GENEL - 21 Ağustos 2019 Çarşamba 10:10

Yaralı karga iş hanının maskotu oldu

A
A
A
Yaralı karga iş hanının maskotu oldu

Kahramanmaraş’ta bir hayvansever esnafın, piknik için gittiği mesire alanında yaralı olarak bulup tedavi ettirdiği karga iş hanının maskotu haline geldi.

Kahramanmaraş’ta bir hayvansever esnafın, piknik için gittiği mesire alanında yaralı olarak bulup tedavi ettirdiği karga iş hanının maskotu haline geldi.


Selçuk İş Hanı’nda elektronik eşya satan Oğuzhan Kırmızıyeşil, piknik için gittiği mesire alanında yaralı bulduğu yavru kargayı sahiplendi. Tedavisini yaptırdığı kargayı şırınga yardımıyla besleyerek büyüten Kırmızıyeşil, ‘Alaca’ cinsi karganın artık ailenin bir üyesi olduğunu söyledi.


İş hanındaki diğer esnafın da yoğun ilgisiyle karşılanan karga, müşterilerin de gözdesi haline geldi.



“Ölene kadar birlikte yaşayacağız”


Karganın bir buçuk aydır kendisiyle yaşadığını söyleyen Oğuzhan Kırmızıyeşil, “Mesire alanına gitmiştik piknik için ve yanımıza kadar geldi sahiplendik. İş yerimize getirdik ve bizimle birlikte çalışıyor. Bir buçuk aydır bizimle ve memnunuz, herkesin de hoşuna gidiyor. Cinsini araştırdık kuş satan esnafa sorduk ve alaca karga diye biliniyormuş. Ölene kadar bizimle birlikte yaşayacak. Karganın evcilleşmesi adına sorular soruldu ama evcilleşiyormuş. İlk zamanlarda şırınga ile besledik ve sonradan biz ne yersek onu yemeye başladı” dedi.


Karganın vahşi bir hayvan olmasına karşın eğitildiğini söyleyen iş hanı esnafından Cengiz Şahin ile Şeref Gündeş ise, “Arkadaşımız yavru iken bulmuş ve çok seviyoruz kendisini. Buranın maskotu oldu ve canımız sıkıldığında onunla eğleniyoruz. Vahşi bir hayvan olmasına rağmen eğitildi. Onunla küçük bir çocuk gibi oynuyoruz. Bu karga geldiğinde hasta gibiydi ve sevincine ortak olduk. Arkadaşımız baktı ve burada büyüdü” diye konuştular.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.