GENEL - 12 Ocak 2021 Salı 17:22

Yılın ilk durağı Çaltılıdere Mahallesi

A
A
A
Yılın ilk durağı Çaltılıdere Mahallesi

İzmir’in Aliağa ilçesinde 2020 yılında yoğunlukla sürdürülen kırsal mahallelerdeki temizlik, bakım, onarım ve yenileme çalışmaları 2021’de devam edecek.

İzmir’in Aliağa ilçesinde 2020 yılında yoğunlukla sürdürülen kırsal mahallelerdeki temizlik, bakım, onarım ve yenileme çalışmaları 2021’de devam edecek. Çakmaklı, Horozgediği, Bozköy, Aşağı Şehitkemal, Yukarı Şehitkemal, Samurlu, Güzelhisar, Çıtak, Uzunhasanlar, Karakuzu, Karaköy Mahallelerinde çalışmalarını tamamlayan Aliağa Belediyesi ekiplerinin yeni yıldaki ilk durağı Çaltılıdere Mahallesi oldu.


Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın talimatlarıyla kırsal mahallelerdeki çalışmalarına aralıksız devam eden Muhtarlık İşleri Müdürlüğü ekipleri, belirlenen program dahilinde çalışmalarına Çaltılıdere Mahallesinde devam ediyor. Ekipler; temizlik, ağaç budama, ot biçme, ova yollarının açılması, oyun parklarının bakımı gibi çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ise mahalle içerisinde 2 bin 550 metrekarelik kilit taş döşendi.



Muhtar Yoldaş: “Çalışmalardan çok memnunuz”


Çaltılıdere Mahallesi Muhtarı Şenol Yoldaş, “Aliağa Belediyemiz, mahallemizde çevre düzenlemesi yapıyor. Oyun parklarımız boyanıyor. Kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştiriyor. Mesire alanımızın çevresi düzenleniyor. Yollarımıza kilit parke ve bordür taşı döşendi. Çaltılıdere halkımız yapılan bu çalışmalardan çok memnun oluyor. Belediyemizin mahallemizdeki çalışmaları devam ediyor, yapılması gereken çalışmalar sırasıyla yapılıyor. Mahallemizde yapılan çalışmalardan dolayı Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.