POLİTİKA - 12 Mart 2019 Salı 18:11

Enerji Bakanı Dönmez: "Dün birçok şey hayaldi, hamdolsun bugün gerçekleşti”

A
A
A
Enerji Bakanı Dönmez: "Dün birçok şey hayaldi, hamdolsun bugün gerçekleşti”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de geçmişte hayal olan birçok şeyin gerçeğe dönüştüğünü, sağlık ve yerli-milli silah sistemlerini örnek vererek anlattı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de geçmişte hayal olan birçok şeyin gerçeğe dönüştüğünü, sağlık ve yerli-milli silah sistemlerini örnek vererek anlattı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir dizi incelemelerde bulunmak üzere bölgeye geldi. Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ndeki brfing sonrasında Elbistan’a gelen Bakan Dönmez, AK Parti seçim irtibat bürosu önünde bekleyen vatandaşlara hitap etti. Programda ilk olarak Cumhur İttifakı Elbistan Belediye Başkan adayı Mehmet Gürbüz ve Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hayrettin Güngör, seçim otobüsünün üzerinden vatandaşları ve partilileri selamladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuşmasındaki ilk gündem maddesi, doğalgaz ve petrol aramaları oldu.


Bakan Dönmez, “Güçlü Türkiye için bağımsız enerjiye sahip olmamız lazım. Petrol ve doğalgaz kaynakları açısından ülkemiz maalesef çok büyük zenginliklere sahip değil. Ama bugüne kadar yeteri kadar aramadıkları için bulamadılar. Şimdi biz aramalarımızı araştırmalarımızı artırdık. Hem karada hem de denizde. Bir gemimiz vardı Antalya açıklarında sondaj yapıyordu doğalgaz için. O sondajına devam ediyor. Kısa süre içerisinde netice alacağız. Var mı yok mu henüz daha belli değil. İnşallah buluruz. Ama bazıları bize diyor ki niye arıyorsunuz?” dedi.


Türkiye’nin doğalgaz ulaşımında Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Bakan Dönmez, "Dün birçok şey hayaldi. Hamdolsun bugün gerçekleşti. Neler hayal değildi ki. Doğalgaz. Sadece beş büyükşehirde 50 ilçede doğalgaz vardı. 2000’lerin başında. Sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi. ‘Batıda ne varsa doğuda da o olacak dedi.’ Bu direktif doğrultusunda gece gündüz çalışarak 81 ilin tamamına doğalgazı götürdük hamdolsun. Maraş da kullanıyor, Elbistan da kullanıyor, Afşin de kullanıyor. Şimdi iki ilçemize daha götüreceğiz. Birisi Göksun, diğeri de Çağlayancerit. Onlara da inşallah bu yıl en geç önümüzdeki yıl doğalgaz götürecek planlamalarımızı yaptık. Onlar da doğalgaz konforu ile buluşmuş olacak. Şu anda doğalgaz kullanan nüfus sayısı ülkemizde 50 milyona ulaştı. 7-8 milyon da kapısına götürdüğümüz halde kullanmayan vatandaşımız var. Onlarda inşallah kısa süre içerisinde doğalgaz ile tanışmış olacaklar. Bu kadar büyük bir ülkenin, bu kadar büyükşehir, ilçe, il merkezlerine doğalgaz götüren dünyada ülke sayısı çok az. Avrupa ile kıyasladık. Bu kadar büyüklükte, bu kadar doğalgaz yaygınlığı olan ülke sayısı bir elin birkaç parmağını geçmiyor. Biz sizleri seviyoruz. Sizi sevdiğimiz için de her türlü yeni hizmetleri ayağınıza getirmeye kararlıyız. Bundan sonra inşallah bunlar devam edecek” şeklinde konuştu.


İnsanların, ömürlerini hastane kuyruklarında geçirdiğini anlatan Bakan Dönmez, “Daha önce biliyorsunuz hastanelerimizde kuyrukta ömrümüz geçiyordu. Benim yaşımda olanlar daha iyi hatırlayacak. Şimdi randevu ile gidiyorsunuz doktor kapıda karşılıyor. Reçete veriyorlardı eskiden. O reçeteyi ilaç alabilmek için birkaç gün de onun kuyruğunda bekliyordunuz. Şimdi eczaneye gittiğinizde adınızı, soyadınızı. TC numaranızı söylediğinizde eczacı ilaçlarınızı veriyor. Tahlil tetkik istiyorlardı onun içinde yine günlerce aylarca bekliyordunuz. Şimdi o sıralar da kalktı. İşsizlik ücreti diye bir kavram yoktu ülkede. İşsiz kalan kardeşlerimize devletimiz belli bir süre ne yapıyor işsizlik maaşı veriyor. Daha önce Türk silahlı kuvvetleri uçağının lastiğini bile alamazken, bugün kendi topumuzu, tankımızı, tüfeğimizi, helikopterimizi, gemimizi insansız hava araçlarımızı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


Bakan Dönmez, daha sonra Cumhur İttifakı adayları ve parti temsilcileri ile otobüsün üzerinden halkı selamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.