GENEL - 09 Temmuz 2019 Salı 14:39

Sami Kervancıoğlu; “Kahramanmaraş’ı dünyaya tanıtacağız”

A
A
A
Sami Kervancıoğlu; “Kahramanmaraş’ı dünyaya tanıtacağız”

Kahramanmaraş’ta bir araya gelen gastronomi derneği, kentin yöresel lezzetlerini tanıtmak için çalışma başlattı.

Kahramanmaraş’ta bir araya gelen gastronomi derneği, kentin yöresel lezzetlerini tanıtmak için çalışma başlattı.


Kente özgü 800 farklı yemeğin tanıtımıyla ilgili güç birliği yapıldı. Kahramanmaraş’ta düzenlenen toplantıda kentin yemek kültürünün tanıtımıyla ilgili çalışma yapılacak. Kahramanmaraş’ın birbirinden farklı yöresel lezzetlerinin yanı sıra, yaklaşık 800 çeşit yemek Türkiye ve dünya mutfaklarına taşınması için güç birliği yapıldı.


‘Kahramanmaraş’ın mutfağını hep birlikte tanıtacağız’


Kahramanmaraş’ta oluşturulan ekiple kentin mutfağını daha iyi tanıtacaklarını söyleyen Alpedo-Kervan Pastaneleri Yönetim Kurlu Başkanı Sami Kervancıoğlu, Kahramanmaraş’ı dünyaya tanıtacaklarını söyledi.


Kervancıoğlu, “Kahramanmaraş sevdalısı olarak elimizi taşın altına koyduk ve bundan sonra da koyacağız. İnşallah buradan çok güzel şeylerin çıkacağına inanıyorum. Çok güzel bir ekibimiz var ve arkadaşlarımız da çok heyecanlılar. İnşallah Kahramanmaraş’ımızı dünyaya tanıtacağız” diye konuştu.



‘Kahramanmaraş’ta lezzet haritası oluşturmamız lazım’


Türkiye Gastornomi Turizm Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ise kentin birlik içerisinde olup 800 çeşit yemeği tanıtmak için çalışılması gerektiğini söyledi. Boztepe, “Şehir hep birlikte bir harekat içinde olması lazım ve bu durumun örnekleri var. Biz bir yıl sonra bu salonları çok daha fazlasıyla doldurabiliyorsak, gastronomi turizm derneği gerçekten icraat yapmış olacak. Burayla ilgili alt yapımız hazır. Türkiye seyahat acentaları birliğinden Kültür Turizm Bakanlığı’na kadar sürekli bize destek yağmakta. Bundan sonra sadece 800 çeşit ürünlerimizi, kitaplarımızı aktarmamız lazım. Kahramanmaraş’ta lezzet haritası oluşturmamız lazım. Yani turist geldiği zaman nereleri gezdirmeliyiz? Burada konaklama sayımızı bir gece daha nasıl artırabiliriz?" diye konuştu.


Toplantının ardından katılımcılara dondurma şovu yapıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.