EĞİTİM - 20 Kasım 2020 Cuma 13:22

KBÜ’de 90 ülkeden 10 bin yabancı öğrenci eğitim görüyor

A
A
A
KBÜ’de 90 ülkeden 10 bin yabancı öğrenci eğitim görüyor

Senegal Yüksek Öğretim Genel Müdürü Prof.

Senegal Yüksek Öğretim Genel Müdürü Prof. Amadou Abdoul Sow ve beraberindeki heyeti ağırlayan Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Üniversitesinin güçlü bir üniversite olduğunu ve 90 ülkeden 10 bin öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.


Senegal Yüksek Öğretim Genel Müdürü Prof. Amadou Abdoul Sow ve beraberindeki heyet, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Rektör Polat, Senegal heyetini Karabük’te ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Senegal ile ilişkilerinin yeni başladığını ifade eden Polat, "Hızlı ve sağlıklı bir şekilde yol alacağımızı düşünüyorum. Karabük Üniversitesi güçlü bir üniversite. Üniversitemizi gezip incelediğinizde ne kadar güçlü olduğumuzu görebilirsiniz. 90 farklı ülkeden 10 bin öğrencimiz var. Senegal’i geçen ay ziyaret ettiğimizde üniversitemizde 1 Senegalli öğrenci vardı. Ziyaretimiz sonrasında 10’dan fazla Senegalli öğrenci üniversitemize kayıt yaptırdı. İnşallah bundan sonra ülkenizden daha fazla öğrenci ve öğretim üyesini üniversitemizde görmek istiyoruz. KBÜ’de 100’e yakın uluslararası personelimiz bulunmakta" diye konuştu.


Senegal Yüksek Öğretim Genel Müdürü Prof. Amadou Abdoul Sow ise Rektör Polat’a teşekkür etti. Senegal’de 15 devlet üniversitesi ve 100 özel üniversite bulunduğunu aktaran Polat, "Yüksek öğretim öğrenci sayısı ise 220 bin. Senegal’de üniversite okumak isteyen herkes üniversiteye yerleşebiliyor. Bu yıl 70 bin öğrenci mezun oldu ve üniversiteye yerleşti. Ancak, Türkiye’de bulunan Karabük Üniversitesinde eğitim almak için açmış olduğumuz çağrıya kısa sürede 500 kişi başvurdu" dedi.


Ziyarette, Senegal Yüksek Öğretim Bakanlığı tarafından KBÜ’de öğrenim görmek isteyen Senegalli öğrenciler için burs imkanının sağlandığı ve Senegal’de yapılan yükseköğretim sınavında başarılı olan ilk binde yer alan 250 öğrencinin ocak ayının sonuna kadar Karabük Üniversitesine kayıt için başvurabileceği belirtildi.


Cheikh Anta Diop Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmadou Aly Mbaye de Karabük Üniversitesi ve Rektör Polat’a müteşekkir olduklarını ifade etti.


Toplantının ardından, Cheikh Anta Diop Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmadou Aly Mbaye ve KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, iki üniversite arasında “Akademik İş Birliği Protokolü” imzaladı.


KBÜ Rektörü Polat, yaklaşık bir ay önce ikili iş birliği görüşmeleri kapsamında Senegal’de bir dizi ziyaretlerde bulunmuştu.


Ziyarette; Cheikh Anta Diop Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmadou Aly Mbaye, Senegal Yüksek Öğretim Bakanlığı Genel Sekreteri Fary Seye ve Senegal Burs Müdürü Dr. Khalifa Gaye, KBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İzzet Açar ve Prof. Dr. Mücahit Coşkun, KBÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğretim Görevlisi Oya Önalan, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Solmaz, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özdemir ve KBÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi Erasmus Koordinatörü Öğretim Görevlisi Adnan Uçur da yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Sason’un ilk kadın muhtarı mazbatasını alarak hizmete başladı Batman’da 1971 yılından beri ilçe olmasına rağmen hiçbir kadının muhtar olarak seçilmediği Sason ilçesinde son yerel seçimde iki erkek rakibini geride bırakarak köyünde muhtar seçilen Züleyha Avunç, mazbatasını alarak hizmete başlamasıyla birlikte ilçenin ilk kadın muhtarı unvanını da almış oldu. Sason ilçesine bağlı Yolüstü köyünden muhtarlığa seçilen ilçenin kadın muhtarı Züleyha Avunç, mazbatasını almasıyla ilk hizmet olarak köydeki kadınları geziye götürmek için belediye başkanının kapısını çaldı. “Bu bölgedeki kadınların önünü açtım” Amacının bölgede yaşayan kadınların demokrasiye atılımı için önlerini açmak olduğunu belirten Sason ilçesinin ilk kadın muhtarı Züleyha Avunç, “31 Mart yerel seçimlerinde muhtar olarak seçildim. İlçemiz Sason’un ilk kadın muhtarı oldum. Bundan dolayı çok mutlu oldum. Bu bölgede kadınlarımız demokratik haklarını pek kullanmıyordu. Seçimlerde aday olmuyordu. Burada erkekler kadın muhtar olmaz, kadın yapamaz derlerdi. Ben bu algıyı kırmak için yola çıktım ve bunu muhtarlığı kazanmak ile kırmış oldum. Kadınlarımız her işi yapabilir. Türk kadını güçlüdür, çalışkandır, zekidir. Bu gün ben mazbatamı alarak yakınlarımın yanına geldim. Beni çok desteklediler. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. “İlk kadın muhtarımızla gurur duyuyoruz” İlçede ilk kadın muhtarın köylerinden seçildiği için çok mutlu olduklarını belirten köyün gençlerinden Hasan Soysal, “Muhtarımızın köyün idaresini diğer köy muhtarlarından daha iyi yürüteceğine olan inancımız tamdır. Kendisini tebrik ediyorum” diye konuştu. İsmail Avunç’da “Muhtarımız ile gurur duyuyoruz. Sason’da bir ilk. Kadınların önünü açmış. Bizler ona destek verdik ve kazanmasına çok sevindik" ifadelerini kullandı. “Kadın muhtarımız köydeki kadınların önünü açtı” Kadın muhtarın köydeki kadınların önünü açtığı için çok sevindiklerini belirten köyün genç kızlarından Neslihan Avunç, “Muhtarımızla gurur duyuyoruz. Bütün kadınların önünü açtı. Hepimiz onu destekledik. Hepimize öz güven kazandırarak bizlere örnek oldu. Ona çok teşekkür ediyoruz. Biz genç kızlarda onu örnek alarak yolundan gideceğiz. Kendisine güvenim tam. Kadının her şeyi yapabileceğini gösterdi. Köydeki bütün kadınlar ona inandı ve destek verdi. Çok mutlu olduk. Onu kutluyorum” dedi. 31 Marttaki seçimde 225 oyun 70’ini alarak iki erkek rakibini geride bırakıp muhtarlığı kazanan Züleyha Avunç, köylülere vaadi olan köprüyü yapmak için devletten destek beklediğini söyledi.