EĞİTİM - 12 Eylül 2019 Perşembe 17:57

12 yılda dünyada ilk bin üniversite arasına girdi

A
A
A
12 yılda dünyada ilk bin üniversite arasına girdi

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Times Higher Education’ın (THE) 2020 yılı için yayımladığı dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında "Dünyanın en iyi 1000 üniversitesi” arasına girdi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Times Higher Education’ın (THE) 2020 yılı için yayımladığı dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında "Dünyanın en iyi 1000 üniversitesi” arasına girdi.


Dünyanın en prestijli firması olan THE’nin sıralamasında, Türkiye’den ilk bin üniversite içerisinde 11 üniversite yer aldı. 11 üniversitesinin 10’u Ankara ve İstanbul’daki üniversiteler olurken, ilk bin sıralama içerisine Anadolu’dan sadece Karabük Üniversitesi girebildi.


KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, bu sıralamanın dünya çapında pek çok firma tarafından yapıldığını söyledi. THE’nin en prestijli firmalardan birisi olduğunu ifade eden Polat, "Dünyanın dikkatini çeken sıralama yapan bir firma. Bu sıralamada ilk bin içerisine girmek Karabük Üniversitesi için onur verici bir olay. Bu bizim yıllar öncesinden bir hayalimizdi. Çok genç bir üniversite olmamıza rağmen kendimize bir vizyon belirledik. Bu vizyon çerçevesinde 2023 yılına kadar Karabük Üniversitesini ilk 1000 içerisine nasıl sokarız diye arkadaşlarımızla oturduk çalıştık, buna yönelik çalışmalar yaptık. 2019-2020 sezonunda ’biz buraya girebiliriz’ diye zayıf bir beklentimiz vardı. Bu işi 2022-2023’de ’sanırım başarırız’ diye düşünüyordum ama yaptığımız çalışmalar bizi çok daha hızlı bir şekilde 2020’ye varmadan dünyanın ilk bin üniversite içerisine soktu. Uluslararasılaşma vizyonumuz çok önemli. Türkiye’de belki en fazla uluslararası anlaşma yapan, uluslararası görüşme yapan üniversite ’biziz’ diye düşünüyorum ve en fazla uluslararası öğrenci çeken üniversite de biziz. Bu çok büyük bir kriter. Uluslararası öğrenci oranının Türkiye’deki öğrenci oranına çok dikkat ediyorlar. 90 yakın ülkeden uluslararası öğrencimiz var. Bu da bize büyük bir prestij ve sıralamada yüksek alana çekmeye sağlıyor" dedi.



"12 senelik bir üniversitenin bunu başarmış olması, çok önemli"


KBÜ’nün dünyanın en iyi bin üniversitesi arasında görüldüğünü aktaran Polat, şunları kaydetti:


"Sağladığımız başarı, dünyada ilk bine girme başarısı bizden çok daha önce kurulan üniversitelerden veya iyi üniversitelerden çok daha iyi olduğumuz manasına gelmeyebilir. Ama bu dünya genelinde Karabük Üniversitesi’nin akredite olduğunu gösteriyor. Artık Karabük Üniversitesi dünyanın en iyi bin üniversitesi arasında görülüyor. Bizim anlaşmalarda işbirliklerimizde çok daha güçlü olmamızı sağlayacak. Bizimde amacımız buydu zaten. Biz dünyaya açılan bir üniversite olarak dünya üniversitesi olma yönünde bu sıralamaya girmek zorunda hissettik. Dünyada birçok üniversiteyle anlaşmalar için gidip geldikçe bunun ne kadar önemli olduğunu hissettik, bunu başarmak için kendimize hedef koyduk. Elhamdülillah bunu başardık. Burada önemli olan şu. Karabük gibi ilde, Karabük gibi daha 12 senelik bir üniversitenin bunu başarmış olması, çok önemli. Türkiye içinde önemli, Yükseköğretim içinde önemli. Bize verdiği destek için YÖK’e özellikle çok teşekkür ediyorum."


"50-52 bin civarında öğrencimiz var. Gelecekteki vizyonumuz, planımız şu şekilde" diyen Polat, "50 bin öğrencinin yüzde 20’si yani 10 bin uluslararası öğrenci olacak. 10 bini lisans üstü öğrenci olacak şekilde planlamamızı yapıyoruz. İnşallah iki sene içerisinde bunu başaracağımızı düşünüyorum. Dünyanın neresine giderseniz gidin siz her gittiğinizde dünyadaki sıralamanıza bakıyorlar. Size karşı tavır ona göre değişiyor. Bize ilk bin bunu sağlayacak. Önümüzdeki günlerde Helsinki de bir Avrupa Eğitim Fuarı var. Üniversite anlaşmalarını yoğun bir şekilde yapıp oraya katılacağız. 5 yıldır hiç durmadan dünyada nere eğitim fuarı var biz oradayız. Üniversitemizin uluslararası anlaşmaları yapmalarını sağlıyoruz. İnşallah bu hızımızı hiç kesmeden devam etmek istiyoruz. Ne yapacağımızı biliyoruz, ev ödevimizi biliyoruz, inşallah daha başarılı olacağız. Diğer sıralama şirketlerinde de bizi gelecek yıllarda ilk bin de göreceksiniz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.