EKONOMİ - 31 Ekim 2019 Perşembe 13:10

Kars Kazı otellerin mutfaklarında yerini alacak

A
A
A
Kars Kazı otellerin mutfaklarında yerini alacak

Türkiye’de kaz etinden yapılan geleneksel yemekleriyle ünlü Kars’ta, 2019-2020 kış sezonunda turistik otellerin mutfağını yaz boyunca özenle beslenen kaz yemekleri süsleyecek.

Türkiye’de kaz etinden yapılan geleneksel yemekleriyle ünlü Kars’ta, 2019-2020 kış sezonunda turistik otellerin mutfağını yaz boyunca özenle beslenen kaz yemekleri süsleyecek.


Yaz boyunca yetiştirilen kazlar Kars’ta kesime hazır, karın yağmasını bekleyen besiciler kestikleri kazları, kuruttuktan sonra satışa sunacak. Yetiştiricilerin aile bütçesine de katkı sağlayan kaz, bu yıl kentte bulunan turistik otellerin de yoğunlukla sofrasında yerini alacak.


Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinde lider konumda bulunan Kars’ta, Karslıların tabiriyle "göğsü kara değip, kar yedikten sonra yağlanarak ayrı bir lezzet kazandığına" inanılan kaz eti, başta kış tatilinde kente gelecek yerli ve yabancı turistler olmak üzere bu geleneksel lezzetin tutkunlarının vazgeçilmezi haline geldi.



“Kaz otellerin mutfağında yerini alacak”


Kars’ta bir otelin Genel Müdürlüğünü yapan, Kültür Turizm Bilim Uzmanı Mehmet Duman, “Bildiğiniz gibi Kars, aynı zamanda gastronomi bağlamında çok önemli bir yere sahip, kış sezonu yaklaşmakta ve kış sezonuyla birlikte misafirlerimize, Kars’a gelen yerli ve yabancı turistlere sunmuş olduğumuz ve aynı zamanda yöre halkının sofrasında eksik etmediği kaz, gerçekten bu çok önemli bir yere sahip. Kaz özellikle kış aylarında kesilir ve kazın kışı görmesi gerekir” dedi.



“Kaz lezzetini ayazdan, rüzgardan ve kardan alır”


Kazın lezzetini Kars’ın ayazından aldığını ifade eden Kültür Turizm Bilim Uzmanı Duman, “Şuanda havaların soğumasıyla birlikte sıcaklığın eksiye düşmesiyle birlikte, kaz kesimi başlamış vaziyette, kaz kesimi başladıktan sonra kazlar kesilir. Daha sonrasında akabinde tuzlanır. Tuzlandıktan sonra ayazda, yani Kars’ın ayazında, zaten bildiğiniz gibi Kars aynı zamanda kendi ifadesiyle birlikte, akaostik bir şekilde, “Kar, ayaz, rüzgar soğuğu Kars şehri” ismiyle birleştirilmektedir. Kazlarda ayazı, rüzgarı yedikçe asıl tadını, kazın o lezzetini ve o ihtişamını tamamen Kars’ın ayazı ve soğuğuyla harmanlaşarak göstermektedir. Bu şekilde bizde Kaz yemeğini ve aynı zamanda tandırda kaz çekmesini misafirlerimize sunmaya hazırlanıyoruz” diye konuştu.


Bahar aylarında yumurtadan çıktıktan sonra ekim ayına kadar meralarda beslenen, sonrasında ise sadece arpa verilerek besiye çekilen kazlar, yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmezi yöresel lezzetler için kesilerek, tandırda temizlendikten sonra tuzlanarak kurutuluyor.



“Kazlar bu kış sofralara pahalı gelecek”


Öte yandan geçen yıl 100 ile 150 lira arasında satışı yapılan kazlar, bu yıl 200 ile 250 lira arasında satılacak. Bazı besiciler ise kestikleri kazın bir kısmını kendilerine saklayacak, bir kısmını da Kars dışında bulunan yakınlarına gönderecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.