GENEL - 15 Eylül 2020 Salı 13:02

3,5 milyon kişiye 18 milyar lira destek

A
A
A
3,5 milyon kişiye 18 milyar lira destek

Karabük Sosyal Güvenik İl Müdürü İsmail Yıldırım, Türkiye genelinde 12 Eylül itibariyle kısa çalışma ödeneği kapsamında 3 milyon 579 bin 456 kişiye 18 milyar 690 milyon 782 bin 830 lira destek sağladığını açıkladı.

Karabük Sosyal Güvenik İl Müdürü İsmail Yıldırım, Türkiye genelinde 12 Eylül itibariyle kısa çalışma ödeneği kapsamında 3 milyon 579 bin 456 kişiye 18 milyar 690 milyon 782 bin 830 lira destek sağladığını açıkladı.


Yıldırım, korona virüs (Covid-19) pandemisi döneminde sunulan sağlık hizmetleri ve sosyoekonomik destekler hayati önem taşıdığını, Covid-19 sürecinde kayıtlı istihdam edilen çalışanlarla sosyal güvencesi bulunan vatandaşların en çok hizmet aldığı genel sağlık sigortası hizmetlerinin aksatılmadan yürütüldüğünü söyledi.


Sosyal güvenlik sisteminin vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi, asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişileri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik nitelikteki risklere karşı korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan sistem olduğunu ifade eden Yıldırım, "Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sürecisince vatandaşlarımızın sağlık hizmet sunucularına erişimi ve yapılacak tedavileri, kullanılacak ilaç ve tıbbi malzemelerin temini ve finansmanında getirilen yenilikler ile sağlığa erişiminin oldukça kolay ve sorunsuz gerçekleşmesi Sosyal Güvenlik sistemimizin sağlam bir alt yapısı olduğunun en önemli göstergesi olmuştur. Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür. Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dahil olmak zorundadır. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve yerine getirilmediği takdirde yasal yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından da; gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır. Kayıt dışı çalışma ya da çalışanların ücretlerindeki kayıt dışılık, çalışanlar-işverenler ve devlet açısından ele alındığında, verdiği zararlar oldukça önemsenmesi gereken bir konudur. Sosyal Güvenlik Kurumu; Anayasanın 60’ıncı maddesinde yer alan ’Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar’ hükmü ile getirilen ve kendisine verilen bu görevi devletimizin ve Milletimizin bekası açısından kararlılıkla sürdürmektedir" dedi.


"Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 28,7 oldu"


Yıldırım, TÜİK’in tespitlerine göre yüzde 52,6 oranlarında olan kayıt dışılığın, Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan bilgilendirme ve rehberlik, kayıtlı istihdama getirilen teşvikler ve sahadaki denetim faaliyetleri sonucunda 2019 nisan döneminde yüzde 34,2’ye 2020 nisan döneminde ise herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranının, bir önceki yılın aynı dönemine göre 5,5 puan azalarak yüzde 28,7 olarak gerçekleştiğini aktararak, "Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 5,8 puan azalarak yüzde 17,3 olmuştur. Sosyal Güvenlik Sistemi, Covid-19 salgını süresince oldukça başarılı bir sınav verdi. Sosyal Koruma Kalkanı hayata geçirildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ve Sosyal Güvenlik Kurumu olarak vatandaşların sağlığını tehdit eden Covid-19 salgını süresince, çalışma hayatının içinde olan gerek işçilerimizin gerekse işverenlerimizin sosyoekonomik haklarını korumak amacıyla birtakım tedbirler alındı. Bu kapsamda işverenlerimizin ve sigortalılarımızın mart-nisan-mayıs prim ödemelerinde 6 aylık ertelemeye gidildi. Salgının etkisiyle faaliyetine ara veren veya Üretim/Hizmet arzında azalmaya giden sektörlerdeki İşverenlerimizin üzerindeki en önemli kalemlerden biri olan İşçi maliyetlerini azaltmak, normalleşmeye dönüldüğünde de elindeki iş gücünü kaybetmemek adına istihdam ettiği işçilere, Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği sağlandı" diye konuştu.


Yardımlar devam ediyor


Türkiye genelinde 12 Eylül itibariyle kısa çalışma ödeneği kapsamında 3 milyon 579 bin 456 kişiye 18 milyar 690 milyon 782 bin 830 lira yardım yapıldığını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:


"Nakdi ücret desteği kapsamında 1 milyon 976 bin 532 kişiye 4 milyar 398 milyon 944 bin 124 TL destek ödemesi yapıldı. Ayrıca haftalık normal çalışmaya geçen işverenlerimize takip eden ay başından itibaren, 7252 Sayılı yasayla 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere 3 ay süreli kısa çalışma ödeneği ya da nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların, yararlandıkları gün sayısı kadar, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden işçi ve işveren payı sigorta primlerinden mahsup edilmek üzere desteklendi. Sağlanan tüm bu destekler kayıtlı istihdamın hem işçiler açısından, hem de işverenler bakımından ne kadar önemli olduğunun somut göstergesidir. İşverenlerimiz sigortasız işçi çalıştırmamak, SGK’ya verilmesi gereken bildirgeleri zamanında vermek, primlerini düzenli ve zamanında ödemek, sahte sigortalı bildiriminde bulunmamak gibi temel yükümlülükleri yerine getirmeleri kaydıyla, halihazırda 18 farklı teşvik ve destekle güçlendirilmekte, işverenlerin üzerindeki maliyetler önemli ölçüde azaltılmaktadır.


Sigortalı İşçi Çalıştıran İşveren; hem kendi kazanır, hem de ülkesine kazandırır. Ayrıca, sigortasız işçi çalıştırmanın, sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riskli olduğu unutulmamalıdır. Huzurlu bir toplum, güçlü bir Türkiye için, kayıt dışı çalışmayın, çalıştırmayın."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.