KÜLTÜR SANAT - 12 Mart 2019 Salı 11:09

Uyku bantları takıp tiyatro dinlediler

A
A
A
Uyku bantları takıp tiyatro dinlediler

Kahramanmaraş’ta görme engellileri anlama ve farkındalık oluşturma adına bir grup gönüllü genç tarafından sesli tiyatro etkinliği düzenlendi.

Kahramanmaraş’ta görme engellileri anlama ve farkındalık oluşturma adına bir grup gönüllü genç tarafından sesli tiyatro etkinliği düzenlendi. Etkinlikte gençler uyku bandı takıp sesli tiyatro dinledi.


Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen Gençlik Merkezi ve bir grup gönüllü genç tarafından oluşturulan ‘İyilik Ormanı’ adlı sesli tiyatroya, ilk ve ortaokul öğrencileri katıldı. Görme engelli çocukların da katıldığı tiyatroda katılımcılar gözlerine uyku bandı takarak tiyatroyu izlemek yerine dinleyerek anlamaya çalıştı.


Amaçlarının görme engellileri anlamak ve empati oluşturmak olduğunu söyleyen Gençlik Merkezi Müdürü Ahmet Asım Demirdöğen, “Bu tiyatro oyununu bütün seyirciler gözü kapalı olarak izleyecekler. Tıpkı eskilerin radyo dinlediği gibi, sesli tiyatronun bir benzerini bu kez sahnede sergileyeceğiz. Bu projedeki ilk hedef kitlemiz ilkokul ve ortaokul öğrencilerimizdir. Onların görme engelli kardeşlerimizin etrafında olan olayları nasıl hissettikleri ve nasıl duyduklarının ne anladıklarını empati etmelerini istiyoruz. Katılımcılar ve biz tiyatro esnasında göz bandı çekeceğiz, oyuncularımız da gerçek bir tiyatro sergileyecekler ancak biz sadece seslerini duyacağız” diye konuştu.


Gençlerden oluşan tiyatroda gönüllüler adına konuşan Elif Betül Karaciğer ise, “Bir çocuk tiyatrosu yapalım dedik ve senaryomuzu kendimiz yazdık. Oyuncularımızdan salon destek ekibine kadar, psikoloğumuz, editörümüz herkesin gönüllü çalıştığı tiyatro oldu. Bu açıdan çok önemli farklılıklarımıza rağmen birlikte daha güçlüyüz mesajımızı çocuklarımıza iletmek istiyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAÜN’lü akademisyen Tunus’ta sergi açtı Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay Tunus’ta sergi açtı. Başkent Tunus’un 150 kilometre güneyinde yer alan Monastir kentinde düzenlenen resim sergisinin açılışına GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay yanı sıra Bülent Ecevit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Tunuslu yetkililer, sanatçılar ve sanatseverler katıldı. Marina’da İlkbahar Festivali kapsamında kişisel resim sergi açan Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay, Tunus’ta açtığı sergiyle birlikte yurt dışındaki 9’uncu sergisi olduğunu söyledi. Sergi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Atalay konuşmasında, “Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılının anıldığı 2023’te düzenlenen çevrim içi sergideki eserleri fiziksel sergiye dönüştürdük. 400 eser arasından seçerek 38 sanat çalışmasını bu sergi için hazırladım. Sergideki eserlerim Hazreti Mevlana’nın felsefesi ve tasavvuf kültürünü anlatıyor. Aynı zamanda Hazreti Mevlana’nın dünyaya vermek istediği sevgiyi, barışı ve herkesi kendi toplumunda barış içerisinde yaşamasını çağıran bir iklimi barındırıyor. Sergide, Hazreti Mevlana’nın felsefesi, dervişin evreni temalı bir betimleme içinde sema ritüeli çok önemli bir ortak özellik, bu özelliğe bağlı olarak sema gösterisini tanımlayan ve onun felsefi duruşunu sevgi düşüncesini ele alan çalışmalarım yer alıyor” diye konuştu.