SPOR - 29 Ağustos 2019 Perşembe 14:16

Transanatolia Kahramanmaraş’tan geçti

A
A
A
Transanatolia Kahramanmaraş’tan geçti

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun desteğiyle düzenlenen, Rally Raid organizasyonu TransAnatolia’nın 4 ve 5’inci ayağı Kahramanmaraş’ta düzenlendi.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun desteğiyle düzenlenen, Rally Raid organizasyonu TransAnatolia’nın 4 ve 5’inci ayağı Kahramanmaraş’ta düzenlendi.


Bolu Abant Tabiat Parkı’ndan başlayıp, Şanlıurfa Göbeklitepe’de son bulacak Transanatolia Rally Raid organizasyonun 4 ve 5’inci gününe Kahramanmaraş ayağı ile devam edildi. Türkiye’de 9’uncusu gerçekleştirilen yarışlara, 7 ülkeden 137 sporcu, 84 araçla katılıyor. Rallinin dördüncü gününde yarışmacılar, Andırın ilçesinin Se Yaylası’nda konakladıktan sonra Ahir Dağı’nın Karagöl mevkiinden start alarak yoluna devam etti.


Yarışların, Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası Rally Raid organizasyonu olan TransAnatolia’nın 2 ayağını Kahramanmaraş’ta sürdürdüklerini söyleyen Transanatolia Rally Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar, “Transanatolia rallisi 9 yıldır Türkiye’de düzenleniyor ve 7 günlük ve yaklaşık 2 bin ile 3 bin kilometre arasında değişen Türkiye’nin en uzun ve en zorlu ralli yarışıdır. Parkurumuz bu yıl Bolu Abant’tan başladı ve 7 günün sonunda Şanlıurfa Göbeklitepe’de bitiriyoruz. Kahramanmaraş’a geldik ve yarış gayet iyi geçiyor. 4’üncü günün sonuna geldik ve yarışçılarımızın yüzde 90’ı yarışlara devam ediyor. Özellikle yabancı misafirlerimiz çok memnun. Bizim en büyük söylemimiz, Türkiye’nin coğrafi güzelliği ralli için uygun olmasıdır. ‘Tarih, kültür ve doğayla yarış’ diyoruz. Buradaki amacımız ise, uluslararası platformda iyi bir yarış yapmak, Türkiye’nin güzelliklerini dünyaya göstermek” dedi.



Bin 450 rakımda dondurma şov


Yerli ve yabancı yarışmacılara Andırın’ın Se Yaylası’nda Alpedo-Kervan tarafından dondurma şovu yapıldı. Şovun ardından katılımcılara Maraş dondurması ikram edildi.


Alpedo-Kervan Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu, “Buraya 7 ülkeden gelen sporcular var ve burada yaklaşık 850 tane misafir var. Biz de tabi Kahramanmaraş dondurması ile doğal güzellikleriyle ünlü olduğu için, bütün takımımızı ve ekibimizi getirdik. Burada Kahramanmaraş’ımızın dondurmasının şovunu yapacağız” diye konuştu.


Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Kahramanmaraş temsilcisi Yunus Kaya ise, “Dünya çapında bir organizasyonun kentimize uğraması ve ses getirmesi bizi mutlu etti. Bizler de bu organizasyonu en iyi şekilde tanıtımda kullanmak istedik. Burada herkes elinden geldiğince seferber oluyor ve dünyaya Kahramanmaraş’ımızı en iyi şekilde tanıtmak istiyoruz” şeklinde konuştu.


Kahramanlar Off Road Kulübü Başkanı Sercan Özçimen de, “Dünyanın en büyük rallilerinden olan Transanadolia rallisinde 5 ve 6’ıncı gününde Kahramanmaraş’tayız. Kahramanlar of road olarak bu yıl kentimizde 2 büyük organizasyon yapıyoruz. Biri Transanatolia’nın bir ayağı diğer ise, Türkiye off road yarışlarının final ayağını burada yapacağız” diye konuştu.


Se Yaylası’nda konaklayan yarışmacılara gecenin sonunda müzikal gösteri de yapıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul MediaMarkt ve BlindLook’tan iş birliği MediaMarkt, mobil uygulamaları ve web sitesine görme engellilerin de kolaylıkla erişebilmesi için BlindLook ile iş birliği gerçekleştirdi. BlindLook’un sesli simülasyon teknolojisiyle görme engelli kullanıcılar artık online kanallardan rahatlıkla alışveriş yapabilecek. Küçük adımların büyük sonuçlar oluşturabileceği felsefesiyle sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık alanında somut adımlar atmaya devam eden, Avrupa’nın önde gelen elektronik perakendecilerinden MediaMarkt, görme engellilerin de hayatına dokunabilmek için BlindLook ile iş birliği gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık politikaları doğrultusunda yapay zekâ teknolojisini kullanarak farklı sektörlerden kurum ve şirketlere görme engelli bireylere yönelik sesli destek çözümleri geliştiren BlindLook, görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı ve onların çeşitli ürün ve hizmetlere erişimlerini, ilgili ürün ve hizmetleri sesli deneyimlere dönüştürerek artırmayı amaçlıyor. Marka, BlindLook ile yaptığı iş birliğiyle ‘EyeBrand’ unvanını aldı. Markanın BlindLook ile yaptığı iş birliği kapsamında markanın mobil uygulamaları ve web sitesinde görme engelli kullanıcılar için yapay zekâ tabanlı sesli simülasyon desteği sağlanacak. Böylelikle görme engelli kullanıcılar online kanallar üzerinden rahatlıkla alışveriş yapabilecek. MediaMarkt EyeBrand Ödülü’nü aldı Markaya, BlindLook tarafından düzenlenen EyeBrand Ceremony - Beyond Darkness Ödül Töreni’nde EyeBrand ödülü takdim edildi. Görme engellilerin hayatına değer katan markalara verilen bu ödülle, marka 60’ı aşkın EyeBrand’den biri oldu.
Ankara Üç kültürel unsur daha insanlığın ortak mirası olma yolunca Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025 yılında yapılacak olan 20. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirilmek üzere üç kültürel miras unsurunu daha Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nde (UNESCO) aday gösterdi. Türkiye’nin zengin somut olmayan kültürel mirasının görkemli örneklerinin UNESCO aracılığıyla tüm insanlıkla paylaşılması, Anadolu kültürünün zenginliğine vurgu yapılarak somut olmayan kültürel miras unsurlarının taşıdığı turizm değerlerinin tüm dünyaya anlatılması, tanıtılması ve ecdat yadigarı kadim kültürel miraslarının korunarak gelecek nesillere aktarılması vizyonuyla gerçekleştirilen çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin 2006 yılında taraf olduğu, insanlığın somut olmayan kültürel mirasının korunması amacı ile imzalanan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında önümüzdeki yıl değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından üç ayrı aday dosya hazırlandı. Bu kapsamda beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak ve çekilerek yapılan “Antep İşi Nakışı”, yün gibi hayvansal liflerin üzerinde bulunan pulların sıcaklık, nem ve basınçtan dolayı sürtünme yoluyla birbirine kaynaşması ile ortaya çıkarılan “Geleneksel Keçe Yapımı” ve “Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar”ı UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine eklenmesi için Türkiye tarafından UNESCO’ya sunuldu. “Antep İşi Nakışı” ulusal dosya olarak, “Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar” Türkiye’nin moderatörlüğünde Bulgaristan’ın katılımı ile, “Geleneksel Keçe Yapımı” ise çok uluslu ve Kırgızistan’ın moderatörlüğünde Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkiye’nin katılımı ile UNESCO Sekretaryasına gönderildi. Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği otuz kültürel miras unsuru ile en çok kültürel değer kaydettiren ikinci ülke konumunda.
Ankara ’Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’ şiddetle mücadelede önemli bir kaynak oluşturacak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 2008 ve 2014 yıllarında yapılan "Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması"nın üçüncüsü gerçekleştirilecek. Bakanlığın şiddetle mücadele politikaları için önemli bir kaynak oluşturacak projede “veri ambarı” oluşturularak, yapay zekâ algoritmaları kullanılacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğinde Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında yapılacak Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması-2024 Projesi’ne ilişkin çağrı duyurusu yayımlandı. Çağrı kapsamında hazırlanacak proje başvuruları, https://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr/ adresi üzerinden 10 Mayıs’a kadar kabul edilecek. Bakanlığın şiddetle mücadele politikaları için önemli bir kaynak oluşturacak proje çerçevesinde Türkiye genelinde kapsamlı bir saha araştırması yürütülerek, kadına yönelik şiddete ilişkin mevcut durum sosyodemografik özelliklere göre incelenecek. Araştırma ile kadına yönelik şiddet konusunda politika ve hizmetlere temel oluşturacak bilimsel kanıtlar elde edilecek. Yapay zeka modelleri kullanılacak Toplanacak veriler, 2008 ve 2014 yıllarında yürütülen araştırmaların sonuçlarıyla bir araya getirilerek kadına yönelik şiddetle mücadelede “veri ambarı” geliştirilecek. Zengin veri görselleştirme imkânları sunacak “veri ambarı” çerçevesinde kadına yönelik şiddetle mücadelede risk analizleri ve önleyici çalışmalar konusunda yapay zekâ algoritmaları kullanılacak. Şiddet mağdurları için psikososyal destek modeli hazırlanacak Proje çerçevesinde nicel veri toplanmasının yanı sıra şiddet mağdurları ve hizmet sunucularla nitel görüşmeler gerçekleştirilerek, psikososyal ihtiyaçların tespiti de yapılacak. Şiddet mağdurları için hazırlanacak psikososyal destek modeli sayesinde psikolojik ve sosyal işlevselliğin artırılması için sistematik, bütüncül ve etkili müdahaleler gerçekleştirilecek.