SAĞLIK - 16 Ekim 2021 Cumartesi 12:20

Akalazya hastalığından kurtulup sağlığına kavuşuyorlar

A
A
A
Akalazya hastalığından kurtulup sağlığına kavuşuyorlar

Kahramanmaraş’ta hastaneye yutma güçlüğü, yiyemem gibi vakalarla başvuran hastalar ‘Akalazya’ hastalığından kurtularak sağlıklarına kavuştular.

Kahramanmaraş’ta hastaneye yutma güçlüğü, yiyemem gibi vakalarla başvuran hastalar ‘Akalazya’ hastalığından kurtularak sağlıklarına kavuştular.


Halk dilinde yutma güçlü olarak bilinen ‘Akalazya’ hastalığı yüzünden hiçbir şey yiyip içemeyen hastalar, artık Kahramanmaraş Şehir Hastanesi’nde tedavi olabiliyor. Akalazya semptomları, peristalsis kaybı ve yutma fonksiyonunun bozulması ile ilişkili alt özofagus sfinkteri’nin (LES) gevşemesi ile ortaya çıkıyor.


Hastalık, her 100 bin kişiden yaklaşık 1.6 vaka olarak görülebilirken, pediatrik ve yaşlılarla daha sık görülüyor.


Erkekler ve kadınlar akalazya hastalığından eşit derecede etkilenirken, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sadece seçilmiş merkezlerde hastalığın tedavisi yapılıyor.


Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde de uygulanan işlem, sayesinde hastalar sağlığına kavuşuyor.


Hastanede 12 vakanın POEM işlemi ile sağlığına kavuştuğunu ifade eden Gastroenteroloji Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Bahtiyar Muhammedoğlu, “Bu zor organizasyonda emeği geçen tüm yöneticilerimize, sağlık personellerine teşekkür ediyorum. İleri endoskopik POEM, ESD yöntemi ile yemek borusu, mide veya kalın bağırsaklarda yerleşmiş yüzeysel tümörler, ağrısız, açık ameliyata gerek kalmadan, organlar korunarak çıkarttırılıyor” dedi.


Uygulanan tedavi sonrası sağlığına kavuşan bir hasta ise, “Hayat standartlımı düşüren ‘akalazya’ hastalığıma her gittiğim merkez başka birine yönlendiriyor ya da yanlış teşhis koyuyorlardı. Tedavi amaçlı çok gezdim. Belirgin rahatsızlığımı 2015 yılı sonrasında fark ettim katı ve sıvı gıdaları yutamıyor, Yemek sırasında ayağa kalkıp zıplayıp boyun ve kol hareketleri yapıp yutmaya çalışıyor, yutamayacağımı anladığımda ise istifra ediyordum. Hatta suyu suyla yutmaya çalışıyordum. Aldığım gıdalar ağıza geri geliyordu, Göğüste bazen ağrı hissi, kilo alamama gibi şikâyetlerim vardı” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.