KÜLTÜR SANAT - 13 Haziran 2018 Çarşamba 16:09

Osmanlı kenti Safranbolu bayrama hazır

A
A
A
Osmanlı kenti Safranbolu bayrama hazır

UNESCO Dünya Miras Şehirleri arasında yer alan ve Osmanlı mimarisinin yaşatan konak, han ve hamamları ile açık hava müzesi olan Safranbolu’da, Ramazan Bayramı dolayısıyla otellerde yüzde 100 doluluk yaşanıyor.

UNESCO Dünya Miras Şehirleri arasında yer alan ve Osmanlı mimarisinin yaşatan konak, han ve hamamları ile açık hava müzesi olan Safranbolu’da, Ramazan Bayramı dolayısıyla otellerde yüzde 100 doluluk yaşanıyor.


Bu yıl lokum üreticilerinin yüzünün güldüğü Safranbolu’da doğal ürünlerden elde edilen ve Safranbolu’ya özgü üretim yapan yaklaşık 10 tesiste yurt içi ve yurt dışı için bayrama özel 150 bin ton lokum üretiliyor.


Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Fatih Ürkmez’er Safranbolu’nun aslında kültürüyle, tarihiyle, konaklarıyla, yeme içme birikimiyle tam bir tarih müzesi olduğunu söyledi.


Safranbolu’nun ön plana çıkması ve UNESCO şehri olmasını sağlayan asıl unsurun konakları olduğunu da kaydeden Ürkemezer, “ Konakların çoğu da otel olarak kullanılıyor. İlçede toplam yatak kapasitesi 5 bin civarında. Şuanda 3 günlük bayram süresince boş yerimiz yok. Bütün otel ve konaklarımız dolu. Ankara’dan İstanbul’dan beni arayanlar çok. Ama onlara da boş yerimiz olmadığını söylüyoruz” dedi.


Yerli turistin yanında özellik uzak doğudan gelen turistlerde var. Safranbolu’nun konakları, misafirperverliği, doğal güzellikleri birbirini takip ediyor. Safranbolu’yu görmeye gelen, cam teraslarımızı, kanyonlarımızı görmeye geliyorlar. Bunu tamamlayan başka bir şey daha var. Bu da Safranbolu tatlılarıdır. Bu tatlının en başında gelen Safranbolu lokumudur. O da bir gelenek olmuş 250 yıldan beri. Safranbolu’da 10 tane üretim yapan yerimiz var” dedi.


Safranbolu’da amaçlarının konaklayan turist sayısını arttırmak olduğunu da kaydeden Ürkmezer, “Tekil ziyaretçi anlamında geçen sene 1 milyon’u geçtik. Amacımız Safranbolu’da konaklayan turist sayısını arttırmak. Geçen seneye oranla bir artış var. Her sene üzerine yüzde 10 koyduğumuzda bu yılda 1 milyon 100 bin’i geçmiş oluruz. Burada bizi ilgilendiren ebetteki hem konaklamalı hem de günü birlik turistlerdir. Ancak konaklamalı turistlere baktığımızda konaklayan turistlerin Safranbolu ve Türkiye’ye ekonomisine katkısı daha fazla. Özellikle yabancı turistlerin konaklaması daha önemli. Onlar daha çok ekonomik katkıda bulunuyorlar. Yerli turistlerden günü birlik turlar eşliğinde gelenler olduğu gibi, konaklamalı gelenlerde var. Bunlarla beraber turist sayısında 3 günlük bayram tatilinde 50 bin kişi rahat geçeriz. Artışta yeni sayıya rahat ulaşacağımızı düşünüyorum. Aslında biz şuan da konaklama yapanları sayıyoruz. Ancak günü birlik ziyaretçilerin sayısı bunun 4 katı oluyor. Bayram dönemlerinde aslında bu sayısı arttırmak gerekiyor. Çünkü batı karadeniz turu yapan insanlar günü birlik burayı tercih edebiliyorlar.” diye konuştu.


"Bayram’a Özel 150 Bin Ton Lokum Üretimi Yapılıyor”


Ürkmezer, Safranbolu’daki lokum üreticilerinin sadece Safranbolu’ya üretim yapmadığını da sözlerine ekleyerek şunları söyledi: “Şimdi yurt içinde ve yurt dışında Safranbolu lokumu satan yerde var. Şimdi bayram için 150 bin ton üretiyorlar. Bu çok önemli bir şey bizim açımızdan.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Gazete Talas yine dopdolu Talas Belediyesi tarafından 5 yıldır aralıksız olarak yayınlanan Gazete Talas’ın son sayısı okurlarıyla buluştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ‘100 Apartmana 100 Kütüphane’ uygulamasını öven sözlerini yansıtan “Talas’ı Türkiye’ye Örnek Gösterdi” manşetiyle çıkan Gazete Talas’ta ayrıca iki sayfa bulmaca yer alıyor. Büyük yatırım ve hizmetlerin yer bulduğu gazetede ayrıca Talas Belediyesi tarafından dayanıklı konutlar temalı kentsel dönüşüm faaliyetlerine geniş olarak yer veriliyor. Tamamı renkli 16 sayfadan oluşan ve okurlara ücretsiz olarak ulaştırılan Gazete Talas’ta yatırım ve hizmetler, kültür sanat, kırsal hizmetler, yol, yeşil alan gibi konuların yanı sıra Başkan Yalçın’ın göreve geldiği 5 yıl önceki seçim vaatlerinin yer aldığı 100 Ağartan Projeleri, Türkiye’ye örnek gösterilen Şeffaf Oda’da Başkanla Başbaşa uygulamasının 100. buluşması gibi konular da işleniyor. Gazetede ayrıca Türkiye Yüzyılı bestekârı Yücel Arzen’in Talas’taki konseri kültür sanat faaliyetleri arasında yer bulurken, Başkan Yalçın’ın göreve geldiği günden bu yana ilçeye kazandırdığı “Tıpkı Basım Mushaflar ve Kur’an-ı Kerim Sergisi”, “Çanakkale’den Cumhuriyete 100. Yıl Müzesi”, “Şuşa Azerbaycan Evi”, “Su Medeniyetleri Galerisi” ve “Talas Sanat Galerisi” gibi 5 müze yer alıyor. Bunların yanı sıra kırsal mahallelere yapılan hizmet ve yatırımlar arasındaki sosyal tesislerin de bulunduğu gazetede, Başkan Yalçın’ın 5 yılda aldığı 10 ödüle yer veriliyor.