EKONOMİ - 04 Ağustos 2022 Perşembe 14:58

Elbistan’da ilk kez ekilen kimyonun hasadı yapıldı

A
A
A
Elbistan’da ilk kez ekilen kimyonun hasadı yapıldı

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde ilk kez deneme ekimi yapılan kimyonun hasadı gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde ilk kez deneme ekimi yapılan kimyonun hasadı gerçekleştirildi.


Anavatanı Hindistan olan ve Türk mutfağında özellikle et yemekleri ile kebapların vazgeçilmezi kimyon, Elbistan’a bağlı Kalaycık Mahallesi’nin Tekepınar mezrasında İzmir merkezli bir gıda firması aracılığı ile ekildi.


Mezrada uzun yıllardır çiftçilik yapan Ayhan Erdoğan’a ait 150 dekar alanda ekilen kimyon, 4 aylık bir sürenin ardından biçerdöver yardımıyla hasat edildi. İşçiler tarafından toplanan kimyon, yığınlar haline getirildikten sonra biçerdövere atıldı. Organik olarak yetiştirilen kimyonun zayi olmaması için de branda ile önlem alındı.


Hasat sonrasında değerlendirme yapan çiftçi Ayhan Erdoğan, verimin gelecek adına ümit vaat ettiğini söyledi.


2 tona yakın bir ürün aldıklarını söyleyen Erdoğan, tarlanın ekime hazırlanış süreci ve hava şartlarının rekolteyi etkilediğine dikkati çekti.


Yaklaşık 250 kilogram tohum kullandıklarını anımsatan Erdoğan, “Kimyon yetiştiriciliğinde ekim aşamasının önemini görmüş olduk. Biz, ilkbaharda sürüm yapıp kimyonun ektik. Yaklaşık 250 kilogram tohum kullandık. Şuan 2 tona yakın bir verim aldık. Firma yetkilileri ile görüştüğümüzde ilk deneme için gayet olumlu bir rekolte olduğunu dile getirdiler. Seneye de aynı şekilde başka bir tarlamızda bunu devam ettireceğiz. Çünkü kimyon ekilen tarlaya 5 yıl boyunca tekrar ekim yapılmıyor. Bu kez, sonbahardan tarlamızı sürüp ekime hazır hale getireceğiz. Kimyon, daha önceden ekilmediği için devlet desteği verilen ürünler arasında yer almıyor. Elbistan, bu noktada destekleme içine alınırsa ekim alanı çoğalabilir” dedi.


Erdoğan, ürünün, sözleşme doğrultusunda İzmir’deki firmaya gönderileceğini de sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.