GENEL - 08 Şubat 2019 Cuma 14:38

Donan gölün üzerinde adrenalin dolu sürüş

A
A
A
Donan gölün üzerinde adrenalin dolu sürüş

Kars’ta tamamen donan Çıldır Gölü’ndeki sürüş ve drift nefesleri kesti.

Kars’ta tamamen donan Çıldır Gölü’ndeki sürüş ve drift nefesleri kesti. Sınırların zorlandığı sürüşlerde direksiyon başına geçenler unutulmaz anlar yaşadı.


Bir otomotiv firmasının motorsport ekibi tarafından tamamen donan Çıldır Gölü’nde yapılan sürüş eğitimi renkli görüntülere sahne oldu. Yaklaşık 160 kilometre hızla yapılan sürüşler katılımcıları heyecanlandırdı. Kayarak savrulan araçlar, sürüş deneyimine katılanlara eğlenceli anlar yaşattı. Elektronik cihazlarla 40-60 santim kalındığında buz tuttuğu tespit edilen göl üzerinde son derece güvenli ve bir o kadar da eğlenceli bir ortamda gerçekleşen sürüşte otomobillerin ve SUV araçlarının performansları yok artık dedirtti.


Kar ve buz sürüş eğitimine katılan Ali Tümen, "Daha önce İstanbul’da daha önce kar üzerinde araç kullanmıştım az çok ama buradaki deneyim bambaşka oldu. Geçekten aracın sınırlarını sonuna kadar zorlayabilirsiniz. Aracın tepkilerini çok net görebiliyorsunuz. Gerçekten güzel bir deneyimdi" dedi.


Kar ve buz etkinliğini son 5 yıldır düzenlediklerini ifade eden firmanın icra kurulu üyesi ve motorspor sürücüsü Naci Kocabıyık, "Kars ve Ardahan Çıldır Gölü üzerinde 5 yıldır güzel bir çalışma yaptık. Getirdiğimiz nokta gerçekten bize gurur veriyor. Son gelişmiş aletlerimizle birlikte buzun kalınlığını ve kalitesini ölçüyoruz. Böylece kesinlikle bir güvenlik zafiyeti vermiyoruz. Katılımcılarımız son derece güvenli bir şekilde buz üstünde bu deneyimi yaşayabiliyorlar" dedi.


Özelikle kış aylarında yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Çıldır Gölü, yapılan kar ve buz sürüşleri ile dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bir tarafta kayarak ilerleyen araçlar diğer taraftan atlı kızak gezileri insanları etkiledi. Çıldır Gölü üzerinde yapılan sürüş ve drift havadan da görüntülendi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.