GENEL - 11 Şubat 2019 Pazartesi 18:02

Bir garip tek kişilik eylem

A
A
A
Bir garip tek kişilik eylem

Karabük’te Sebahattin Aksoy isimli vatandaş, müteahhit firmaya kot altı için imza vermediği için dairesinin elektrik ve suyunu bağlatamayınca kentin en işlek caddesinde tek kişilik eylem yaptı.

Karabük’te Sebahattin Aksoy isimli vatandaş, müteahhit firmaya kot altı için imza vermediği için dairesinin elektrik ve suyunu bağlatamayınca kentin en işlek caddesinde tek kişilik eylem yaptı.


Ev sahibi olma umudu ile yurt dışında işçi olarak çalışarak biriktirdiği para ile Aydınlıkevler Mahallesi’nde bir daireye yazılan Sebahattin Aksoy, kot altı olarak tabir edilen alanlar için müteahhide imza vermeyince 8 aydır elektrik ve suyunu bağlatamadı. Bunun üzerine kentin en işlek caddesinde 18 daireli binada elektrik ve suyunu bağlatamadığını yazdığı yazı ile müteahhit firmayı halka teşhir eden Aksoy, gerekli mercilere başvurmasına rağmen sonuç alamadığını söyledi. Aksoy, daireyi 160 bin liraya aldığını, tapuda 120 bin lira yazdığından maliyeye şikayet ettiğini ve 700 lira ceza ödediğini söyledi.


Parasıyla satın aldığı dairede 8 aydır elektrik olmadığından jeneratör kullandığını, komşuların şikayeti üzerine bunu da kullanamadığını belirten Aksoy, “Kot altı daireler var, ben ve bir kişi daha imza vermediğimiz için 8 aydır elektrik ve suyum yok. Jeneratör aldım, balkonda kullanınca komşular şikayetçi olunca onu da çalıştıramadım. İskan alınmadığı için 18 dairede şuan inşaat elektriği ve suyu kullanıyor ama biz kot altı için imza vermediğimizden abone olamıyoruz. Valiliğe, Cumhurbaşkanlığına, belediyeye ve savcılığa başvurdum. Bina madem iskansız mühürlensin diye dilekçe bile vermiyorum. Kot altı için ben imza vermiyorum. Devlet bana hak tanımış, 20’de biri benim diye. Ben imza vermediğim için elektrik ve suyum yok. Oğluma düğün yaptım, onlar oturacaktı. Düğünden 2 gün sonra elektriği kestiler” diyerek tepkisini ortaya koydu.


Karton üzerine yazdığı ‘Kapıcı dairesi ve depo sığın müteahhide imza vermediğim için 18 dairede elektrik var, 2 dairede elektrik vermiyor. İskan olmadığı için abone olamıyorum. 8 aydır elektriğim yok. Maliyeye şikayet ettim’ yazılı pankart ile sözleşme ve tapu belgelerini sergileyen Aksoy’u vatandaşlar meraklı bakışlarla izledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.