EKONOMİ - 09 Eylül 2020 Çarşamba 14:09

Karaman’dan 15 ile salçalık biber satışı

A
A
A
Karaman’dan 15 ile salçalık biber satışı

Karamanlı bir çiftçi, ürettiği bin 400 ton salçalık biberin 15 ile satışını yapıyor.

Karamanlı bir çiftçi, ürettiği bin 400 ton salçalık biberin 15 ile satışını yapıyor.


Çiftçi Abdullah Küçük, merkeze bağlı Mesudiye köyünde 200 dekar araziye ektiği salçalık kırmızı biberin hasadına başladı. Türkiye’nin birçok iline bu biberleri gönderen Küçük’ün tarlasında ise 300’e yakın işçi çalışıyor.



“Karaman’da alternatif ürün arayışlarımız sürekli devam ediyor”


Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, hasadı başlayan biber tarlasında incelemelerde bulundu. Ziraat Odası olarak çiftçinin her zaman yanında olduklarını söyleyen Bayram, “Çiftçimizin salçalık biber üretimi yaptığı tarlaya geldik. Ben de şaşırmış durumdayım. Bölgemizde son 2 yıla kadar gelindiğinde böyle biber üretildiğini bilmiyorduk ve bu biberlerin Adana’dan Karaman’a geldiğini biliyorduk. Gördük ki Karamanımızda Adana’dan daha kaliteli biber üretildiğini görmüş olduk” dedi.


Karaman’da alternatif ürün arayışlarımız sürekli devam etmektedir diyen, Bayram, “Meyve ve sebze türü ürünlerin her zaman katma değeri yüksektir. Sebzeyle ilgili olarak zaman zaman ulusal marketleri ekim yapmaları için Karaman’a davet ediyoruz. Burada en çok önümüze çıkan sorunlardan birisi kalifiye eleman sorunudur. Üreticimizin bu sıkıntıyı Şanlıurfa’dan getirdiği işçilerle çözdüğünü gördük. Karaman’da en büyük sorun da tarım işçisi bulamama sorunudur. Bizler bölgemizde katma değeri yüksek olan soğan ve patates gibi ürünlerin de daha çok ekilmesini istiyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalar yaparken de önümüze her zaman işçi sıkıntısı geliyor. Şuan bulunduğumuz tarla örnek bir yer. Yaklaşık 200 dekar alanda bir üretim yapan bir üreticimiz var ve oldukça da memnun. Tabii zaman zaman Türkiye genelinde yaşandığı gibi pazar sıkıntıları yaşanıyor. İnşallah zaman içerisinde bunların da aşılacağını düşünüyorum” diye konuştu.



“Piyasa ve müşteri olursa ben daha çok ekerim”


Mesudiye köyünde 5 yıldır biber ektiğini söyleyen çiftçi Abdullah Küçük de “Pazarı olmadığı için Karaman’da benim kadar biber eken yok. Önce küçük olarak ekmeye başladığım biberi şimdi epey büyüttüm. Şuan 200 dekar alanda biber ekimi yapıyorum ve kaliteyi de yakaladım. Bu tarladan bin 400 ton salçalık biber bekliyorum. Ürettiğim biberi Türkiye’nin birçok iline kamyonlarla gönderiyorum. Bu illerin başında Adana geliyor. Ama bu yetmiyor. Biberimi daha da tanıtmam gerekiyor. Eğer piyasam ve müşterim olur ise ben daha çok biber ekerim. Yetiştirmede bir sorunum yok. Para etmediğinde bu bizi epey bir sıkıntıya sokuyor” dedi.


Tarlasında şuan için 150 tarım işçisinin çalıştığını da belirten Küçük, “İşçi sayısı zaman zaman 300’e kadar çıkıyor. Bazen işçi bulmakta sıkıntı da çekiyorum. Bu işçilerin tamamı başka illerden geliyor. Karaman’da çalıştıracak tarım işçisi bulamıyorum. İşçiler olmaz ise bu işin içinden asla çıkamam” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.