GENEL - 10 Aralık 2018 Pazartesi 13:16

Safranbolu’da ‘10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ programı

A
A
A
Safranbolu’da ‘10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ programı

Safranbolu Kaymakamlığı tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeni ile program düzenlendi.

Safranbolu Kaymakamlığı tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeni ile program düzenlendi.


Safranbolu Halk Kütüphanesinde düzenlenen programa Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer’in yanı sıra İlçe Emniyet Müdürü Osman Gül, İlçe Jandarma Komutan V. Kd. Bçvş. Adil Aksongur, Merkez Jandarma Karakol Komutanı Kd. Üçvş. Hakan Kargın, İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Cengiz, İlçe Müftüsü İsmail Temur, İlçe İnsan Hakları Kurul Üyeleri ve kamu personeli katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Bağlar Şehit Atilla Bodur İlkokulu Sınıf Öğretmeni Neşe Atasoy tarafından konferans verildi.


İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayrımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek, insanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakların ‘İnsan Hakları’ adı altında toplandığını belirten Atasoy “İnsan hakları, kişiyi kendi özüyle yaşatacak kurallardır. İnsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. Bu tür ayrımların yapıldığı toplumlarda kavga, çatışma, isyan eksik olmamıştır. İnsanlar arasından hak, eşitlik, adalet, özgürlük düşüncesi yaygınlaştıkça bu konuyla ilgili mücadeleler de artmıştır” dedi.


Aksoy, 24 Ekim 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler Örgütü’nün öncelikli amacının dünyada barışı ve güvenliği sağlamak olduğunu ifade ederek, “10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul ve ilan etti. Bu beyanname insana değer veren, özgürlük, eşitlik tanıyan duyurudur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 10 Aralık 1948 yılında İnsan Hakları Bildirgesini kabul etmiştir. 10 Aralık ile başlayan hafta Birleşmiş Milletler üye ülkelerde İnsan Hakları Haftası olarak kutlanır. İnsan Hakları Bildirisi, insan hakları konusuna tam bir tanım amaçlayarak hazırlanmıştır. Esas amaç, bu tanıma uyan insan haklarının hiçbir tereddüde meydan vermeden uygulanmasıdır” diye konuştu.


Türkiye’de 1961 Anayasası’nda insan haklarının tümüne yer verildiğini hatırlatan Atasoy, “14 - 34’üncü maddelerinde Türklerin kişisel hakları ve özgürlükleri, 34 ile 35’inci maddelerinde sosyal ve iktisadi hakları gösterilmiş ve haklar böylece anayasal güvence altına alınmıştır. Bununla beraber, Mustafa Kemal Atatürk insan hak ve hürriyetlerine büyük önem vermiştir. Bu yönde düzenlemeler yapmış ve yenilikleriyle insanların daha fazla hürriyete sahip olması için çalışmıştır. İnsan hak ve hürriyetlerini anayasa ile güvence altına almıştır. Bu gün insanlarımız özgürce yaşayabiliyorsa ve hakkımızı rahatça arayabiliyorsak bu inkılâplar sayesindedir” ifadelerine yer verdi.


Konferansın ardından Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, Öğretmen Neşe Atasoy’a teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.