EKONOMİ - 08 Ağustos 2019 Perşembe 11:15

Türkiye için bir gurur hikayesi: Afrika’da traktörü Türkler üretecek

A
A
A
Türkiye için bir gurur hikayesi: Afrika’da traktörü Türkler üretecek

Erkunt Traktör, Afrika’nın tarımı en güçlü ülkelerinden Sudan’da ArmaTrac lisansı ile hattan çıkan ve üretilen ilk traktörlerin coşkusunu yaşıyor.

Erkunt Traktör, Afrika’nın tarımı en güçlü ülkelerinden Sudan’da ArmaTrac lisansı ile hattan çıkan ve üretilen ilk traktörlerin coşkusunu yaşıyor.


Erkunt Traktör, geçtiğimiz kasım ayında Afrika’nın en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan GIAD’a ArmaTrac markasıyla traktör üretmek için lisans vererek yurt dışında üretim için önemli bir adım atmıştı. Erkunt ve GIAD tesislerinde gerçekleşen teknik eğitimler sonunda ilk ArmaTrac markalı traktörler temmuz ayında banttan indirildi.


Kasım 2018’de üretim lisans anlaşmasına imza atan Erkunt Traktör, resmi distribütörü olan GIAD’ın Sudan’daki fabrikasında ilk kez traktör üretildiğini bildirdi.


Türk otomotiv ve tarım sektörünün geleceği adına coşku oluşturan iş birliğinin ilk ürünü olan başarının ayrıntılarını anlatan Erkunt Traktör Kurucusu Zeynep Erkunt Armağan, "Afrika kıtasının en hızlı gelişen ülkelerinden ve son derece verimli topraklara sahip olan Sudan, tarım sektörü açısından büyük potansiyel taşıyor. Biz 2009 yılından beri Sudan’ı çok doğru bir pazar olarak görüp, kıt’adaki hedef ülkelerimizin birinci sırasında tutmaktayız. GIAD da bizim yıllardır güvenerek çalıştığımız, Sudan’ın en profesyonel çalışan önemli endüstri kuruluşlarından birisi. Sudan’da kendi markamızla üretim, bizim için ve Türkiye için çok önemli bir hedefti. Türkiye de Sudan’ı Afrika’daki önemli partnerlerinden birisi olarak görerek yıllardır Sudan’a yatırım yapıyor. TİGEM de bu projenin liderliğini üstleniyor. Sudan’ı bizim için önemli kılan bir başka özelliği de Comesa ülkesi olması, bir diğer deyişle Sudan’da üretim yapmak demek tüm Comesa (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ülkelerinde gümrük duvarları olmadan üretim ya da satış yapabilmek anlamına geliyor" dedi.



"Yıllarca yurt dışında Türk markasıyla üretim yapma fikrini gerçeğe çevirmek için çalıştık"


Türkiye’nin 1950’li yıllardan beri lisansla traktör üretimi yaptığını da hatırlatan Zeynep Erkunt Armağan, şöyle devam etti:


"Biz ise kurulduğumuz günden beri ’bunu tersine çevirebiliriz, bizim tasarladığımız traktörlerin Avrupa’da tasarlanan traktörlerden fazlası var, eksiği yok’ dedik. Yıllarca yurt dışında Türk markasıyla üretim yapma fikrini gerçeğe çevirmek için çalıştık ve sonunda biricik yerli markamızla yurt dışında üretime başlayarak Türkiye’nin kabul edilmiş bu gerçeğini değiştirdik. Türk çiftçisine kendi markasının dünya markası olabileceğini gösterdik. Bu, Türkiye için bir dönüm noktası, bir başarı hikayesidir. Öneminin kavranabildiğini ümit ediyorum. Bizim en önemli özelliğimiz ve başarımızın altındaki motif, traktörlerimizi A’dan Z’ye kendimiz tasarladığımız için, girdiğimiz ülkenin çiftçisine ve toprağına göre tasarım yapabilme, yeni ürün yaratabilme özelliğimizdir. Yıllar önce bu felsefe ile Sudan ve çevre ülkelerini ciddiye alarak tasarladığımız ve ürettiğimiz traktörler bugün Erkunt’a ama daha önemlisi Türkiye’ye büyük bir iş potansiyeli olarak dönmüştür. Emeği geçen tüm ekibimizi ve GIAD’ı kutluyor, nice başarılara birlikte imza atmayı diliyorum" diye konuştu.



Tarım ülkesi Sudan


Afrika’nın 186 milyon 148 bin 400 hektar yüz ölçümlü ülkesi Sudan, verimli tarım arazileriyle dikkat çekiyor. Ülkede 84 milyon 151 bin hektar kullanılabilir tarım arazisi olmasına rağmen, bunun yaklaşık 14 milyon hektarı tarım için kullanılıyor. Erkunt Traktör’ün gerçekleştirdiği bu yatırım ve mekanizasyon hamlesiyle birlikte, hem Türkiye’ye katma değer sağlanacak hem de verimli topraklar işlenerek yeni tarım ürünleri de piyasaya sunulmaya devam edilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Portakal Çiçeği Karnavalı renkli görüntülere sahne oluyor Adana’da bu sene 12’ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı renkli görüntüleri sahne olmaya devam ediyor. Karnavalda kimisi yöresel kıyafetler kimisi de kral kostümüyle dolaşıyor. Portakal çiçeği kokusunun insanlar üzerinde oluşturduğu mutluluk, heyecan, sevgi ve aşk duygusunu tüm Türkiye’nin yaşaması fikriyle ortaya çıkan 12’nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı 13 Nisan’da başladı. 21 Nisan tarihine kadar sürecek karnaval bu yıl ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri iş birliğiyle daha zengin içerikle oluşturuldu. Her yıl büyüyen karnaval kapsamında stantların da sayıları artırılarak Atatürk Parkı ve Merkez Park’a yayıldı. Yiyecek stantları Atatürk Parkı’nda, hediyelik eşyalar ise Merkez Park’ta yer aldı. Vatandaşlar akın etti Çok sayıda ziyaretçi, stantları gezip hatıra fotoğrafı çekildi. Dron ile görüntülenen festival alanında kimisi yöresel kıyafetler kimisi de kral kostümüyle dolaşıp renkli görüntüler oluşturuyor. Esnaf da, vatandaş da mutlu Karnavalda stant açan esnaf mutlu olurken, karnavala katılanlar da doyasıya eğleniyor. Karnavalda stant açan esnaftan Zafer Geyik İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Geyik, “Karnaval çok güzel ve keyifli geçiyor. İnsanlar çok mutlu, esnaf çok mutlu. Herkes sürekli oynuyor ve yurt içi ve yurt dışından binlerce insan alana akın ediyor. Çok güzel ve huzurlu bir karnaval geçiriyoruz” dedi. “Herkesi bekliyoruz” Gökhan Kaya isimli vatandaş ise karnavalın çok güzel geçtiğini belirterek, “İnsanlar çok güzel eğleniyor. Herkesi buraya bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Karnavalda kral kostümüyle gezen Hüseyin Şen, “Kral kostümüyle gezdiğimi görenler gelip fotoğraf çekiliyor. Festival çok renkli geçiyor. Yurt içi ve yurt dışından binlerce insan şimdiye kadar geldi. Hafta sonu bu yoğunluğun daha da artacağına inanıyoruz” diye konuştu. Kebapçı esnafından Sezar Yiğit ise karnavalda en çok tüketilen yemeğin Adana Kebap olduğunu ve herkesin kebaba rağbet gösterdiğini söyledi.