GENEL - 30 Ekim 2020 Cuma 12:35

"Yedi Güzel Adam"ın kentinde UNESCO heyecanı

A
A
A
"Yedi Güzel Adam"ın kentinde UNESCO heyecanı

Türk edebiyatına yön veren birçok ismin yetiştiği Kahramanmaraş, UNESCO’nun edebiyat şehirleri ağına girecek.

Türk edebiyatına yön veren birçok ismin yetiştiği Kahramanmaraş, UNESCO’nun edebiyat şehirleri ağına girecek. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan başvuru, düzenlenen lansman ile tanıtıldı.


"7 Güzel Adam" olarak bilinen Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan ve Alaeddin Özdenören’in yollarının kesiştiği kentin edebiyattaki başarısının uluslararası boyuta taşınması için Büyükşehir Belediyesince yapılan çalışma tamamlandı.


Şiir ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş’ın UNESCO’nun edebiyat kategorisindeki şehirlerine dahil olması için başvuru sürecinin tanıtım toplantısı Tarihi Maraş Kalesi’nde düzenlendi. Tanıtım videosunun izlenmesinin ardından kürsüye gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş’ın ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına önemli katkı sunulacağını söyledi.


Bakan Karaismailoğlu, “Edebiyat ve sanat anlamında 7 Güzel Adam’ın şehri olan Kahramanmaraş’ın UNESCO edebiyat şehirleri listesine dahil olması sizler gibi bizleri de gururlandırmıştır. Kahramanmaraş’ın bu anlamda bir ilki yaşatması en büyük temennisidir. Nitekim, her üç kapıdan ikisinde şairlerin olduğu, şiir ve edebiyatın başkenti olan Kahramanmaraş, dünya edebiyat şehrini çoktan hak etmiştir. 16 -20 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan, ‘1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri’ ise şimdiden hayırlı olsun. Bu tür etkinlikler ise Kahramanmaraş’ın ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sunacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.


Kahramanmaraş’ın kültür ve sanat anlamında model bir kent olacağını ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise, “Büyükşehir Belediyesinin, milletvekillerinin, valiliğin, üniversitenin, esnaf odasının ve ticaret odasının her birinin sorumluluklarını yerine getirmesi bir takım güç oyunlarının içine girmesi ya da tuzaklar kurmak yerine kardeş olarak, uhuvvet ve muhabbetle şehri ayağa kaldırmalıdırlar. Kahramanmaraş’ta güzel şeylerin yapıldığının örneğidir adıdır. İnşallah Kahramanmaraş’ımız hem kültürde, hem sanatta, hem de siyasette bir Kahramanmaraş modeli sunacaktır bundan emin olabilirsiniz. Dergilerimiz, hem edebiyat şehri olarak UNESCO’ya yapacağımız başvurunun hayırla sonuçlanmasını temenni ediyorum” diye konuştu.


Kahramanmaraş’ın UNESCO’nun edibiyat şehri ağına dahil olacağını söyleyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise, “Şehre sanat şehri, sanayi şehri, bilim şehri ve üniversite şehri gibi isimler veriliyorsa orada bir şehir ruhu var demektir. Maraş, tarihi geçmişten getirdiği kültürel birikimi ve hatta coğrafyası ile kadimden yana yazım ve sözden yan önemli bir şehirdir. Dadaloğlu’na, Sümbülzade Vehbi’ye, Ahmet Kuddusi’ye yurt olmuş büyük bir mirastan söz ediyoruz. Her iki Maraşlıdan üçü şairdir cümlesi şaka ile karışık bir hakikati ifade etmektedir. Bugün burada bulunma sebebimiz ise, edebiyatın başkenti olarak nitelendirdiğimiz bu benzersiz mirasımızı en üst düzeyde bir uluslararası düzeyde hazırlayarak bütün bir insanlığa sunma girişimidir. Sözümüzün oluşturduğu kültürel mirası, insanlığın büyük mirasına eklemek istiyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Jandarmadan uyuşturucu ve ruhsatsız silaha geçit yok Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde uyuşturucu/uyarıcı maddelere geçit vermeyen Jandarma güçleri, hareketlerinden şüphelendikleri bir kişinin üst aramasında bir miktar uyuşturucu madde, sentetik haplar ve uyuşturucu sarma kâğıdı ele geçirdi. Önceki gün ise, şüpheli başka bir şahsın üzerinde ruhsatsız tabanca yakalandı. Muratlı’nın Yeşilsırt Mahallesi’nde şüpheli davranışlarda bulunan M.T. adlı şahsın üzerinde; 5 gram esrar, 1 fişek halinde esrar, 4 adet sentetik hap, 5 Adet extacy hap, 2 kutu uyuşturucu sarma kağıdı ele geçirildi. Uyuşturucu/uyarıcı maddelere incelenmek üzere el konulurken, karakola götürülen şüpheli M.T. hakkında ise ‘Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak (TCK-191)’ gerekçesiyle adli işlem yapıldı. Muratlı’nın Aşağısevindikli Mahallesi’nde önceki gün Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Motosiklet Timleri ile birlikte yapılan Huzur ve Güven Uygulaması’nda, A.E.K. isimli şahsın şüphe üzerine yapılan üst aramasında; 1 adet Glock marka tabanca ile 1 adet şarjör ve şarjör içerisinde bulunan 8 adet 9 mm fişek ele geçirildi. Ruhsatsız tabancaya el konulurken, karakola götürülen şüpheli hakkında ise ’6136 SKM’den işlem yapıldı. Öte yandan, uyuşturucu madde ve kayıt dışı silahlanma ile mücadelenin aynı kararlılıkla süreceğine işaret edildi.