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Koçyiğit, “kilo verirken sağlığınızdan olmayın” uyarısında bulundu. Koçyiğit, ketojenik diyetin önce epilepsi, ardından kanser tedavisinde kullanıldığını, günümüzde ise obezite, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde uygulanmaya başlandığını söyledi.



Amaç; enerji olarak depo yağların kullanılması


Koçyiğit, bu diyetin, temel olarak, günlük besinlerle alınan enerjinin yüksek oranda yağdan (yüzde 60-70), orta oranda proteinden (yüzde 20-35), düşük oranda karbonhidrattan (yüzde 5-10) gelecek şekilde oluşturulan bir beslenme modeli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:


“Ketojenik diyetin amacı vücudu enerji olarak karbonhidratlar yerine depo yağlarını kullanmaya yönlendirmektir. Bu diyette karbonhidrattan alınan enerji az olduğu için, doğru yapılmazsa hipoglisemik ataklar görülebilir. Arttırılan günlük yağ tüketimi farkında olmadan yüksek enerji alımına sebep olabilir. Yine yağdan zengin beslenmek, kan lipitlerini arttırarak, karaciğer yağlanmasını ve büyümesini tetikleyebilir. Kontrolsüz protein tüketimi karaciğer büyümesine, gut hastalığına, böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri ve bunlara bağlı kontrendikasyonlar (kas zayıflığı, baş dönmesi vb.) görülebilir. O nedenle hekim ve diyetisyen kontrolünde yapılması önemlidir. Kısa sürede ciddi kilo kaybı sağladığı için popüler bir diyet. Ben kişilerin daha az risk alması için ‘Düşük kalorili ketojenik diyet’ olarak adlandırılan versiyonunu öneriyorum. Bu ketojenik diyetin, yağ ve protein alımının sınırlı ve kontrollü olduğu bir yöntem.”



Düşük kalorili ketojenik diyet


Koçyiğit, düşük kalorili ketojenik diyette kişilere günde 80 gram altında karbonhidrat alımını izin verdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:


“İdeal ağırlığın kilogram başına 1-1,4 gram protein, (örnek; 40 yaşında 160 cm boyunda 80 kg ağırlığında bir kadın birey için, alması gereken protein miktarı ideal kilosu 58 olduğu için, 58 ile 81 gram arasındadır. 15-20 gram doymamış yağ, günlük gereksinim kadar vitamin ve mineral takviyesi alımına ilave olarak bol su tüketimi öneriyorum. Protein çoğunlukla hayvansal kaynaklar yerine bitkisel kaynaklardan sağlanacak, yeterli miktarda lif alınacak. Bu diyet modeliyle Kan lipitlerinde kısa sürede azalma, karaciğer enzimlerinde, kan glikoz ve insülin düzeylerinde düşme sağlanabilmektedir. Ayrıca dirençli kilolarda, ya da daha fazla ve/veya daha hızlı yağdan kayıp gerekli olduğu durumlarda etkili bir sonuç vermektedir. Bu diyet sadece obezite değil, tip 2 diyabet, insülin direnci, Hiperkolesterolemi, hipertrigliserilemi, metabolik sendrom, astım, uyku apnesi, Kemik-iskelet sistemi hastalıkları, Migren, Alerji gibi hastalıkların tedavisinde hastalara öneriliyor. Ancak, bu diyet ömür boyu uygulanabilecek, sürdürülebilir bir diyet değildir, uygulama süresi sınırlı tutulup sonrasında sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinilmelidir. Ayrıca internetten okuyup, görerek, arkadaşın programına bakarak bu diyet programı uygulanmamalıdır. Farkında olmadan yapılacak bir beslenme hatası organ yetmezliğine kadar götürebilir. O yüzden iki ucu keskin bıçak, diyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Dündar sevgisi Osmangazi’de her yerde Seçim çalışmaları kapsamında ilçeyi adım adım gezen Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Başkan Adayı Mustafa Dündar, gittiği her mahallede ilgi görüyor. Seçim çalışmaları kapsamında ilçeyi gezen Başkan Dündar, gittiği yerlerde bu zamana yaptığı ve yeni dönemde yapacağı projeleri anlatarak vatandaşlardan destek istiyor. En son İvazpaşa ve Doğanevler mahallelerini ziyaret gerçekleştiren Başkan Dündar’a burada vatandaşlar büyük ilgi ve alaka gösterip destek sözü verdi. İlçede hizmet götürmedik yer bırakmadıklarını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Biz Osmangazi Belediyesi olarak sınırlı imkanlarla en büyük işleri yapan belediyeyiz. Doğanevler Mahallesi’ni 20 yıldır biliyoruz. Ben 15 yıldır belediye başkanıyım, buraya meydan kazandırdık. Bu zamana kadar ne dediysek söylediysek yaptık. Bundan sonra da söylediğimiz her şeyi yapacağız. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız. Doğanevler kenarda kalan bir mahalleydi şimdi cazibe merkezi oldu. Biz burasını daha güzel nasıl yaparız ona bakacağız. Yeni projeleri bu bölgelere yapacak olan yine biziz yaptıklarımız ve yapacaklarımız belli. 31 Mart akşamı inşallah sandıktan zaferle çıkıp güzel ilçemiz Osmangazi’ye dev eserler kazandırmaya devam edeceğiz. Bizim Osmangazi’ye hizmet etme sevdamız bitmez, 15 yıllık görev sürecimizde kazandırdığımız dev eserler herkes tarafından beğenilip takdir görüyor. İlçemizde hizmet etmediğimiz mahalle ve sokağımız yok ilçemizin her yerine hizmet götürüyoruz. 15 yılda Osmangazi’ye kazandırdığımız eserler saymak bitmez, bizim hizmet aşkımız bitmez, her dönem daha iyisini nasıl yapabiliriz diye gayret gösteriyoruz. Yaptığımız hizmetlerin karşılığı olarak 31 Mart seçimlerinde destek istemek için gittiğimiz mahallelerde vatandaşlarımız bize büyük ilgi ve alaka gösterip teşekkür ediyor. Biz de dev hizmetlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi. Yaptığı ziyaretlerde Başkan Dündar, etrafını saran çocuk ve vatandaşlarla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bursa Uludağ’ın eteklerindeki villada dehşet anları...Bir kişi öldü, yaralı bahçıvan alevler içinde böyle villadan çıktı Bursa’da Uludağ’ın eteklerindeki İnkaya Mahallesi’nde bir villada yangın ve patlama yaşandı. Bir kişi hayatını kaybederken, villada bahçıvanlık yapan bir kişi ağır yaralandı. Bahçıvan Ali Vurgun’un yangından kurtulduktan sonra sokaktaki alevler içindeki anı kameraya yansıdı. Vurgun ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılırken, ölen kişinin 52 yaşındaki Mustafa Ş. olduğu belirlendi. Polis ve itfaiye geniş çaplı soruşturma başlattı. Merkez Osmangazi ilçesi İnkaya Mahallesi İlim Sokak’ta 3 katlı villada bir kişinin yaralandığı patlama ve yangın sonrası yapılan incelemede, bodrum katında ceset bulundu. Sahiplerinin yurt dışında olduğu tespit edilen villada bahçıvanlık yapan Ali Vurgun, henüz belirlenemeyen sebeple çıkan yangında yaralandı. 40 yaşındaki Vurgun alevler içinde kendisini dışarı attı. Komşular hemen yardıma koştu. O anlar başka bir villanın güvenlik kamerasına yansıdı. Vurgun 112 ambulansıyla kaldırıldığı Şehir Hastanesi yanık ünitesinde ağır yaralı olarak tedaviye alındı. Olay yerine gelen Bursa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri üst katları da saran ve camları patlayan villadaki yangını söndürdü. Ek 112 ekibi de bölgeye sevk edildi. Polis ve itfaiye ekipleri yaptıkları araştırmada villada Mustafa Ş.’ye (52) ait olduğu düşünülen yanmış bir ceset buldu. Cumhuriyet Savcısı’nın incelemesinin ardından cenaze otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı Yangının çıkış sebebi, cesedi bulunan kişinin ölüm sebebiyle ilgili cinayet masası dedektiflerinin araştırması sürüyor. Yandaki bir villanın güvenlik kamerasını inceleyen ekipler, villadan duman yükseldiğini, bahçıvanın alev alan kıyafetleriyle kendini sokağa attığını ve komşularının yardımıyla ambulansla hastaneye kaldırıldığını belirledi.