EKONOMİ - 12 Ocak 2022 Çarşamba 16:16

KARDEMİR ‘İkili Mesleki Eğitim Uygulaması’ projesiyle genç mühendisleri hazırlıyor

A
A
A
KARDEMİR ‘İkili Mesleki Eğitim Uygulaması’ projesiyle genç mühendisleri hazırlıyor

KARDEMİR, Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığı protokolle “İkili Mesleki Eğitim Uygulaması” projesi kapsamında eğitim gören meslek lise öğrencilerini geleceğin mühendisleri olarak yetiştiriyor.

KARDEMİR, Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığı protokolle “İkili Mesleki Eğitim Uygulaması” projesi kapsamında eğitim gören meslek lise öğrencilerini geleceğin mühendisleri olarak yetiştiriyor.


Proje kapsamında uygulamalı eğitim protokolüne göre, endüstriyel bakım-onarım meslek dallarında öğrenciler haftanın 5 günü KARDEMİR’de eğitim alıyor. 4 yıl süre ile uygulanacak olan projede, öğrencilerin sadece mesleki alandaki gelişimleri değil, sosyal hayatlarındaki kazanımları da göz önünde tutulup, iş hayatını yakından görerek, profesyoneller ile çalışma fırsatına sahip oluyor.


Gelecek nesillerin mesleki ve sosyal alanda güçlü bireyler olmasının hedeflendiği projede, 3’ü kız 27’si erkek 30 öğrenciyi Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş ile KARDEMİR Genel Müdür Yardımcısı Uğur Altundağ sahada ziyaret etti.



“Hedefleri mühendis olmak”


Çocukluk hayallerinin peşinden giden Ecrin Demir ve Berrak Terzioğlu, seçtikleri Elektrik Elektronik Teknolojisi bölümünü seçerek, eğitim hayatlarına KARDEMİR’de sürdürüyorlar. Lise eğitiminin 4 yıllık bölümünü KARDEMİR’de alacakları eğitimlerle taçlandıran Demir ve Terzioğlu, yapabileceklerini inandıklarını ve küçüklükten beri meraklı olduklarından elektrik bölümünü seçtiklerini söyledi. Demir, “Bizim açımızdan çok güzel oldu. Günümüzün teknolojisi elektrik ve enerjiye dayalı. Hedeflerimiz burada mühendis olmayı düşünüyoruz ikimiz de” dedi.


Erkek öğrencilerin ilk geldiklerinde kendilerini görünce çok şaşırdığını ifade eden Ecrin Demir, “Evdekiler bile bir arıza olunca veya lamba patlayınca bize yaptırıyorlar” ifadelerini kullandı.


9. sınıf öğrencisi Hakan Arda Tapıkara ise, “Eğitim merkezinde verilen ödevleri uygulama olarak yapıyoruz. Burada olmak çok güzel bir duygu. Bunu da en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Hedefimiz burada işçiden ziyade mühendis olmayı hedefliyoruz” dedi.


Sahada öğrencilerin uygulamalı eğitimlerini izlediklerini ve KARDEMİR’in öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Milli Eğitim Bakanının talimatı ile Türkiye genelinde mesleki eğitim merkezlerinin sayısı ve kayıtlarının çoğaldığını belirtti.


Karabük’te 15 meslek lisesinde 250 civarında öğrenci kaydı varken bu rakamın 4 Ocak itibari ile güzel bir çalışma yaparak, 625 sayısına ulaştığını da kaydeden Akbaş, “KARDEMİR’ Genel Müdürümüz ile yaptığımız protokolle ‘İkili Meslek Eğitimi’ programı uyguluyoruz. Burada 8. sınıftan mezun olan 30 civarında öğrencimiz KARDEMİR’de uygulamaya başladı. Bir günü teorik 4 günü uygulama olmak üzere burada öğrencilerimiz eğitim öğretime devam ediyor. Mesleki eğitim merkezine kayıtlı öğrencilerimiz 4 yıl sonra meslek lisesi diploması alacak. Mezun olan öğrencilerimiz üniversitede mühendis olarak yetişip burada iş imkanı bulacak. Üniversite eğitimi almayacak olan öğrencilerimiz ise istihdam noktasında kullanılacak. Bu proje uygulamasında bize destek veren KARDEMİR’in tüm yetkililerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.



"Eleman bulamıyoruz mazeretini ortadan kaldırıyoruz"


Akbaş, uygulanan proje ile sektörlerin aranan elemanını bulamıyorum mazeretini de ortadan kaldıracaklarını da ifade ederek, “Bu uygulamamızı genişleteceğiz. Sektörlerle bir araya gelerek planlamalarını ortaya koyacağız. KARDEMİR’de olduğu gibi farklı sektörlerde mesleki eğitim merkezi kayıtlarımızla bu aranan mazeretini ortadan kaldıracağız. Diğer yandan Cumhurbaşkanımızın talimatları ile staj gören ve mesleki eğitim alan öğrencilere uygulanacak ücret konusundaki artış yasası ile ilgili de mesleki eğitim merkezlerimize öğrenci kaydıyla rahatladık. Meslek liselerimize öğrencilerin kaydıyla hem nitelik ve niceliğin attığını gördük. Çıkan yasa ile mesleki eğitim merkezlerinde olan öğrencilerimiz asgari ücretin yüzde 30’unu alıyorlar. Meslek liselerimizin 12. sınıf öğrencilerimiz ise staj dönemlerinde asgari ücretin yüzde 50’sini alacak. Bu noktada da aranan eleman noktasında müthiş bir teşvik oldu” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’daki polis-hırsız kovalamacasında hırsız kardeşler tutuklandı Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasında yaşanan ve film sahnelerini aratmayan kovalamacada yakalanan hırsızlık şüphelisi 2 kardeş çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesinde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesinde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Emniyetteki sorgularının ardından Aksaray Adliyesine sevk edilen şahıslar çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Tokat Tokat’ta deprem sonrası yollarda çatlaklar oluştu: “Ayakta zor durduk” Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bazı yollarda çatlaklar meydana geldi. Sulusaray ilçe merkezindeki Malum Seyit Tekke Mahallesi ile Buğdaylı köyü arasındaki yollarda beliren çatlaklar dron ile görüntülendi. Tokat’ın Sulusaray ilçesi merkez üssü olan 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bazı yollarda çatlaklar meydana geldi. Sulusaray ilçe merkezindeki Malum Seyit Tekke Mahallesi ile Buğdaylı köyü arasındaki yollarda çatlaklar belirdi. Bu durum, bölge halkında tedirginlik oluşturdu. Oluşan çatlaklar nedeniyle, özellikle Buğdaylı köyü yolunda oluşan çatlakla birlikte yolda hafif çökme meydana geldiği gözlendi. Yol kenarındaki istinat duvarları da çöktü. Tekke Mahallesi’nde ise iki farklı çatlak, dron aracılığıyla havadan görüntülendi. “Ayakta zor durduk” Tekke Mahallesi sakinlerinden Kadir Karaman, “Burası Malum Seyit Tekke Mahallesi. Buğdaylı köyü de ileride. Deprem bir anda başladı. Annem içeride babam da balkondaydı. Bir an da böyle beşik gibi sallandı. Ayakta zor tuttuk. Annem patik atak geçirdi. Evden çıkamadı oturdu ağladı. Babamla birlikte annemi zor çıkarttık. Çok kötü oldu. Sizin de gördüğünüz gibi yollar yarıldı. Duvarlar yıkıldı. Evlerin duvarları yıkıldı. Mahallede en az 150-200 metre çatlak oluştu. Gördüğünüz gibi duvar falan da yıkıldı. İstinat duvarı tarlaya uçtu” dedi.
Samsun Hitit Dini Merkezi Nerik’te bulunan esrarengiz tabletler ve eserler Samsun Vezirköprü Oymaağaç Höyüğü’nde Hititlerin kutsal şehri Nerik’te yürütülen kazı çalışmaları sonrasında bulunan çivi yazılı tabletler, en önemli maddi kültür kalıntıları olarak dikkat çekiyor. Uzun soluklu çalışmalar, araştırmalar ve tartışmalar sonucunda Hitit İmparatorluğu’nun kuzey sınırlarında olduğu düşünülen kutsal kent Nerik’in lokalizasyonu kesin olarak Oymaağaç Höyük’te yapılıyor. Samsun’un güneyinde Vezirköprü Ovası’nın ise kuzey bölümünde bulunan ve 200’e 1900 metre ölçülerindeki Oymaağaç Höyük, gerek konumu gerekse de buluntuları ile soru işaretlerini ortadan kaldırıyor. Höyük’te 20005 ve 2006 yılları arasında yapılan yüzey araştırmaları ile 2007 yılından bugüne kadar devam eden kazı çalışmaları sırasında bulunan 20’nin üzerinde ‘Hititçe çivi yazılı tablet parçası’ en önemli maddi kültür kalıntılarından biri olarak adlandırılıyor. Sadece Nerik’te kullanılan bir teknik hem ahşap hem taştan yapılmış tablet: Dahanga Söz konusu tabletlerde Nerik kentinin adı, Nerik’in tanrıları, Nerik’in Fırtına Tanrısı ve onun eşi Zah(s)apuna ile Haharwa Dağı gibi Nerik’in çevresindeki bölgelerin adları geçiyor. Ayrıca 2 tablet parçasında hem ahşap hem taştan yapılmış bir Dahanga’dan bahsediliyor. Dahanga, henüz bilinmeyen ama sadece Nerik’te bulunan bir mimari unsur olarak merak uyandırıyor. Söz konusu tabletler ve dönemin eserleri Samsun Müzesi’nde ziyaretçiler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Höyük’te açığa çıkartılan mimari kalıntılar da Oymaağaç Höyük-Nerik eşitliğini destekliyor. Hattusa’nın eski mabetlerinde benzer bir mabet, kare bir hububat deposu, tipik bir Hitit sur kapısı ve yer altına giden merdivenli su kaynağı Hititt dönemine tarihleniyor. Höyüğün kuzeydoğu tepesinde 40’a 40 metre ölçülerinde kuruluşu Orta Tunç Çağı ve en geç tabakası 2. Suppiluliuma dönemine tarihlenen bir tapınak bulunduğu aktarılıyor. Tapınak hakkında yapılan bilgilendirmede, “Yapının konumu ve buluntularından dolayı Fırtına Tanrısı’nın tapınağı olarak nitelendiriliyor. Buluntular arasında Fırtına’nın sembol hayvanlarından Serri ve Hurri adlı boğaların betimlendiği pişmiş toprak heykelcik parçaları dikkat çekici bulunuyor. Purulliye (bahar) Bayramı ve diğer festivaller sırasında yapılan kilit seyahatlerin bitiş noktası olan Nerik’e gelince bu mabette Fırtına’ya kurbanlar kesilip, çeşitli hediyeler verilmişti. Mabedin avlusunda çok sayıda kalitesinden dolayı günlük kullanımdan ziyade dini amaçlı olduğunu bilinen tek kullanımlık minyatür kap ve tabaklar acıka çıkartıldı” açıklaması bulunuyor. Hititlerin dikkat çeken müzik aletleri Öte yandan, müzede Hititler’in kullandığı müzik aletleri de oldukça dikkat çekiyor. Müzede erken tunç çağına ait bronz çalpara, pişmiş topraktan yapılmış çıngırak ve birçok müzik aleti de sergileniyor. Kullanılan müzik aletleriyle ilgili olarak yapılan bilgilendirmede, “Çivi yazılı belgeler ve görsel arkeolojik materyaller Hititlerin kullandıkları müzik aletleri ve onların yapıldıkları malzemelerle ilgili bilgiler vermektedir. Ayrıca hangi törende hangi çalgıların birlikte çalınacağı ve ayrıntıları da belirtilmektedir. Lir, arp, bağlama gibi telli çalgılar, davul ve tef gibi vurmalı çalgılar, çift borulu ve doğal trompet gibi nefesli çalgılar, çalpara, zil ve sistrum gibi kendinden tınılı çalgılar Hitit yazılı ve görsel belgelerinde yer alan çalgılardır. Anadolu’da en sevilen bölgesel çalgılardan biri olan saz, Hitit Dönemi görsel kaynaklarda da yaygın olarak görülen müzik aletidir” ifadeleri yer alıyor.