KÜLTÜR SANAT - 10 Eylül 2019 Salı 14:49

"Korumanın başkenti"ne 8 ayda 850 bin turist geldi

A
A
A
"Korumanın başkenti"ne 8 ayda 850 bin turist geldi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesini 8 ayda günü birlik 850 bin turist ziyaret etti.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesini 8 ayda günü birlik 850 bin turist ziyaret etti.


Osmanlı mimarisini, şehir hayatını ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı’nın parmak izi" olarak adlandırılan, o dönemden kalma han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran tarihi Safranbolu’da 8 ayda 220 bin yerli ve yabancı turist konakladı.


"Açık hava müzesi", "kendini koruyan kent" ve "korumanın başkenti" gibi unvanlarla da anılan tarihi ilçeyi, ilk 7 ayda 27 bin Çinli, 21 bin Tayvanlı turist ziyaret etti.


Kent ölçeğinde Türkiye’den UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’nde yer alan tek yer olan Safranbolu 8 ayda; Çin, Tayvan, Japonya, Malezya, Amerika, Güney Kore, İtalya, Suudi Arabistan, Almanya ve Tayland başta olmak üzere 76 ülkeden misafir ağırladı.



"220 bin civarında konaklamalı turist var"


Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, Safranbolu’nun 1994’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdiğinden bugüne hem yerli hem de yabancı turistlerin çekim merkezi olduğunu söyledi.


Her geçen yıl turist sayısında artış yaşandığını ifade eden Ürkmezer, "Özellikle Safranbolu’da son üç yılda, konaklamalı turistlerde yoğun bir artış gözlüyoruz. Konaklamalı ve günü birlik turistler üç yıl önce göreve başladığımızda yıllık 750 bin civarındayken, geçtiğimiz yıl 1 milyon 250 bini geçti. Bu seneki trend de o şekilde devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Türkiye çapında bir hedefi var. Safranbolu’da buna olabildiğince katkı vermeye çalışıyor. Geçtiğimiz 8 ay içerisinde Safranbolu’da, 220 bin civarında konaklamalı turist var. En azından bir gece kalanlara baktığımızda 220 bin kişi gelmiş. Safranbolu’yu özellikle Uzak Doğulu turistler çok tercih ediyor. Uzak Doğulu turistler içerisinde de özellikle ilk 7 ayda 27 bin Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı, 21 bin Tayvan vatandaşı turistimiz olmuş" dedi.


Tüm dünyadan Safranbolu’yu tercih eden yabancı turistin mevcut oluğunu aktaran Ürkmezer, şunları kaydetti:


"Her ülkeden Safranbolu’ya gelmişler. Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olması ve bütün bir şehir olarak korunması yabancı turistler tarafından tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden birisi. Safranbolu’da geçtiğimiz yıl içerisinde yerli turiste yüzde 10’luk bir artış söz konusu. Safranbolu’nun, İstanbul ve Ankara’nın interlandında bulunması tatillerde, hafta sonlarında ve özellikle üç günlük tatillerde Safranbolu’yu tercih edilir kılıyor. Safranbolu’nun yerli ve yabancı turistte geçtiğimiz yılla bugünü karşılaştırdığımızda yüzde 5’lik bir artışa tekabül ediyor."



"Safranbolu önemli bir cazibe merkezi"


Safranbolu’nun güvenli bir yer olduğunu anlatan Ürkmezer, "Safranbolu’nun tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri Tarihi Çarşı Bölgesi. Tarihi Çarşı’daki hanları, hamamları, konakların hepsinin bir arada olması Safranbolu’yu hem yerli hem yabancı turistlerde bir çekim merkezi yapıyor. Safranbolu’daki konakların korunmasıyla beraber Safranbolu esnafının misafirperverliği, yardım severliği yerli ve yabancı misafirler için burayı önemli bir cazibe merkezi kılıyor" diye konuştu.


Safranbolu Kaymakamlığı olarak en önemli görevlerinden birinin asayişi sağlamak olduğunu vurgulayan Ürkmezer, şunları söyledi:


"Safranbolu asayiş anlamında çok huzurlu bir yer. Hem yerli hem yabancı turistlerde güvenlik ön plana çıkıyor. Safranbolu’nun da güvenli, huzurlu bir yer olması yabancı turistler açısından tercih edilebilir listede en üst sıraya çıkarıyor. Safranbolu gıda sektöründe lokumla isim yapmış bir yer. Biz kaymakamlığımız vasıtasıyla gıda üretim yerlerinde özellikle lokum üretim yerlerini düzenli olarak denetliyoruz. Hem tükettikleri, gezdikleri, konakladıkları yerlerin güvenilir olması yerli ve yabancı turistler için önemli. Safranbolu turist sayısıyla, konaklayan turist ve alışveriş imkanıyla beraber Türkiye’nin ekonomisine doğrudan katkı vermeye devam ediyor."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.