SAĞLIK - 03 Aralık 2018 Pazartesi 18:54

KBÜ öğrencilerinden engelleri kaldıran projeler

A
A
A
KBÜ öğrencilerinden engelleri kaldıran projeler

Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin geliştirdikleri projeler sayesinde engellere ortadan kalkıyor.

Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin geliştirdikleri projeler sayesinde engellere ortadan kalkıyor.


Engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan projelere imza atan öğrenciler işitme engelliler için “Duyaryazar”, görme engelliler için “Rehber Göz” ve bedensel engelliler için de “Sağlık Bulutu”nu tasarladı. Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölümü öğrencileri, sağlık alanında hazırladıkları çeşitli projeler için KBÜ Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla patent başvurusunda bulundu. Projeler arasında özellikle engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak çalışmalar dikkat çekiyor.


Tıp Mühendisliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerinden Özge Yıldırım, Aslı Küçükekiz ve Seda Büşra Bakır “İşitme Engelliler İçin Sesi Metne Çeviren Gözlük Prototipi: Duyaryazar” isimli proje geliştirdiler. Gözlük şeklinde olan Duyaryazar, karşı tarafın seslerini bir mikrofon eşliğinde algılıyor ve bu sesleri gözlüğün camına metin olarak yansıtıyor. Öğrenciler kolay temin edilebilen bir tasarım olan projenin ekonomik anlamda herkesin sahip olabileceği bir ürün olarak ortaya çıkacağını belirttiler. Karabük Üniversitesi öğrencileri projeye başlamalarındaki amaçlarının işitme engelli bireylerin hayatlarındaki dezavantajları ortadan kaldırarak, toplum içinde daha rahat bir şekilde yaşamalarını kolaylaştırmak ve iletişim güçlerini kuvvetlendirmek olduğunu ifade ettiler.


İşitme engelli bireyler için tasarlanan “Duyaryazar” isimli projenin mobil uygulaması da olacak. Böylece mobil uygulama ile kişiyi telefonla biri aradığında, arayanın kim olduğu mikrofon ile algılanarak, gözlüğün cam ekranına metin olarak düşecek.


Görme engelliler için bastonsuz yaşam “Rehber Göz”


Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerinin projesi ise görme engellilerin hayatına dokunuyor. Rehber Göz, kamera modülü ile mesafe sensörünü içinde barındırarak, görme engelli bireylerin, cisimleri ve objeleri tanımalarını sağlayacak bir tasarım olacak. Görme engelli birey, mesafe sensörü ve kamera modülü ile önüne çıkan nesnelerin tanımını yapabilecek bir duruma gelecek. Bu sayede yolda, otobüste ve hayatın daha birçok alanında engellere karşı daha temkinli olabilecek.


Projeyi tasarlayan ve gerçekleştiren Nadi Doğan, Recep Tayyip Çitil ve Bahadır Bektaş Doğmuş isimli öğrenciler görme engelli bireylerin, bastona bağımlı yaşamalarının önüne geçmek istediklerini belirterek “Bastonun insanı diğer insanlardan ayırdığını ve farklılaştırdığını fark ettik. Bu yüzden bu yola çıktık. Rehber Göz isimli proje, giyilebilir bir tasarım olmasıyla engelli bireylerin bu cihazı istedikleri her giysisine takabilmelerini sağlayarak bir kolaylık sunuyor. Bu açıdan projelerinin yapay zekaya da açık bir alternatif olurken daha ileri ki aşamada projeyi yapay zeka çerçevesinde ele alacağız” ifadelerini kullandılar.


Öğrenciler ilk hedeflerinin, görme engelliler için yollara ve yürüme parkurlarına inşa edilen sarı taşları tanımlamak olduğunu dile getirerek, şu anda yazılım aşamasında olduklarını ve projeyi daha ileriye götürmeyi hedeflediklerini söylediler.


Hasta takibi için “Sağlık Bulutu”


Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerinden Mehmet Can Çapkan ve Adil Aytan ise akıllı sağlık prototipi ile eş zamanlı hasta takibi yapabilmek için “Sağlık Bulutu”nu tasarladı. Projenin amacı, insanların ve özellikle engelli bireylerin sağlık durumlarını, kendilerinin takip etmesi olduğu ifade edildi. Bu sistem rutin sağlık kontrolleri, hastanın rahatsızlığına yönelik gündelik hayatta hangi yiyeceklerden kaçınması gerektiğini ve uzak durması gereken halleri söyleyen bir kılavuz şeklinde olacak. Özellikle bedensel engelli vatandaşların hastaneye gitmeden doktor kontrollerinin yapılacağı sistem, bu bireyler için daha rahat bir yaşamı beraberinde getirmiş olacak. Bel hizasında ve kemer şeklinde tasarlanan prototip, hem rahat kullanışlı olması hem de taşınabilir olması bakımından kişilere kolaylık sağlayacak bir durumu ortaya çıkarıyor. Ayrıca mobil uygulama ile eş zamanlı bir takibin yapılmasını sağlayacak projenin, Android sürümü yapılmış bulunuyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta altyapı seferberliği Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “Kahramanmaraş’ımızın uzun süredir en önemli sorunlarından altyapıyı 10 milyar liralık yatırımla büyük ölçüde yeniliyoruz. İlk etap çalışmalarımız başladı. İnşallah 2 yıl içerisinde şehrimizin altyapı sorunu büyük oranda ortadan kalkmış olacak” dedi. Yeni Kahramanmaraş’ın imarı ve inşası noktasında tüm alanlarda faaliyetlerini kesintisiz sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, altyapı yatırımlarına da durmaksızın devam ediyor. Şehrin birçok yerinde deforme olan şebeke hatlarını yenileyen Büyükşehir Belediyesi, yeni bir çalışmayı daha başlattı. Deprem sonrası altyapı ihtiyacını karşılamaya yönelik yatırımların ilk etabı olan 500 milyon liralık projede çalışmalar başladı. Şehrin altyapısının yenilenmeye başladığını belirten Başkan Görgel, “Kahramanmaraş’ta önemli bir sorun olan altyapımızın yenilenme çalışmalarını yerinde incelemek için bir araya geldik. Depremler öncesinde içme suyu sorunu hep gündemdeydi. 6 Şubat depremleriyle birlikte sudaki kayıp oranı yüzde 70’lerin üzerine çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle şehrimize gelen 10 milyar liralık hibe ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şehrimizde toplam bin 350 kilometre içme suyu ve bin 350 kilometrelik kanalizasyon hattını yenileyeceğiz. Kahramanmaraş’ımıza 150 kilometre de yağmursuyu hattı kazandıracağız. Sudaki kayıp oranımızı ilk etapta yüzde 50’lere devamında ise yüzde 30’lar seviyesine düşürmeyi hedefliyoruz” cümlelerini kaydetti. Başkan Görgel, “Şehrimizin yeni yerleşim alanlarından bir tanesi de şu an çalışma yapılan Kuzey Çevre Yolu civarı. Burada nüfus yoğunluğu kısa süre içerisinde artmış durumda. Sık sık su kesintilerinin yaşandığı bir bölge. Bu yatırımlar sayesinde artık bu kesintilerin önüne geçeceğiz. İhalesini yapıp başladığımız ilk etabın toplam maliyeti 500 liralık. Bölgede 17 adet depo, 45 kilometre içme suyu ve 10 kilometre kanalizasyon hattı inşa ediyoruz. Projelerimizin tamamı bittiğinde inşallah 2 yıl içerisinde şehrimizin altyapı sorunu büyük oranda ortadan kalkmış olacak. Böylece şehrimizin altyapısını en az 100 yıl hizmet verecek şekilde yenileyeceğiz. İnşallah Kahramanmaraş’ımız hem altyapısı hem de üstyapısıyla çok daha sağlam, güvenli ve yaşanabilir bir şehir olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Pendik’te 11 bin Euro fiyatındaki güvercini çelik kulübelerde besliyor Pendik’te bir vatandaş, şampiyonluklar kazanan güvercinlerini çelik kulübelerde başında nöbet tutarak saklıyor. Pendik’te 7 yaşından beri, yaklaşık 43 yıldır güvercin besleyen Metin Karabulut güvercinlerini gözünden sakınıyor. Kuşlarına özel yaptığı çelik kulübelerde besleyen Karabalut, gece gündüz demeden kuşlarının başında nöbet tutarak şampiyon kuşlarını tüm tehlikelerden koruyor. Kuşlarıyla birlikte 7 şampiyonluk, 24 kupa kazanan Karabulut, çeşitli ülkelerden arayarak güvercinlerine müşteri olduklarını belirtiyor. Karabulut Rusya’dan gelen 11 bin Euro (yaklaşık 384 bin TL) teklifini ise geri çevirdiğini ifade etti. “11 bin Euro verdiler satmadım” Pendik’te 43 yıldır güvercin besleyen Metin Karabulut, “7 yaşından beri kuş besliyorum. Profesyonel olarak ise yaklaşık olarak 10 yıldır bu işle ilgileniyorum. Şu ana kadar 24 adet kupa kazandık. 7 kez şampiyon olduk. Bu sene inşallah bu kuş ile dünya rekorunu kıracağız. 4 kupada şampiyon oluyoruz, düzenlenen şampiyonalar var. Şampiyonalarda gelecek başarı sonrası yüz yılın kuşu olacak. Çünkü bugüne kadar bu kadar birincilik kupasını alan başka bir kuş olmadı. Rusya’da bir kişi ulaştı. 11 bin Euro verdiler, satmayı düşünmedik. Anne babasına da araba teklif ettiler vermedik. Güvercinimiz Mardin kuşu, 4 saat ayakta kalıyor. 40’ın üzerinde sefer yapıyor. Makine gibi düşünün, kurulu saat gibi bu özelliği soyundan geliyor. Aynı soydan süper star kuşlar uçurduk. Bu kuşlardan kimsede yok, kimsenin çalmaması nöbet tutuyoruz. Güvenlik kamera sistemlerimiz var. Yuvaları çelik kasalardan yapıldı.” diye konuştu.
Kütahya Kütahya’da sağlık personeline ilk Yenidoğan Canlandırma Programı eğitimi Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık personeline 2024 Yılının ilk Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi verildiği bildirildi. Yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla, 2024 yılının ilk NRP (Neonatal Resuscitation Programme) Eğitimi Yoncalı Uygulama Oteli’nde tamamlandı. Eğitime, Aydın Umurlu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Filiz Güngor, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Hem. Kder Işık, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Hüsniye Çalışır, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Sibel Şeker, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Müge Kurtşahin, Aydın Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi’nde görevli Ebe Nurcan Günaydın, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Fatih Arslan ve Ebe Meral Duran, Denizli ‘de ikamet eden NRP Eğitimcisi emekli Dr. Mustafa Yorgancı eğitimci olarak katıldı. Üç gün süren ve yenidoğan bebeğe eli değen sağlık personelinin eğitimine yönelik hazırlanan bu programda, kamu ve özel hastanelerde görevli hekim, acil tıp teknisyeni, ebe ve hemşireden oluşan 50 sağlık çalışanı sertifikalarını aldı.