- 09 Şubat 2021 Salı 16:06

35 dağcı, ayağının tozuyla tecrübelerini paylaştı

A
A
A
35 dağcı, ayağının tozuyla tecrübelerini paylaştı

Merkezi Kars’ta bulunan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Ağrı Valiliği’nin işbirliğiyle 6 yıl aradan sonra resmi tırmanışlara açılan Ağrı Dağı’na kış tırmanışı gerçekleştiren Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) üyesi 35 dağcı, ayağının tozuyla tecrübelerini paylaştı.

Merkezi Kars’ta bulunan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Ağrı Valiliği’nin işbirliğiyle 6 yıl aradan sonra resmi tırmanışlara açılan Ağrı Dağı’na kış tırmanışı gerçekleştiren Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) üyesi 35 dağcı, ayağının tozuyla tecrübelerini paylaştı.


SERKA’nın faaliyet alanında bulunan Avrupa’nın ve Türkiye’nin zirvesi Ağrı Dağı’na 6 yıl aradan sonra ilk resmi kış tırmanışını TDF Başkanı Ersan Başar koordinesindeki federasyon üyesi 35 dağcı gerçekleştirdi. 4 Şubat günü yapılan resmi açılış töreninin ardından tırmanışa geçen 35 dağcı, 4 bin 800 metredeki buzulda yaşanan tipiye yakalanınca zirve yapamadan geri döndü. Tırmanıştan dört gün sonra Doğubayazıt ilçesine dönen dağcılar düzenlenen toplantıyla tecrübelerini paylaştı ve Ağrı Dağı’yla ilgili sorunları ve çözüm yollarını tartıştı.


SERKA tarafından düzenlenen toplantıya TDF Başkanı Başar ve beraberindeki 35 dağcı ile SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Doğubayazıt Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, SERKA birim başkanları Çağrı Birol Esatoğlu ile Gökhan Özince ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Cihan Demir ile dağ rehberleri ve alan kılavuzları katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan SERKA Genel Sekreteri Taşdemir, Ağrı Dağı’nın 6 yıl aradan sonra resmi tırmanışlara açılmasının herkesi mutlu ettiğini söyledi. Ağrı Dağı’nın sadece Türkiye için değil Avrupa ve bütün dünya için önemli bir dağ ve turistik destinasyon olduğunu vurgulayan Taşdemir, “Dağcılarımız, her ne kadar zirveye çok az bir mesafe kala geri dönmüş olsa da bu tırmanışınız kışın zor şartlarında bile herhangi bir güvenlik engeli olmaksızın Ağrı Dağı’na çıkılabileceğinin ispatıdır” dedi.


Taşdemir, Ağrı Valiliği koordinasyonunda SERKA, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TDF ve diğer paydaşlarla birlikte Ağrı Dağı için bütüncül bir plan hazırlama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


“Türkiye’nin dağcıları Ağrı Dağı’nda mıntıka temizliği yapacak”


TDF Başkanı Ersan Başar ise, Ağrı Dağı’nın kadim ve kutsal bir dağ olduğunu anımsatarak, sadece yurt içinden değil, yurt dışından da büyük bir talep gördüğünü ifade etti. Ağrı Dağı’nın yaklaşık bin kişilik istihdam sağladığına işaret eden Başar, “Ağrı’nın Ağrı Dağı ile Ağrı Dağı’nın ise tırmanışlarla anılması lazım. Dağ’ın turizm ve spor alanlarında 2021 yılında yenilenmiş bir bakış açısıyla gelecek dağcılara kaliteli bir deneyim sunması gerekir. İnşallah bir daha kapanmamak üzere açılan Dağ için bizler tüm paydaşlarla elimizden geleni yapacağız. 30 Ağustosta birçok yabancı ülkeden gelecek dağcılar ve ülkemizdeki dağcılarla bir tırmanış gerçekleştireceğiz. Yine İshak Paşa Sarayının karşısında kayalar gördük, bunların da tırmanışa uygun hale getirilmesi için çalışacağız. Bizler Ağrı Dağı için hepimiz aynı dili konuşarak ancak yerine getirebiliriz” diye konuştu.


Gençlik Spor İl Müdürü Cihan Demir de, açılış izninden sonra en büyük görevin Doğubayazıtlı dağcılara düştüğünü ve gelen misafirlere en iyi şekilde hizmet verilmesi gerektiğini dile getirdi. Toplantının soru cevap kısmında ise, Ağrı Dağı’yla ilgili sorunlar ve çözüm yolları tartışıldı. Toplantıya katılan paydaşlar yaz aylarında Ağrı Dağı’nda geniş kapsamlı bir mıntıka temizliği yapma sözü verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.